Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Rizikové faktory při práci v pekárně
[Risk factors at work in the bakery]

Ticháčková J., Chaloupka J.

. 2009 ; 61 (4) : 176-181.

Language Czech Country Czech Republic

Významným odvětvím potravinářské výroby je pekárenství. Práce shrnuje přehled rizikových faktorů pracovního prostředí v konkrétní pekárně a dokumentuje průběh získávání podkladů pro kategorizaci pracoviště. Uvádí přehled nemocí z povolání způsobených v potravinářství a konkrétní případ nemocí vzniklých na sledovaném pracovišti. Zaměstnanci pekáren jsou na pracovišti vystaveni řadě působících rizikových faktorů. Nejvýznamnějším je expozice prachu žitné a pšeničné mouky. Ty patří mezi prachy s dráždivým a alergizujícím účinkem. Dalšími rizikovými faktory pracovního prostředí jsou zátěž teplem, přetěžování svalových skupin horních končetin a noční práce. Základem pro analýzu rizik v pracovním prostředí je systematické sledování všech faktorů pracovního prostředí a pracovních podmínek z hlediska jejich možného škodlivého působení na zdraví zaměstnanců. Pro zařazení prací do jednotlivých kategorií jsou vypracovány metody měření jednotlivých faktorů a kritéria pro hodnocení získaných výsledků. Zátěž prachem je kategorizována s ohledem na přípustný expoziční limit (PEL), který je stanoven podle povahy prachu; hodnota PEL pro moučný prach pro osmihodinovou pracovní směnu je stanovena na 4 mg/m3. Při prvním měření přípustné expoziční limity na pracovišti vysoce přesahovaly stanovenou normu. Spoluprací zaměstnavatele, orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků laboratoří zdravotního ústavu a lékařů poskytujících pracovně lékařské služby se podařilo přijmout opatření ke snížení koncentrace moučného prachu v pracovním prostředí tak, že hodnota PEL není překračována. Snižování koncentrací prachu v pracovním prostředí je významným preventivním opatřením, které má ve svém důsledku pozitivní dopady na zdraví zaměstnanců. Autoři diskutují o úloze pracovnělékařské péče v prevenci vzniku profesionálně podmíněných onemocnění.

The baking industry is a significant field of food production. The paper summarizes risk factors of working environment in a particular bakery and describe the process of gaining background documents for the categorization of the work place. It presents a review of occupational diseases in food industry and particular cases of diseases developed at the work place under the supervision. Employees of bakeries are exposed to a number of risk factors. The most significant is the exposure of rye and wheat flour – dusts with irritating and allergy causing effects. Warm environment, excessive load of muscle groups of upper extremities and work at night are other occupational risk factors. A systematic follow up of all factors of working environment and working conditions from the perspective of their negative impact on health of employees forms the basis for risk assessment in the working environment. Methods of measuring particular factors and criteria for evaluation of findings were developed for categorization of working positions. The dust load is categorized in relation to an acceptable exposure limit (AEL) which is defined according to the dust origin; the AEL value for flour dust for eight hours working shift is 4 mg/m3. Acceptable exposure limits exceeded the given norm during the first measurement. The measures were taken to lower the concentration of flour dust in the working environment in collaboration with an employer, organization of protection of public health, workers of laboratories of health institutes and physicians providing occupational medical Celservices so that AEL is no more exceeded. Lowering concentrations of dust in working environment is a significant preventive measure with a positive impact on health of employees. The role of an occupational medical service in prevention of professional diseases is discussed.

Risk factors at work in the bakery

Bibliography, etc.

