-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie?
[Will genetically modified foods be allergenic?]
Květuše Ettlerová
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- geneticky modifikované potraviny dějiny škodlivé účinky využití MeSH
- hodnocení rizik MeSH
- modely u zvířat MeSH
- označování potravin MeSH
- plošný screening metody MeSH
- potravinová alergie diagnóza prevence a kontrola MeSH
- sekvenční homologie MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Genetická modifikace (GM), poprvé provedená v 70. letech minulého stiletí, je jedna z nejnovějších metod, které vedou k novým vlastnostem mikroorganismů, rostlin a živočichů. Nejrozšířenejší typy geneticky modifikovaných organismů (GMO) jsou rostliny, zvláště GM odrůdy kukuřice, sóji, řepy olejné a bavlny s rezistencí vůči herbicidům a s odolností vůči určitým druhům hmyzu. Genetická modifikace vede v konečném výsledku k vyjádření nového proteinu v rostlině. Jeho potenciální alergenicita je hodnocena v rámci povšechného hodnocení bezpečnosti GMO před jeho schválením k uvedení na trh a produkci potravin. Všeobecně uznávaný přístup stanovení potenciální alergenicity byl předložený v r. 2001 pracovní skupinou FAO/WHO (Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědelství /Světová zdravotnická organizace). Tento přístup zahrnuje hodnocení zdroje genu, sekvenční homologii nově zavedeného proteinu se známými alergeny, imunoreaktivitu nového proteinu se sérovým IgE od jedinců se známou alergií, rezistenci nového proteinu vůči pepsinu a pokusy na zvířecím modelu. Tento přístup by měl být prípad od případu modifikován s použitím přídatných kritérií. Použité metody vedou ke stanovení pravděpodobnosti alergenicity proteinu vyjádřeného na základě genetické modifikace. Ke spolehlivějšímu výsledku je nutné pravidelně aktualizovat strategii pro hodnocení bezpečnosti GMO podle nových vědeckých poznatků. Zatím nebyla hlášena žádná alergická reakce na potravinu na bázi GMO, která byla schválena k uvedení na trh. Povinné je dlouhodobé monitorování po uvolnění na trh.
Genetic modification (GM), first applied in the 1970s is one of the newest methods to introduce novel traits to micro-organismu s, plants and ani- mals. The most common types of genetically modified organisms (GMOs) are GM plants, especially genetically modifed maize, soybe an, oil-seed rape and cotton varieties. These varieties have, in the main, been genetically modified to provide resistance to certain insect pests and tolerance to specific herbicides. The genetic modification of plants ultimately results in the introduction of novel protein. The potenti al allergenicity of newly introduced protein has to be evaluated as a part of the overall safety assessment, before they may be approved by regulat ory agencies for entry into the food or feed supply. Strategy to assess the potential allergenicity adopted by the Food and Agriculture Organiza tion of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) in 2001 is commonly accepted. This approach includes evaluating the sourc e of the gene, the sequence homology of the newly introduced protein to known allergens, the immunoreactivity of the novel protein with serum IgE from individuals with known allergies, the resistance to pepsin of novel protein and using animal model. The approach shoud be case by case modified with using of additional criteria. Metods existing to predict the potential allergenicity of protein expressed through genetic modification have limited value. It is necessary to constantly update strategies risk assessment on the basis of new scientific knowledge. No rep orts exist regarding allergic reactions to the crops that have been approved for introductin into the food supply. The post-marketing monitoring is mandatory.
Will genetically modified foods be allergenic?
Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie? = Will genetically modified foods be allergenic? /
Will genetically modified foods be allergenic? /
Lit. 7
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc05003502
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150602151443.0
- 008
- 050405s2004 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Ettlerová, Květuše $4 aut $7 xx0068506
- 245 10
- $a Budou geneticky modifikované potraviny vyvolávat alergie? = $b Will genetically modified foods be allergenic? / $c Květuše Ettlerová
- 246 11
- $a Will genetically modified foods be allergenic?
