-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Moderní instrumentální metody studia isoflavonů
[Modern instrumentation for the studies of isoflavones]
Jan Vacek, Bořivoj Klejdus, Lea Lojková, V. Kubáň
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- chromatografie metody MeSH
- elektrochemie metody MeSH
- fytoestrogeny farmakologie chemie izolace a purifikace MeSH
- hmotnostní spektrometrie metody MeSH
- isoflavony farmakologie chemie izolace a purifikace MeSH
- výzkumné techniky MeSH
Isoflavony jsou přírodní látky s řadou fyziologických účinků na živé organismy a představují významný doplněk ve výživě člověka. V předkládaném přehledu jsou popsány moderní instrumentální přístupy ke studiu isoflavonů v rostlinných materiálech a potravinářských produktech, jakož i vhodné techniky chemické analýzy isoflavonů v lidských tělních tekutinách. Článek je zaměřen na chromatografickou analýzu isoflavonů. Jsou rovněž diskutovány efektivní techniky izolace, jako je extrakce pevnou fázi, extrakce kapalinou v nadkritickém stavu nebo Soxhletova extrakce. Jsou zde zmíněny i aplikace některých dalších analytických technik, jako je imunochemická analýza, spektrometrické (především hmotnostní spektrometrie) a elektrochemické metody. Část textu je věnována studiu interakcí isoflavonů s celou řadou biologicky aktivních látek, jako je DNA a proteiny. Cílem práce není podat ucelený přehled dané problematiky, spíše poukázat na moderní přístupy ve studiu isoflavonů.
Isoflavones belong to the natural substances exhibiting a number of physiological effects in living organisms. The substances are synthesized in plant tissues as protective agents against biotic stress (i.e. bacterial infection). Isoflavones are also an important dietary constituent in human nutrition. The review discusses modern trends in the studies of isoflavones in plant materials and foodstuffs and procedures for chemical analyses of isoflavones in human body fluids and plant tissues. Highly effective extraction and purification techniques, i.e. solid–phase extraction (SFE), accelerated–solvent extraction (ASE), and Soxhlet extraction, are presented. Latest procedures in chromatographic separation of isoflavones that apply different types of stationary phases are described. Immunochemical analysis, electrochemical sensing of isoflavones, spectrometric and other analytical techniques and their applications are also mentioned. Special attention is focused on a highly selective and sensitive technique of mass spectrometry and its application for identification of isoflavones and their glucosides in plants. Studies of interactions of isoflavones with cell receptors and a number of biologically active substances such as DNA and proteins are described. The reason for the presentation of the review was not to give a full overview of the presented topics but mainly to show modern and the most recent methods in the studies of isoflavones.
Modern instrumentation for the studies of isoflavones
Lit.: 98
- 000
- 04233naa 2200409 a 4500
- 001
- bmc07504583
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210122055.0
- 008
- 080602s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vacek, Jan, $d 1981- $7 xx0104698
- 245 10
- $a Moderní instrumentální metody studia isoflavonů / $c Jan Vacek, Bořivoj Klejdus, Lea Lojková, V. Kubáň
- 246 11
- $a Modern instrumentation for the studies of isoflavones
- 314 __
- $a Biofyzikální ústav AV ČR, Brno
- 504 __
- $a Lit.: 98
- 520 3_
- $a Isoflavony jsou přírodní látky s řadou fyziologických účinků na živé organismy a představují významný doplněk ve výživě člověka. V předkládaném přehledu jsou popsány moderní instrumentální přístupy ke studiu isoflavonů v rostlinných materiálech a potravinářských produktech, jakož i vhodné techniky chemické analýzy isoflavonů v lidských tělních tekutinách. Článek je zaměřen na chromatografickou analýzu isoflavonů. Jsou rovněž diskutovány efektivní techniky izolace, jako je extrakce pevnou fázi, extrakce kapalinou v nadkritickém stavu nebo Soxhletova extrakce. Jsou zde zmíněny i aplikace některých dalších analytických technik, jako je imunochemická analýza, spektrometrické (především hmotnostní spektrometrie) a elektrochemické metody. Část textu je věnována studiu interakcí isoflavonů s celou řadou biologicky aktivních látek, jako je DNA a proteiny. Cílem práce není podat ucelený přehled dané problematiky, spíše poukázat na moderní přístupy ve studiu isoflavonů.
- 520 9_
- $a Isoflavones belong to the natural substances exhibiting a number of physiological effects in living organisms. The substances are synthesized in plant tissues as protective agents against biotic stress (i.e. bacterial infection). Isoflavones are also an important dietary constituent in human nutrition. The review discusses modern trends in the studies of isoflavones in plant materials and foodstuffs and procedures for chemical analyses of isoflavones in human body fluids and plant tissues. Highly effective extraction and purification techniques, i.e. solid–phase extraction (SFE), accelerated–solvent extraction (ASE), and Soxhlet extraction, are presented. Latest procedures in chromatographic separation of isoflavones that apply different types of stationary phases are described. Immunochemical analysis, electrochemical sensing of isoflavones, spectrometric and other analytical techniques and their applications are also mentioned. Special attention is focused on a highly selective and sensitive technique of mass spectrometry and its application for identification of isoflavones and their glucosides in plants. Studies of interactions of isoflavones with cell receptors and a number of biologically active substances such as DNA and proteins are described. The reason for the presentation of the review was not to give a full overview of the presented topics but mainly to show modern and the most recent methods in the studies of isoflavones.
- 650 _2
- $a isoflavony $x farmakologie $x chemie $x izolace a purifikace $7 D007529
- 650 _2
- $a fytoestrogeny $x farmakologie $x chemie $x izolace a purifikace $7 D048789
- 650 _2
- $a chromatografie $x metody $7 D002845
- 650 _2
- $a hmotnostní spektrometrie $x metody $7 D013058
- 650 _2
- $a elektrochemie $x metody $7 D004563
- 650 _2
- $a výzkumné techniky $7 D008919
- 700 1_
- $a Klejdus, Bořivoj, $d 1958-2020 $7 xx0031057
- 700 1_
- $a Lojková, Lea. $7 _BN003740
- 700 1_
- $a Kubáň, V.
- 773 0_
- $w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 57, č. 2 (2008), s. 85-94 $x 1210-7816
- 856 41
- $y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2008-2/moderni-instrumentalni-metody-studia-isoflavonu-1200
- 910 __
- $a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 1
- 990 __
- $a 20080602124848 $b ABA008
- 991 __
- $a 20080715073323 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 620202 $s 472635
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 57 $c 2 $d 85-94 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
- LZP __
- $a 2008-C/mkrk