-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu
[Microbial biofilms in the food industry]
Jarmila Schlegelová J., Sylva Karpíšková
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- Bacteria klasifikace patogenita MeSH
- biofilmy MeSH
- dezinfekce metody trendy využití MeSH
- financování vládou MeSH
- kontaminace potravin analýza prevence a kontrola MeSH
- lidé MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské a výrobní potravinářské závody.
Biofilms are microbial communities whose architecture includes microorganisms, biotic substances produced by these microorganisms and attached organic and inorganic substances from the environment. They pose a serious problem in human medicine. Microbial biofilm communities are also cause for concern in the food industry since pathogenic microorganisms released from the biofilm may contaminate food and raw materials for food production. Not only the microbial community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation measures and disinfectants which makes it difficult to remove the biofilm or to inactivate particular built up microorganisms. Mainly model studies and molecular genetic and microscopy methods can contribute to better understanding of this issue, and thus to prevention and inactivation of microbial communities on food contact surfaces of equipment in the food production plants. Such studies would be of benefit to both health care and food processing and production.
Microbial biofilms in the food industry
Grant č. QF4048 VZ udělený Národní agenturou pro zemědělský výzkum MZ ČR -- Grant č. 0002716201 VZ udělený Ministerstvem zemědělství České republiky
Bibliografie atd.Lit.: 62
- 000
- 03977naa 2200397 a 4500
- 001
- bmc07500316
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210120814.0
- 008
- 070618s2007 xr e cze||
- 009
- AR
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Schlegelová, Jarmila $7 uzp2009465521
- 245 10
- $a Mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu / $c Jarmila Schlegelová J., Sylva Karpíšková
- 246 11
- $a Microbial biofilms in the food industry
- 314 __
- $a Výzkumný ústav veterinárního lékařství Brno
- 500 __
- $a Grant č. QF4048 VZ udělený Národní agenturou pro zemědělský výzkum MZ ČR -- Grant č. 0002716201 VZ udělený Ministerstvem zemědělství České republiky
- 504 __
- $a Lit.: 62
- 520 3_
- $a Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské a výrobní potravinářské závody.
- 520 9_
- $a Biofilms are microbial communities whose architecture includes microorganisms, biotic substances produced by these microorganisms and attached organic and inorganic substances from the environment. They pose a serious problem in human medicine. Microbial biofilm communities are also cause for concern in the food industry since pathogenic microorganisms released from the biofilm may contaminate food and raw materials for food production. Not only the microbial community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation measures and disinfectants which makes it difficult to remove the biofilm or to inactivate particular built up microorganisms. Mainly model studies and molecular genetic and microscopy methods can contribute to better understanding of this issue, and thus to prevention and inactivation of microbial communities on food contact surfaces of equipment in the food production plants. Such studies would be of benefit to both health care and food processing and production.
- 650 _2
- $a biofilmy $7 D018441
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $x analýza $x prevence a kontrola $7 D005506
- 650 _2
- $a dezinfekce $x metody $x trendy $x využití $7 D004203
- 650 _2
- $a Bacteria $x klasifikace $x patogenita $7 D001419
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a financování vládou $7 D005380
- 700 1_
- $a Karpíšková, Sylva $7 xx0103967
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $g Roč. 56, č. 1 (2007), s. 14-19 $x 1210-7913
- 856 41
- $y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2007-1/mikrobialni-biofilmy-v-potravinarskem-prumyslu-3587
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 1
- 990 __
- $a 20070618103421 $b ABA008
- 991 __
- $a 20070904133603 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 615931 $s 468363
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2007 $b 56 $c 1 $d 14-19 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002
- LZP __
- $a 2007-3/mkaš