-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Stravovací zvyklosti adolescentů a edukace sestrou v rámci primární prevence [Eating habits of adolescents and education by nurses on primary prevention]
David Kimmer, Sylva Bártlová
Jazyk čeština Země Česko
NLK
Directory of Open Access Journals
od 2014
ProQuest Central
od 2005-01-01
Nursing & Allied Health Database (ProQuest)
od 2005-01-01
ROAD: Directory of Open Access Scholarly Resources
od 2005
- MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- primární prevence metody MeSH
- průzkumy a dotazníky MeSH
- stravovací zvyklosti * MeSH
- studenti MeSH
- vzdělávání pacientů jako téma * MeSH
- zdravotní sestry MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Cílem předkládaného článku je prezentovat výsledky výzkumu zaměřeného na stravovací zvyklosti adolescentů, které slouží jako podklad k edukaci v ošetřovatelství v oblasti zdravého životního stylu. Sběr dat probíhal pomocí nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor respondentů tvořilo celkem 1 130 osob z Jihočeského kraje ve věku 15 až 18 let (průměrný věk 16,8 let), z nichž bylo 732 (64,8 %) žen a 398 (35,2 %) mužů. Výzkum byl realizován u žáků čtyřletých gymnázií, středních zdravotnických škol (SZŠ), středních odborných škol a odborných učilišť oboru kuchař-číšník (SOŠ). Závislost sledovaných proměnných na typu studované školy byla hodnocena pomocí chí-kvadrát testu (případně Fisherova přesného testu). Z výsledků vyplývá, že žáci gymnázií oproti žákům ostatních typů škol jí pravidelně 5× a 6× denně. U gymnazistů byla dále zjištěna vyšší frekvence konzumace jednotlivých denních jídel v průbě- hu týdne. V tomto ohledu vykazují nejhorší výsledky žáci středních odborných škol, kteří také oproti žákům ostatních škol konzumují více slazených nápojů během dne. Žáci středních odborných škol se také nechávají více než ostatní při výběru potravin ovlivnit reklamou v televizi (TV). Výsledky našeho výzkumu poukazují na víceré nedostatky denní a týdenní frekvence konzumace jídel u žáků dle vybraných typů škol v neprospěch žáků středních odborných škol, a proto by výživa a životní styl v rámci edukace zaměřené na prevenci nadváhy a obezity měly být zahrnuty do rutinní péče o děti a adolescenty.
The goal of the article is to present the results of the research which is focused on the eating habits of adolescents. These habits are the basis for education in the field of nursing and healthy lifestyle. The data collection was carried out using a nonstandardized questionnaire. The sample group of respondents consisted of 1130 people living in South Bohemia, who were 15–18-years-old (the average age was 16.8 years), of which 732 (64.8%) were girls and 398 (35.2%) were boys. The research was carried out among pupils of four-year high schools, middle schools of health (MSH), middle vocational schools and vocational school institutions in the study field cook/ waiter (VSI). The dependence of the monitored variables on the type of the monitored school was assessed using the chi-squared test (possibly Fisher’s exact test). The results showed that high school pupils ate regularly 5 or 6 times a day, in contrast to other types of schools. High school pupils had a higher frequency of consuming daily meals during the week. Pupils from middle vocational schools had the worst results (their daily consumption of sweetened beverages was more than pupils from other schools). Pupils from middle vocational schools were more influenced by TV commercials in the selection of food. The results of our research point out various flaws in the daily and weekly frequency of food consumption in pupils from selected types of schools, while pupils from vocational schools were disadvantaged. For this reason, education in nutrition and lifestyle should be focused on the prevention of becoming overweight and obese and should be included in the routine care of children and adolescents.
