• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie?
[Will genetically modified foods be allergenic?]

Květuše Ettlerová

. 2004 ; Roč. 6 (č. 3) : s. 161-164.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc05003502

Genetická modifikace (GM), poprvé provedená v 70. letech minulého stiletí, je jedna z nejnovějších metod, které vedou k novým vlastnostem mikroorganismů, rostlin a živočichů. Nejrozšířenejší typy geneticky modifikovaných organismů (GMO) jsou rostliny, zvláště GM odrůdy kukuřice, sóji, řepy olejné a bavlny s rezistencí vůči herbicidům a s odolností vůči určitým druhům hmyzu. Genetická modifikace vede v konečném výsledku k vyjádření nového proteinu v rostlině. Jeho potenciální alergenicita je hodnocena v rámci povšechného hodnocení bezpečnosti GMO před jeho schválením k uvedení na trh a produkci potravin. Všeobecně uznávaný přístup stanovení potenciální alergenicity byl předložený v r. 2001 pracovní skupinou FAO/WHO (Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědelství /Světová zdravotnická organizace). Tento přístup zahrnuje hodnocení zdroje genu, sekvenční homologii nově zavedeného proteinu se známými alergeny, imunoreaktivitu nového proteinu se sérovým IgE od jedinců se známou alergií, rezistenci nového proteinu vůči pepsinu a pokusy na zvířecím modelu. Tento přístup by měl být prípad od případu modifikován s použitím přídatných kritérií. Použité metody vedou ke stanovení pravděpodobnosti alergenicity proteinu vyjádřeného na základě genetické modifikace. Ke spolehlivějšímu výsledku je nutné pravidelně aktualizovat strategii pro hodnocení bezpečnosti GMO podle nových vědeckých poznatků. Zatím nebyla hlášena žádná alergická reakce na potravinu na bázi GMO, která byla schválena k uvedení na trh. Povinné je dlouhodobé monitorování po uvolnění na trh.

Genetic modification (GM), first applied in the 1970s is one of the newest methods to introduce novel traits to micro-organismu s, plants and ani- mals. The most common types of genetically modified organisms (GMOs) are GM plants, especially genetically modifed maize, soybe an, oil-seed rape and cotton varieties. These varieties have, in the main, been genetically modified to provide resistance to certain insect pests and tolerance to specific herbicides. The genetic modification of plants ultimately results in the introduction of novel protein. The potenti al allergenicity of newly introduced protein has to be evaluated as a part of the overall safety assessment, before they may be approved by regulat ory agencies for entry into the food or feed supply. Strategy to assess the potential allergenicity adopted by the Food and Agriculture Organiza tion of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) in 2001 is commonly accepted. This approach includes evaluating the sourc e of the gene, the sequence homology of the newly introduced protein to known allergens, the immunoreactivity of the novel protein with serum IgE from individuals with known allergies, the resistance to pepsin of novel protein and using animal model. The approach shoud be case by case modified with using of additional criteria. Metods existing to predict the potential allergenicity of protein expressed through genetic modification have limited value. It is necessary to constantly update strategies risk assessment on the basis of new scientific knowledge. No rep orts exist regarding allergic reactions to the crops that have been approved for introductin into the food supply. The post-marketing monitoring is mandatory.

Will genetically modified foods be allergenic?

Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie? = Will genetically modified foods be allergenic? /

Will genetically modified foods be allergenic? /

Bibliografie atd.

Lit. 7

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc05003502
003      
CZ-PrNML
005      
20150602151443.0
008      
050405s2004 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ettlerová, Květuše $4 aut $7 xx0068506
245    10
$a Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie? = $b Will genetically modified foods be allergenic? / $c Květuše Ettlerová
246    11
$a Will genetically modified foods be allergenic?
314    __
$a Ústav klinické imunologie a alergologie, FN, Hradec Králové, CZ
504    __
$a Lit. 7
520    3_
$a Genetická modifikace (GM), poprvé provedená v 70. letech minulého stiletí, je jedna z nejnovějších metod, které vedou k novým vlastnostem mikroorganismů, rostlin a živočichů. Nejrozšířenejší typy geneticky modifikovaných organismů (GMO) jsou rostliny, zvláště GM odrůdy kukuřice, sóji, řepy olejné a bavlny s rezistencí vůči herbicidům a s odolností vůči určitým druhům hmyzu. Genetická modifikace vede v konečném výsledku k vyjádření nového proteinu v rostlině. Jeho potenciální alergenicita je hodnocena v rámci povšechného hodnocení bezpečnosti GMO před jeho schválením k uvedení na trh a produkci potravin. Všeobecně uznávaný přístup stanovení potenciální alergenicity byl předložený v r. 2001 pracovní skupinou FAO/WHO (Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědelství /Světová zdravotnická organizace). Tento přístup zahrnuje hodnocení zdroje genu, sekvenční homologii nově zavedeného proteinu se známými alergeny, imunoreaktivitu nového proteinu se sérovým IgE od jedinců se známou alergií, rezistenci nového proteinu vůči pepsinu a pokusy na zvířecím modelu. Tento přístup by měl být prípad od případu modifikován s použitím přídatných kritérií. Použité metody vedou ke stanovení pravděpodobnosti alergenicity proteinu vyjádřeného na základě genetické modifikace. Ke spolehlivějšímu výsledku je nutné pravidelně aktualizovat strategii pro hodnocení bezpečnosti GMO podle nových vědeckých poznatků. Zatím nebyla hlášena žádná alergická reakce na potravinu na bázi GMO, která byla schválena k uvedení na trh. Povinné je dlouhodobé monitorování po uvolnění na trh.
520    9_
$a Genetic modification (GM), first applied in the 1970s is one of the newest methods to introduce novel traits to micro-organismu s, plants and ani- mals. The most common types of genetically modified organisms (GMOs) are GM plants, especially genetically modifed maize, soybe an, oil-seed rape and cotton varieties. These varieties have, in the main, been genetically modified to provide resistance to certain insect pests and tolerance to specific herbicides. The genetic modification of plants ultimately results in the introduction of novel protein. The potenti al allergenicity of newly introduced protein has to be evaluated as a part of the overall safety assessment, before they may be approved by regulat ory agencies for entry into the food or feed supply. Strategy to assess the potential allergenicity adopted by the Food and Agriculture Organiza tion of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) in 2001 is commonly accepted. This approach includes evaluating the sourc e of the gene, the sequence homology of the newly introduced protein to known allergens, the immunoreactivity of the novel protein with serum IgE from individuals with known allergies, the resistance to pepsin of novel protein and using animal model. The approach shoud be case by case modified with using of additional criteria. Metods existing to predict the potential allergenicity of protein expressed through genetic modification have limited value. It is necessary to constantly update strategies risk assessment on the basis of new scientific knowledge. No rep orts exist regarding allergic reactions to the crops that have been approved for introductin into the food supply. The post-marketing monitoring is mandatory.
650    _2
$a geneticky modifikované potraviny $x dějiny $x škodlivé účinky $x využití $7 D030841
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a potravinová alergie $x diagnóza $x prevence a kontrola $7 D005512
650    _2
$a označování potravin $7 D005515
650    _2
$a sekvenční homologie $7 D017385
650    _2
$a plošný screening $x metody $7 D008403
650    _2
$a modely u zvířat $7 D023421
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 6, č. 3 (2004), s. 161-164 $x 1212-3536
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20050409 $b ABA008
991    __
$a 20150602151821 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2004 $b Roč. 6 $c č. 3 $d s. 161-164 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...