Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Jednoduchý nutriční software pro rychlé hodnocení a výsledky jeho distribuce zájemcům
[Simple nutrition software for quick assessment and the results of its distribution to members of the public]

Jindřich Fiala

Language Czech Country Czech Republic

Existuje propast mezi potøebou nutrièního hodnocení a èastostí jeho praktického provádìní. Jedním z hlavních dùvodù je nároènost dostupných nutrièních nástrojù, neboś obvykle je nezbytné vkládat složitì detailní data o stravì, což je zdlouhavé. Aktuálnì dostupné nástroje jsou tedy využívány témìø výhradnì nutrièními specialisty, nikoliv praktickými lékaøi nebo dokonce širokou veøejností. Cílem popsaného projektu bylo vytvoøit velmi jednoduchý poèítaèový nástroj pro orientaèní hodnocení stravy podle hlavních potravinových skupin a potravinové pyramidy. Hlavní dotazníkový formuláø obsahuje 18 vybraných potravinových položek a pro každou z nich je z frekvenèní škály vybírána týdenní frekvence konzumace. Výsledky se ukazují v grafické i numerické podobì, jako pyramida, poèty porcí v potravinových skupinách (konzumované vs. doporuèené) a procenta. Program zahrnuje také struèné hodnocení pohybové aktivity, konzumace alkoholu, kouøení, a rovnìž vybrané klinické parametry (výška a váha, krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi). Kompletní vyšetøení zabere pouze nìkolik málo minut. V rámci projektu podpory zdraví byl software NUTRIFIA rovnìž distribuován 572 zájemcùm, kteøí byli o této možnosti informováni pomocí posterové inzerce v brnìnské mìstské hromadné dopravì. Ke zhodnocení efektu byl s odstupem jednoho mìsíce zasílán krátký dotazník. Jeho návratnost byla 81% a podle výsledkù bylo 93 % respondentù spokojených s použitím programu a 57 % uvedlo, že v dùsledku použití programu významnì zmìnili svoje výživové zvyklosti.

There is a considerable gap between the need for nutritional assessment and the frequency of its actual performence. One of the main reasons is the demandingness of available nutritional tools, because usually it is necessary to input intricately detailed dietary data, which is time-consuming. Currently accessible tools are therefore used almost exclusively by nutritional specialists and not by general practitioners or even the general public. The objective of the described project was to create a very simple computerized tool for introductory dietary assessment according to major food groups and the food pyramid. The main questionnaire form consists of 18 selected food items and for each of them a weekly frequency is selected from a frequency scale. The results are presented in both graphic and numerical forms, as a pyramid, the number of portions in food groups (consumed vs. recommended) and percentages. The program includes a brief evaluation of physical activity, alcohol consumption, smoking, as well as selected clinical parameters (weight and height, blood pressure, blood cholesterol). The complete examination only takes several minutes. As part of the health support project, the NUTRIFIA software was also distributed to 572 members of the general public poster advertisments that were displayed in the Brno public transport systeme. A short questionnaire was sent for effect evaluation after one month. Its returnability was 81 % and according to the results 93 % of respondents were satisfied with use of the program and 57 % stated that they considerably changed their dietary habits.

Simple nutrition software for quick assessment and the results of its distribution to members of the public

Bibliography, etc.

Lit.: 13

000      
01771naa 2200397 a 4500
001      
bmc07509513
003      
CZ-PrNML
005      
20140320131025.0
008      
080926s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Fiala, Jindřich, $d 1959- $7 nlk20010099061
245    10
$a Jednoduchý nutriční software pro rychlé hodnocení a výsledky jeho distribuce zájemcům / $c Jindřich Fiala
246    11
$a Simple nutrition software for quick assessment and the results of its distribution to members of the public
314    __
$a Ústav preventivního lékařství, LF MU, Brno
504    __
$a Lit.: 13
520    3_
$a Existuje propast mezi potøebou nutrièního hodnocení a èastostí jeho praktického provádìní. Jedním z hlavních dùvodù je nároènost dostupných nutrièních nástrojù, neboś obvykle je nezbytné vkládat složitì detailní data o stravì, což je zdlouhavé. Aktuálnì dostupné nástroje jsou tedy využívány témìø výhradnì nutrièními specialisty, nikoliv praktickými lékaøi nebo dokonce širokou veøejností. Cílem popsaného projektu bylo vytvoøit velmi jednoduchý poèítaèový nástroj pro orientaèní hodnocení stravy podle hlavních potravinových skupin a potravinové pyramidy. Hlavní dotazníkový formuláø obsahuje 18 vybraných potravinových položek a pro každou z nich je z frekvenèní škály vybírána týdenní frekvence konzumace. Výsledky se ukazují v grafické i numerické podobì, jako pyramida, poèty porcí v potravinových skupinách (konzumované vs. doporuèené) a procenta. Program zahrnuje také struèné hodnocení pohybové aktivity, konzumace alkoholu, kouøení, a rovnìž vybrané klinické parametry (výška a váha, krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi). Kompletní vyšetøení zabere pouze nìkolik málo minut. V rámci projektu podpory zdraví byl software NUTRIFIA rovnìž distribuován 572 zájemcùm, kteøí byli o této možnosti informováni pomocí posterové inzerce v brnìnské mìstské hromadné dopravì. Ke zhodnocení efektu byl s odstupem jednoho mìsíce zasílán krátký dotazník. Jeho návratnost byla 81% a podle výsledkù bylo 93 % respondentù spokojených s použitím programu a 57 % uvedlo, že v dùsledku použití programu významnì zmìnili svoje výživové zvyklosti.
520    9_
$a There is a considerable gap between the need for nutritional assessment and the frequency of its actual performence. One of the main reasons is the demandingness of available nutritional tools, because usually it is necessary to input intricately detailed dietary data, which is time-consuming. Currently accessible tools are therefore used almost exclusively by nutritional specialists and not by general practitioners or even the general public. The objective of the described project was to create a very simple computerized tool for introductory dietary assessment according to major food groups and the food pyramid. The main questionnaire form consists of 18 selected food items and for each of them a weekly frequency is selected from a frequency scale. The results are presented in both graphic and numerical forms, as a pyramid, the number of portions in food groups (consumed vs. recommended) and percentages. The program includes a brief evaluation of physical activity, alcohol consumption, smoking, as well as selected clinical parameters (weight and height, blood pressure, blood cholesterol). The complete examination only takes several minutes. As part of the health support project, the NUTRIFIA software was also distributed to 572 members of the general public poster advertisments that were displayed in the Brno public transport systeme. A short questionnaire was sent for effect evaluation after one month. Its returnability was 81 % and according to the results 93 % of respondents were satisfied with use of the program and 57 % stated that they considerably changed their dietary habits.
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a programy Healthy People $x metody $x organizace a řízení $x využití $7 D040361
650    _2
$a software $x trendy $7 D012984
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $x normy $x využití $7 D011795
650    _2
$a pití alkoholu $x metabolismus $7 D000428
650    _2
$a pohybová aktivita $x fyziologie $7 D009043
650    _2
$a kouření $7 D012907
650    _2
$a interpretace statistických dat $7 D003627
650    _2
$a financování organizované $x využití $7 D005381
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
773    0_
$w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 53, č. 1 (2008), s. 12-18 $x 1802-6281
856    41
$u https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2008/01/05.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 1 $z 0
990    __
$a 20080926095310 $b ABA008
991    __
$a 20140320131052 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 625103 $s 477538
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 53 $c 1 $d 12-18 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2008-22/dkal

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...