• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Příprava střeva před koloskopií
[Preparation of the gut before colonoscopy]

Jan Martínek, T. Hucl, J. Špičák

. 2002 ; Roč. 82 (č. 8) : s. 472-476.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc02018870

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

V následujícím článku shrnujeme základní poznatky o přípravě střeva před koloskopickým vyšetřením a na základě analýzy dostupných studií se pokoušíme doporučit nejvýhodnější způsoby přípravy. V současnosti se k přípravě střeva používají dvě hlavní metody. Nejčastěji se aplikují izoosmolární roztoky obsahující nevstřebatelné molekuly polyetylenglykolu (PEG), které působí jako osmotické činidlo (Golytely, Nulytely, Fortanse aj.) Alternativou může být podání hyperosmolárních fosfátových roztoků (Fleet Phospho-soda; v České republice příprava magistraliter), které navzdory lepší tolerabilitě a nižší ceně mají oproti prvnímu typu přípravy některé nevýhody. Mezi ně patří nedostatečná kvalita přípravy v pravé části tračníku u některých pacientů, přítomnost bublin a tvorba aftoidních lézí sliznice střeva, které mohou vést k mylné diagnóze. Problémem při použití obou typů roztoků je nedobrá slaná chuť, proto se v některých zemích používají roztoky ochucené.Mezi ostatníméně často používané metody patří příprava s jinými přípravky - síran hořečnatý, ricinový olej, sennosidy, dříve se užívaly roztoky manitolu či sorbitolu. Ke zlepšení kvality a případně i tolerability přípravy se zkoušejí různá adjuvancia, jejich význam však není zásadní a používají se pouze v menšině případů.

The authors summarize in the submitted paper basic knowledge on the preparation of the gut before colonoscopic examination, and based on analysis of available studies they try to recommend the optimal method of preparation. At present two main methods are used. Most frequently isomolar solutions are administered which contain non-absorbable molecules of polyethylene glycol (PEG) which act as an osmotic agent (Golytely, Nulytely, Fortrans and others). An alternative is administration of hyperosmolar phosphate solutions (Fleet Phosphosoda; in the Czech Republic prepared magistraliter) which despite better tolerance and a lower cost have some disadvantages as compared with the first type of preparations.The latter include inadequate quality of preparation in the right part of the colon in some patients, the presence of bubbles and formation of aphtoid lesions of the intestinal mucosa which may lead to an erroneous diagnosis. The problem with both types of solutions is the unpleasant salty flavour, therefore in some countries flavoured solutions are used. Other less frequently used methods include preparation with other solutions - magnesiumsulphate, castor oil, sennosides.Formerly mannitol or sorbitol solutions were used.To improve the quality and tolerance of the preparation various adjuvants are used. Their importance is however not fundamental and they are used only in the minority of patients.

Preparation of the gut before colonoscopy

Příprava střeva před koloskopií = Preparation of the gut before colonoscopy /

Preparation of the gut before colonoscopy /

Bibliografie atd.

Lit: 37

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc02018870
003      
CZ-PrNML
005      
20130614115558.0
008      
021100s2002 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Martínek, Jan, $d 1969- $4 aut $7 jn20000919535
245    10
$a Příprava střeva před koloskopií = $b Preparation of the gut before colonoscopy / $c Jan Martínek, T. Hucl, J. Špičák
246    11
$a Preparation of the gut before colonoscopy
314    __
$a Klinika hepatogastroenterologie IKEM, Praha, CZ
504    __
$a Lit: 37
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a V následujícím článku shrnujeme základní poznatky o přípravě střeva před koloskopickým vyšetřením a na základě analýzy dostupných studií se pokoušíme doporučit nejvýhodnější způsoby přípravy. V současnosti se k přípravě střeva používají dvě hlavní metody. Nejčastěji se aplikují izoosmolární roztoky obsahující nevstřebatelné molekuly polyetylenglykolu (PEG), které působí jako osmotické činidlo (Golytely, Nulytely, Fortanse aj.) Alternativou může být podání hyperosmolárních fosfátových roztoků (Fleet Phospho-soda; v České republice příprava magistraliter), které navzdory lepší tolerabilitě a nižší ceně mají oproti prvnímu typu přípravy některé nevýhody. Mezi ně patří nedostatečná kvalita přípravy v pravé části tračníku u některých pacientů, přítomnost bublin a tvorba aftoidních lézí sliznice střeva, které mohou vést k mylné diagnóze. Problémem při použití obou typů roztoků je nedobrá slaná chuť, proto se v některých zemích používají roztoky ochucené.Mezi ostatníméně často používané metody patří příprava s jinými přípravky - síran hořečnatý, ricinový olej, sennosidy, dříve se užívaly roztoky manitolu či sorbitolu. Ke zlepšení kvality a případně i tolerability přípravy se zkoušejí různá adjuvancia, jejich význam však není zásadní a používají se pouze v menšině případů.
520    9_
$a The authors summarize in the submitted paper basic knowledge on the preparation of the gut before colonoscopic examination, and based on analysis of available studies they try to recommend the optimal method of preparation. At present two main methods are used. Most frequently isomolar solutions are administered which contain non-absorbable molecules of polyethylene glycol (PEG) which act as an osmotic agent (Golytely, Nulytely, Fortrans and others). An alternative is administration of hyperosmolar phosphate solutions (Fleet Phosphosoda; in the Czech Republic prepared magistraliter) which despite better tolerance and a lower cost have some disadvantages as compared with the first type of preparations.The latter include inadequate quality of preparation in the right part of the colon in some patients, the presence of bubbles and formation of aphtoid lesions of the intestinal mucosa which may lead to an erroneous diagnosis. The problem with both types of solutions is the unpleasant salty flavour, therefore in some countries flavoured solutions are used. Other less frequently used methods include preparation with other solutions - magnesiumsulphate, castor oil, sennosides.Formerly mannitol or sorbitol solutions were used.To improve the quality and tolerance of the preparation various adjuvants are used. Their importance is however not fundamental and they are used only in the minority of patients.
650    _2
$a kolonoskopie $7 D003113
650    _2
$a klyzma $7 D004733
650    _2
$a isotonické roztoky $7 D007552
650    _2
$a hypertonické roztoky $7 D006982
650    _2
$a lidé $7 D006801
653    00
$a FLEET PHOSPO-SODA
653    00
$a FORTRANSE
653    00
$a GOLYTELY
653    00
$a NULYTELY
700    1_
$a Hucl, Tomáš $4 aut $7 xx0077546
700    1_
$a Špičák, Julius, $d 1952- $4 aut $7 jn20000919536
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 82, č. 8 (2002), s. 472-476 $x 0032-6739
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 0
990    __
$a 20030107 $b ABA008
991    __
$a 20130614115943 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2002 $b Roč. 82 $c č. 8 $d s. 472-476 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...