-
Something wrong with this record ?
Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu
řešitel projektu Terezie Pelikánová, Hana Kahleová, Ludmila Kazdová, Milan Hájek ; nositel grantu Institut klinické a experimentální medicíny, Praha
- Published
- Praha : Iga MZ ČR, 2014
- Series
- Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- Pagination
- Přeruš. str. : il., tab. ; 31 cm
Language Czech Country Czech Republic
Grant support
NT11238
MZ0 - CZ
CEP Register
Digital library NLK
In-house IP
Full text - Book
- MeSH
- Adipokines metabolism MeSH
- Diabetes Mellitus, Type 2 diet therapy drug therapy metabolism MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena MeSH
- Gastrointestinal Hormones metabolism MeSH
- Glucose metabolism MeSH
- Insulin secretion MeSH
- Insulin Resistance MeSH
- Caloric Restriction MeSH
- Oxidative Stress MeSH
- Eating MeSH
- Randomized Controlled Trials as Topic MeSH
- Fatty Liver metabolism MeSH
- Conspectus
- Patologie. Klinická medicína
- NML Fields
- diabetologie
- nutriční terapie, dietoterapie a výživa
- NML Publication type
- závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR
The aim of the project is namely to study the effect of meal frequency and composition on glucose metabolism and other symptoms of insulin resistance in subjects with type 2 diabetes. The project has two separate parts. Effect of meal frequency on insulin resistance, insulin secretion, and hepatic fat content will be tested using a randomized crossover study, recruiting 50 patients with type 2 diabetes, who will be randomly assigned to either of two meal regimens: six meals or two meals a day with the same caloric restriction (-500 kcal/day), every regimen taking three months. At start, and after 3 and 6 months metabolism of glucose and lipids and its regulation will be thoroughly tested. Effect of different meal composition on insulin secretion and secretion of gut hormones will be tested after three different breakfasts with the same caloric content yet different composition. It will be a randomized study on 60 patients with type 2 diabetes and 60 healthy controls.
Cílem projektu je zkoumat vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy inzulínové rezistence u nemocných s diabetem 2.typu. Projekt má dvě samostatné části. Vliv frekvence jídel na inzulínovou rezistenci, sekreci inzulínu, jaterní steatosu a vybrané bude testován v randomizované zkřížené studii, do níž bude zařazeno 50 nemocných s diabetem 2. typu, kteří budou náhodně rozděleni do dvou jídelních režimů a konzumovat šest jídel nebo dvě jídla denně se stejnou kalorickou restrikcí(-500 kcal/den) vždy 3 měsíce. Na začátku studie, po 3 a po 6 měsících bude podrobně zhodnocen metabolismus glukózy a lipidů a jeho regulace. Vliv různého složení jídla na sekreci inzulínu a peptidů ze zažívacího traktu bude testován po jednorázovém podání tří typů jídel se stejným kalorickým obsahem ale různým složením. Jde o randomizovanou studii, do níž bude zařazeno 60 nemocných s diabetem 2. typu a 60 zdravých kontrol.
Doba řešení: 2010-2013
- 000
- 00000nam 2200000 a 4500
- 001
- MED00185118
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150112141538.0
- 008
- 141114s2014 xr e cze||
- 009
- ND
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr $c CZ
- 072 _7
- $a 616 $x Patologie. Klinická medicína $2 Konspekt $7 sk136316
- 080 __
- $a 616.379-008.64 $2 h
- 080 __
- $a 612.39 $2 h
- 080 __
- $a 613.2 $2 h
- 086 __
- $a NT11238 $p MZ0 $2 CZ
- 100 1_
- $a Pelikánová, Terezie, $d 1954- $4 aut $7 jn20000807012
- 245 10
- $a Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu / $c řešitel projektu Terezie Pelikánová, Hana Kahleová, Ludmila Kazdová, Milan Hájek ; nositel grantu Institut klinické a experimentální medicíny, Praha
- 260 __
- $a Praha : $b Iga MZ ČR, $c 2014
- 300 __
- $a Přeruš. str. : $b il., tab. ; $c 31 cm
- 490 1_
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 500 __
- $a Doba řešení: 2010-2013
- 520 0_
- $a Cílem projektu je zkoumat vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy inzulínové rezistence u nemocných s diabetem 2.typu. Projekt má dvě samostatné části. Vliv frekvence jídel na inzulínovou rezistenci, sekreci inzulínu, jaterní steatosu a vybrané bude testován v randomizované zkřížené studii, do níž bude zařazeno 50 nemocných s diabetem 2. typu, kteří budou náhodně rozděleni do dvou jídelních režimů a konzumovat šest jídel nebo dvě jídla denně se stejnou kalorickou restrikcí(-500 kcal/den) vždy 3 měsíce. Na začátku studie, po 3 a po 6 měsících bude podrobně zhodnocen metabolismus glukózy a lipidů a jeho regulace. Vliv různého složení jídla na sekreci inzulínu a peptidů ze zažívacího traktu bude testován po jednorázovém podání tří typů jídel se stejným kalorickým obsahem ale různým složením. Jde o randomizovanou studii, do níž bude zařazeno 60 nemocných s diabetem 2. typu a 60 zdravých kontrol.