Eating habits of adolescents and education by nurses on primary prevention
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- nco031685
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20181001145542.0
- 007
- ta
- 008
- 171124s2017 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d BOE205 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kimmer, David $7 _AN074710 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, České Budějovice, Česká republika
- 245 10
- $a Stravovací zvyklosti adolescentů a edukace sestrou v rámci primární prevence / $c David Kimmer, Sylva Bártlová
- 246 31
- $a Eating habits of adolescents and education by nurses on primary prevention
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Cílem předkládaného článku je prezentovat výsledky výzkumu zaměřeného na stravovací zvyklosti adolescentů, které slouží jako podklad k edukaci v ošetřovatelství v oblasti zdravého životního stylu. Sběr dat probíhal pomocí nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor respondentů tvořilo celkem 1 130 osob z Jihočeského kraje ve věku 15 až 18 let (průměrný věk 16,8 let), z nichž bylo 732 (64,8 %) žen a 398 (35,2 %) mužů. Výzkum byl realizován u žáků čtyřletých gymnázií, středních zdravotnických škol (SZŠ), středních odborných škol a odborných učilišť oboru kuchař-číšník (SOŠ). Závislost sledovaných proměnných na typu studované školy byla hodnocena pomocí chí-kvadrát testu (případně Fisherova přesného testu). Z výsledků vyplývá, že žáci gymnázií oproti žákům ostatních typů škol jí pravidelně 5× a 6× denně. U gymnazistů byla dále zjištěna vyšší frekvence konzumace jednotlivých denních jídel v průbě- hu týdne. V tomto ohledu vykazují nejhorší výsledky žáci středních odborných škol, kteří také oproti žákům ostatních škol konzumují více slazených nápojů během dne. Žáci středních odborných škol se také nechávají více než ostatní při výběru potravin ovlivnit reklamou v televizi (TV). Výsledky našeho výzkumu poukazují na víceré nedostatky denní a týdenní frekvence konzumace jídel u žáků dle vybraných typů škol v neprospěch žáků středních odborných škol, a proto by výživa a životní styl v rámci edukace zaměřené na prevenci nadváhy a obezity měly být zahrnuty do rutinní péče o děti a adolescenty.
- 520 9_
- $a The goal of the article is to present the results of the research which is focused on the eating habits of adolescents. These habits are the basis for education in the field of nursing and healthy lifestyle. The data collection was carried out using a nonstandardized questionnaire. The sample group of respondents consisted of 1130 people living in South Bohemia, who were 15–18-years-old (the average age was 16.8 years), of which 732 (64.8%) were girls and 398 (35.2%) were boys. The research was carried out among pupils of four-year high schools, middle schools of health (MSH), middle vocational schools and vocational school institutions in the study field cook/ waiter (VSI). The dependence of the monitored variables on the type of the monitored school was assessed using the chi-squared test (possibly Fisher’s exact test). The results showed that high school pupils ate regularly 5 or 6 times a day, in contrast to other types of schools. High school pupils had a higher frequency of consuming daily meals during the week. Pupils from middle vocational schools had the worst results (their daily consumption of sweetened beverages was more than pupils from other schools). Pupils from middle vocational schools were more influenced by TV commercials in the selection of food. The results of our research point out various flaws in the daily and weekly frequency of food consumption in pupils from selected types of schools, while pupils from vocational schools were disadvantaged. For this reason, education in nutrition and lifestyle should be focused on the prevention of becoming overweight and obese and should be included in the routine care of children and adolescents.
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mladiství $7 D000293 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
- 650 _7
- $a ženské pohlaví $7 D005260 $2 czmesh
- 650 _7
- $a studenti $7 D013334 $2 czmesh
- 650 17
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247 $2 czmesh
- 650 _7
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795 $2 czmesh
- 650 17
- $a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353 $2 czmesh
- 650 _7
- $a zdravotní sestry $7 D009726 $2 czmesh
- 650 _7
- $a primární prevence $x metody $2 czmesh $7 D011322
- 700 1_
- $a Bártlová, Sylva, $d 1950- $7 mzk2005274925 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Ústav ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče, České Budějovice, Česká republika
- 773 0_
- $t Kontakt $x 1212-4117 $g Roč. 19, č. 3 (2017), s. 199-204 $w MED00011467
- 856 41
- $u http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/kontakt/ $y domovská stránka časopisu
- 910 __
- $a BOE205 $y 0
- 990 __
- $a 20181001150021 $b BOE205
- 991 __
- $a 20181001150021 $b BOE205
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2017 $b 19 $c 3 $d 199-204 $x MED00011467 $i 1212-4117 $m Kontakt $n Kontakt (Čes. Budějovice Print)