• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu
[Microbial biofilms in the food industry]

Jarmila Schlegelová J., Sylva Karpíšková

. 2007 ; 56 (1) : 14-19.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07500316

Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské a výrobní potravinářské závody.

Biofilms are microbial communities whose architecture includes microorganisms, biotic substances produced by these microorganisms and attached organic and inorganic substances from the environment. They pose a serious problem in human medicine. Microbial biofilm communities are also cause for concern in the food industry since pathogenic microorganisms released from the biofilm may contaminate food and raw materials for food production. Not only the microbial community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation measures and disinfectants which makes it difficult to remove the biofilm or to inactivate particular built up microorganisms. Mainly model studies and molecular genetic and microscopy methods can contribute to better understanding of this issue, and thus to prevention and inactivation of microbial communities on food contact surfaces of equipment in the food production plants. Such studies would be of benefit to both health care and food processing and production.

Microbial biofilms in the food industry

Grant č. QF4048 VZ udělený Národní agenturou pro zemědělský výzkum MZ ČR -- Grant č. 0002716201 VZ udělený Ministerstvem zemědělství České republiky

Bibliografie atd.

Lit.: 62

000      
03977naa 2200397 a 4500
001      
bmc07500316
003      
CZ-PrNML
005      
20111210120814.0
008      
070618s2007 xr e cze||
009      
AR
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Schlegelová, Jarmila $7 uzp2009465521
245    10
$a Mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu / $c Jarmila Schlegelová J., Sylva Karpíšková
246    11
$a Microbial biofilms in the food industry
314    __
$a Výzkumný ústav veterinárního lékařství Brno
500    __
$a Grant č. QF4048 VZ udělený Národní agenturou pro zemědělský výzkum MZ ČR -- Grant č. 0002716201 VZ udělený Ministerstvem zemědělství České republiky
504    __
$a Lit.: 62
520    3_
$a Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské a výrobní potravinářské závody.
520    9_
$a Biofilms are microbial communities whose architecture includes microorganisms, biotic substances produced by these microorganisms and attached organic and inorganic substances from the environment. They pose a serious problem in human medicine. Microbial biofilm communities are also cause for concern in the food industry since pathogenic microorganisms released from the biofilm may contaminate food and raw materials for food production. Not only the microbial community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation measures and disinfectants which makes it difficult to remove the biofilm or to inactivate particular built up microorganisms. Mainly model studies and molecular genetic and microscopy methods can contribute to better understanding of this issue, and thus to prevention and inactivation of microbial communities on food contact surfaces of equipment in the food production plants. Such studies would be of benefit to both health care and food processing and production.
650    _2
$a biofilmy $7 D018441
650    _2
$a kontaminace potravin $x analýza $x prevence a kontrola $7 D005506
650    _2
$a dezinfekce $x metody $x trendy $x využití $7 D004203
650    _2
$a Bacteria $x klasifikace $x patogenita $7 D001419
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a financování vládou $7 D005380
700    1_
$a Karpíšková, Sylva $7 xx0103967
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $g Roč. 56, č. 1 (2007), s. 14-19 $x 1210-7913
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2007-1/mikrobialni-biofilmy-v-potravinarskem-prumyslu-3587
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 1
990    __
$a 20070618103421 $b ABA008
991    __
$a 20070904133603 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 615931 $s 468363
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b 56 $c 1 $d 14-19 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002
LZP    __
$a 2007-3/mkaš

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...