- 520 9_
- $a The aim of the project is namely to study the effect of meal frequency and composition on glucose metabolism and other symptoms of insulin resistance in subjects with type 2 diabetes. The project has two separate parts. Effect of meal frequency on insulin resistance, insulin secretion, and hepatic fat content will be tested using a randomized crossover study, recruiting 50 patients with type 2 diabetes, who will be randomly assigned to either of two meal regimens: six meals or two meals a day with the same caloric restriction (-500 kcal/day), every regimen taking three months. At start, and after 3 and 6 months metabolism of glucose and lipids and its regulation will be thoroughly tested. Effect of different meal composition on insulin secretion and secretion of gut hormones will be tested after three different breakfasts with the same caloric content yet different composition. It will be a randomized study on 60 patients with type 2 diabetes and 60 healthy controls.
- 650 07
- $a diabetologie $2 mednas $7 nlk20040151698
- 650 07
- $a nutriční terapie, dietoterapie a výživa $2 mednas $7 nlk20040148352
- 650 07
- $a diabetes mellitus 2. typu $x dietoterapie $x farmakoterapie $x metabolismus $2 czmesh $7 D003924
- 650 07
- $a fyziologie výživy $2 czmesh $7 D009747
- 650 07
- $a inzulinová rezistence $2 czmesh $7 D007333
- 650 07
- $a inzulin $x sekrece $2 czmesh $7 D007328
- 650 07
- $a ztučnělá játra $x metabolismus $2 czmesh $7 D005234
- 650 07
- $a glukosa $x metabolismus $2 czmesh $7 D005947
- 650 07
- $a oxidační stres $2 czmesh $7 D018384
- 650 07
- $a přijímání potravy $2 czmesh $7 D004435
- 650 07
- $a adipokiny $x metabolismus $2 czmesh $7 D054392
- 650 07
- $a gastrointestinální hormony $x metabolismus $2 czmesh $7 D005768
- 650 07
- $a kalorická restrikce $2 czmesh $7 D031204
- 650 07
- $a randomizované kontrolované studie jako téma $2 czmesh $7 D016032
- 655 _4
- $a závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR $7 nlk-pt176
- 700 1_
- $a Kahleová, Hana $4 aut $7 xx0158494
- 700 1_
- $a Kazdová, Ludmila, $d 1938- $4 aut $7 xx0053119
- 700 1_
- $a Hájek, Milan, $d 1947- $4 aut $7 xx0074172
- 710 2_
- $a Institut klinické a experimentální medicíny $7 kn20010711147
- 830 _0
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 856 41
- $u http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00185118-1a793f76-ac79-4615-8d84-b58ec8f1e399 $y Digitální knihovna
- 910 __
- $a ABA008 $b G 4674 $y f
- 910 __
- $a ABC048 $b VZ 2/13 $y 0
- 990 __
- $a 20141111150125 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150112141718 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b medvik21 $g 1047070 $s 191364
- BAS __
- $a 01 $a 05 $a 11
- BAS __
- $a 01 $a 05 $a 11
- LZP __
- $b Granty 3/2014