Lit.: 10

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10004929
003      
CZ-PrNML
005      
20230317105907.0
008      
100226s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ticháčková, J. $7 _AN045347
245    10
$a Rizikové faktory při práci v pekárně / $c Ticháčková J., Chaloupka J.
246    11
$a Risk factors at work in the bakery
314    __
$a Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové, územní pracoviště, Trutnov
504    __
$a Lit.: 10
520    3_
$a Významným odvětvím potravinářské výroby je pekárenství. Práce shrnuje přehled rizikových faktorů pracovního prostředí v konkrétní pekárně a dokumentuje průběh získávání podkladů pro kategorizaci pracoviště. Uvádí přehled nemocí z povolání způsobených v potravinářství a konkrétní případ nemocí vzniklých na sledovaném pracovišti. Zaměstnanci pekáren jsou na pracovišti vystaveni řadě působících rizikových faktorů. Nejvýznamnějším je expozice prachu žitné a pšeničné mouky. Ty patří mezi prachy s dráždivým a alergizujícím účinkem. Dalšími rizikovými faktory pracovního prostředí jsou zátěž teplem, přetěžování svalových skupin horních končetin a noční práce. Základem pro analýzu rizik v pracovním prostředí je systematické sledování všech faktorů pracovního prostředí a pracovních podmínek z hlediska jejich možného škodlivého působení na zdraví zaměstnanců. Pro zařazení prací do jednotlivých kategorií jsou vypracovány metody měření jednotlivých faktorů a kritéria pro hodnocení získaných výsledků. Zátěž prachem je kategorizována s ohledem na přípustný expoziční limit (PEL), který je stanoven podle povahy prachu; hodnota PEL pro moučný prach pro osmihodinovou pracovní směnu je stanovena na 4 mg/m3. Při prvním měření přípustné expoziční limity na pracovišti vysoce přesahovaly stanovenou normu. Spoluprací zaměstnavatele, orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků laboratoří zdravotního ústavu a lékařů poskytujících pracovně lékařské služby se podařilo přijmout opatření ke snížení koncentrace moučného prachu v pracovním prostředí tak, že hodnota PEL není překračována. Snižování koncentrací prachu v pracovním prostředí je významným preventivním opatřením, které má ve svém důsledku pozitivní dopady na zdraví zaměstnanců. Autoři diskutují o úloze pracovnělékařské péče v prevenci vzniku profesionálně podmíněných onemocnění.
520    9_
$a The baking industry is a significant field of food production. The paper summarizes risk factors of working environment in a particular bakery and describe the process of gaining background documents for the categorization of the work place. It presents a review of occupational diseases in food industry and particular cases of diseases developed at the work place under the supervision. Employees of bakeries are exposed to a number of risk factors. The most significant is the exposure of rye and wheat flour – dusts with irritating and allergy causing effects. Warm environment, excessive load of muscle groups of upper extremities and work at night are other occupational risk factors. A systematic follow up of all factors of working environment and working conditions from the perspective of their negative impact on health of employees forms the basis for risk assessment in the working environment. Methods of measuring particular factors and criteria for evaluation of findings were developed for categorization of working positions. The dust load is categorized in relation to an acceptable exposure limit (AEL) which is defined according to the dust origin; the AEL value for flour dust for eight hours working shift is 4 mg/m3. Acceptable exposure limits exceeded the given norm during the first measurement. The measures were taken to lower the concentration of flour dust in the working environment in collaboration with an employer, organization of protection of public health, workers of laboratories of health institutes and physicians providing occupational medical Celservices so that AEL is no more exceeded. Lowering concentrations of dust in working environment is a significant preventive measure with a positive impact on health of employees. The role of an occupational medical service in prevention of professional diseases is discussed.
650    _2
$a hygiena práce $7 D016272
650    _2
$a potravinářský průmysl $x organizace a řízení $x pracovní síly $7 D019649
650    _2
$a látky znečišťující vzduch v pracovním prostředí $x škodlivé účinky $7 D000395
650    _2
$a prach $7 D004391
650    _2
$a mouka $x škodlivé účinky $7 D005433
650    _2
$a alergeny $x škodlivé účinky $7 D000485
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a nemoci z povolání $x diagnóza $x prevence a kontrola $7 D009784
650    _2
$a pracovní expozice $x škodlivé účinky $7 D016273
650    _2
$a prahové limitní hodnoty $7 D020711
650    _2
$a bronchiální astma $x diagnóza $x etiologie $7 D001249
650    _2
$a lidé $7 D006801
700    1_
$a Chaloupka, Jiří, $d 1960- $7 xx0072637
773    0_
$w MED00011063 $t Pracovní lékařství $g Roč. 61, č. 4 (2009), s. 176-181 $x 0032-6291
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/pracovni-lekarstvi/2009-4/rizikove-faktory-pri-praci-v-pekarne-31013 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 424 $c 888 $y 8 $z 0
990    __
$a 20100226071247 $b ABA008
991    __
$a 20230317105900 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 714344 $s 577300
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 61 $c 4 $d 176-181 $i 0032-6291 $m Pracovní lékařství $x MED00011063 $y 64045
LZP    __
$a 2010-08/ipmv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...