- 314 __
- $a Ústav klinické imunologie a alergologie, FN, Hradec Králové, CZ
- 504 __
- $a Lit. 7
- 520 3_
- $a Genetická modifikace (GM), poprvé provedená v 70. letech minulého stiletí, je jedna z nejnovějších metod, které vedou k novým vlastnostem mikroorganismů, rostlin a živočichů. Nejrozšířenejší typy geneticky modifikovaných organismů (GMO) jsou rostliny, zvláště GM odrůdy kukuřice, sóji, řepy olejné a bavlny s rezistencí vůči herbicidům a s odolností vůči určitým druhům hmyzu. Genetická modifikace vede v konečném výsledku k vyjádření nového proteinu v rostlině. Jeho potenciální alergenicita je hodnocena v rámci povšechného hodnocení bezpečnosti GMO před jeho schválením k uvedení na trh a produkci potravin. Všeobecně uznávaný přístup stanovení potenciální alergenicity byl předložený v r. 2001 pracovní skupinou FAO/WHO (Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědelství /Světová zdravotnická organizace). Tento přístup zahrnuje hodnocení zdroje genu, sekvenční homologii nově zavedeného proteinu se známými alergeny, imunoreaktivitu nového proteinu se sérovým IgE od jedinců se známou alergií, rezistenci nového proteinu vůči pepsinu a pokusy na zvířecím modelu. Tento přístup by měl být prípad od případu modifikován s použitím přídatných kritérií. Použité metody vedou ke stanovení pravděpodobnosti alergenicity proteinu vyjádřeného na základě genetické modifikace. Ke spolehlivějšímu výsledku je nutné pravidelně aktualizovat strategii pro hodnocení bezpečnosti GMO podle nových vědeckých poznatků. Zatím nebyla hlášena žádná alergická reakce na potravinu na bázi GMO, která byla schválena k uvedení na trh. Povinné je dlouhodobé monitorování po uvolnění na trh.
- 520 9_
- $a Genetic modification (GM), first applied in the 1970s is one of the newest methods to introduce novel traits to micro-organismu s, plants and ani- mals. The most common types of genetically modified organisms (GMOs) are GM plants, especially genetically modifed maize, soybe an, oil-seed rape and cotton varieties. These varieties have, in the main, been genetically modified to provide resistance to certain insect pests and tolerance to specific herbicides. The genetic modification of plants ultimately results in the introduction of novel protein. The potenti al allergenicity of newly introduced protein has to be evaluated as a part of the overall safety assessment, before they may be approved by regulat ory agencies for entry into the food or feed supply. Strategy to assess the potential allergenicity adopted by the Food and Agriculture Organiza tion of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) in 2001 is commonly accepted. This approach includes evaluating the sourc e of the gene, the sequence homology of the newly introduced protein to known allergens, the immunoreactivity of the novel protein with serum IgE from individuals with known allergies, the resistance to pepsin of novel protein and using animal model. The approach shoud be case by case modified with using of additional criteria. Metods existing to predict the potential allergenicity of protein expressed through genetic modification have limited value. It is necessary to constantly update strategies risk assessment on the basis of new scientific knowledge. No rep orts exist regarding allergic reactions to the crops that have been approved for introductin into the food supply. The post-marketing monitoring is mandatory.
- 650 _2
- $a geneticky modifikované potraviny $x dějiny $x škodlivé účinky $x využití $7 D030841
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x prevence a kontrola $7 D005512
- 650 _2
- $a označování potravin $7 D005515
- 650 _2
- $a sekvenční homologie $7 D017385
- 650 _2
- $a plošný screening $x metody $7 D008403
- 650 _2
- $a modely u zvířat $7 D023421
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 6, č. 3 (2004), s. 161-164 $x 1212-3536
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20050409 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150602151821 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2004 $b Roč. 6 $c č. 3 $d s. 161-164 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $b přidání abstraktu