• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Moderní instrumentální metody studia isoflavonů
[Modern instrumentation for the studies of isoflavones]

Jan Vacek, Bořivoj Klejdus, Lea Lojková, V. Kubáň

. 2008 ; 57 (2) : 85-94.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07504583

Isoflavony jsou přírodní látky s řadou fyziologických účinků na živé organismy a představují významný doplněk ve výživě člověka. V předkládaném přehledu jsou popsány moderní instrumentální přístupy ke studiu isoflavonů v rostlinných materiálech a potravinářských produktech, jakož i vhodné techniky chemické analýzy isoflavonů v lidských tělních tekutinách. Článek je zaměřen na chromatografickou analýzu isoflavonů. Jsou rovněž diskutovány efektivní techniky izolace, jako je extrakce pevnou fázi, extrakce kapalinou v nadkritickém stavu nebo Soxhletova extrakce. Jsou zde zmíněny i aplikace některých dalších analytických technik, jako je imunochemická analýza, spektrometrické (především hmotnostní spektrometrie) a elektrochemické metody. Část textu je věnována studiu interakcí isoflavonů s celou řadou biologicky aktivních látek, jako je DNA a proteiny. Cílem práce není podat ucelený přehled dané problematiky, spíše poukázat na moderní přístupy ve studiu isoflavonů.

Isoflavones belong to the natural substances exhibiting a number of physiological effects in living organisms. The substances are synthesized in plant tissues as protective agents against biotic stress (i.e. bacterial infection). Isoflavones are also an important dietary constituent in human nutrition. The review discusses modern trends in the studies of isoflavones in plant materials and foodstuffs and procedures for chemical analyses of isoflavones in human body fluids and plant tissues. Highly effective extraction and purification techniques, i.e. solid–phase extraction (SFE), accelerated–solvent extraction (ASE), and Soxhlet extraction, are presented. Latest procedures in chromatographic separation of isoflavones that apply different types of stationary phases are described. Immunochemical analysis, electrochemical sensing of isoflavones, spectrometric and other analytical techniques and their applications are also mentioned. Special attention is focused on a highly selective and sensitive technique of mass spectrometry and its application for identification of isoflavones and their glucosides in plants. Studies of interactions of isoflavones with cell receptors and a number of biologically active substances such as DNA and proteins are described. The reason for the presentation of the review was not to give a full overview of the presented topics but mainly to show modern and the most recent methods in the studies of isoflavones.

Modern instrumentation for the studies of isoflavones

Bibliografie atd.

Lit.: 98

000      
04233naa 2200409 a 4500
001      
bmc07504583
003      
CZ-PrNML
005      
20111210122055.0
008      
080602s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vacek, Jan, $d 1981- $7 xx0104698
245    10
$a Moderní instrumentální metody studia isoflavonů / $c Jan Vacek, Bořivoj Klejdus, Lea Lojková, V. Kubáň
246    11
$a Modern instrumentation for the studies of isoflavones
314    __
$a Biofyzikální ústav AV ČR, Brno
504    __
$a Lit.: 98
520    3_
$a Isoflavony jsou přírodní látky s řadou fyziologických účinků na živé organismy a představují významný doplněk ve výživě člověka. V předkládaném přehledu jsou popsány moderní instrumentální přístupy ke studiu isoflavonů v rostlinných materiálech a potravinářských produktech, jakož i vhodné techniky chemické analýzy isoflavonů v lidských tělních tekutinách. Článek je zaměřen na chromatografickou analýzu isoflavonů. Jsou rovněž diskutovány efektivní techniky izolace, jako je extrakce pevnou fázi, extrakce kapalinou v nadkritickém stavu nebo Soxhletova extrakce. Jsou zde zmíněny i aplikace některých dalších analytických technik, jako je imunochemická analýza, spektrometrické (především hmotnostní spektrometrie) a elektrochemické metody. Část textu je věnována studiu interakcí isoflavonů s celou řadou biologicky aktivních látek, jako je DNA a proteiny. Cílem práce není podat ucelený přehled dané problematiky, spíše poukázat na moderní přístupy ve studiu isoflavonů.
520    9_
$a Isoflavones belong to the natural substances exhibiting a number of physiological effects in living organisms. The substances are synthesized in plant tissues as protective agents against biotic stress (i.e. bacterial infection). Isoflavones are also an important dietary constituent in human nutrition. The review discusses modern trends in the studies of isoflavones in plant materials and foodstuffs and procedures for chemical analyses of isoflavones in human body fluids and plant tissues. Highly effective extraction and purification techniques, i.e. solid–phase extraction (SFE), accelerated–solvent extraction (ASE), and Soxhlet extraction, are presented. Latest procedures in chromatographic separation of isoflavones that apply different types of stationary phases are described. Immunochemical analysis, electrochemical sensing of isoflavones, spectrometric and other analytical techniques and their applications are also mentioned. Special attention is focused on a highly selective and sensitive technique of mass spectrometry and its application for identification of isoflavones and their glucosides in plants. Studies of interactions of isoflavones with cell receptors and a number of biologically active substances such as DNA and proteins are described. The reason for the presentation of the review was not to give a full overview of the presented topics but mainly to show modern and the most recent methods in the studies of isoflavones.
650    _2
$a isoflavony $x farmakologie $x chemie $x izolace a purifikace $7 D007529
650    _2
$a fytoestrogeny $x farmakologie $x chemie $x izolace a purifikace $7 D048789
650    _2
$a chromatografie $x metody $7 D002845
650    _2
$a hmotnostní spektrometrie $x metody $7 D013058
650    _2
$a elektrochemie $x metody $7 D004563
650    _2
$a výzkumné techniky $7 D008919
700    1_
$a Klejdus, Bořivoj, $d 1958-2020 $7 xx0031057
700    1_
$a Lojková, Lea. $7 _BN003740
700    1_
$a Kubáň, V.
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 57, č. 2 (2008), s. 85-94 $x 1210-7816
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2008-2/moderni-instrumentalni-metody-studia-isoflavonu-1200
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 1
990    __
$a 20080602124848 $b ABA008
991    __
$a 20080715073323 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 620202 $s 472635
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 57 $c 2 $d 85-94 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
LZP    __
$a 2008-C/mkrk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...