-
Something wrong with this record ?
Rizikové faktory při práci v pekárně
[Risk factors at work in the bakery]
Ticháčková J., Chaloupka J.
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Allergens adverse effects MeSH
- Asthma diagnosis etiology MeSH
- Risk Assessment MeSH
- Occupational Health MeSH
- Air Pollutants, Occupational adverse effects MeSH
- Humans MeSH
- Flour adverse effects MeSH
- Occupational Diseases diagnosis prevention & control MeSH
- Food Industry organization & administration manpower MeSH
- Dust MeSH
- Occupational Exposure adverse effects MeSH
- Threshold Limit Values MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Významným odvětvím potravinářské výroby je pekárenství. Práce shrnuje přehled rizikových faktorů pracovního prostředí v konkrétní pekárně a dokumentuje průběh získávání podkladů pro kategorizaci pracoviště. Uvádí přehled nemocí z povolání způsobených v potravinářství a konkrétní případ nemocí vzniklých na sledovaném pracovišti. Zaměstnanci pekáren jsou na pracovišti vystaveni řadě působících rizikových faktorů. Nejvýznamnějším je expozice prachu žitné a pšeničné mouky. Ty patří mezi prachy s dráždivým a alergizujícím účinkem. Dalšími rizikovými faktory pracovního prostředí jsou zátěž teplem, přetěžování svalových skupin horních končetin a noční práce. Základem pro analýzu rizik v pracovním prostředí je systematické sledování všech faktorů pracovního prostředí a pracovních podmínek z hlediska jejich možného škodlivého působení na zdraví zaměstnanců. Pro zařazení prací do jednotlivých kategorií jsou vypracovány metody měření jednotlivých faktorů a kritéria pro hodnocení získaných výsledků. Zátěž prachem je kategorizována s ohledem na přípustný expoziční limit (PEL), který je stanoven podle povahy prachu; hodnota PEL pro moučný prach pro osmihodinovou pracovní směnu je stanovena na 4 mg/m3. Při prvním měření přípustné expoziční limity na pracovišti vysoce přesahovaly stanovenou normu. Spoluprací zaměstnavatele, orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků laboratoří zdravotního ústavu a lékařů poskytujících pracovně lékařské služby se podařilo přijmout opatření ke snížení koncentrace moučného prachu v pracovním prostředí tak, že hodnota PEL není překračována. Snižování koncentrací prachu v pracovním prostředí je významným preventivním opatřením, které má ve svém důsledku pozitivní dopady na zdraví zaměstnanců. Autoři diskutují o úloze pracovnělékařské péče v prevenci vzniku profesionálně podmíněných onemocnění.
The baking industry is a significant field of food production. The paper summarizes risk factors of working environment in a particular bakery and describe the process of gaining background documents for the categorization of the work place. It presents a review of occupational diseases in food industry and particular cases of diseases developed at the work place under the supervision. Employees of bakeries are exposed to a number of risk factors. The most significant is the exposure of rye and wheat flour – dusts with irritating and allergy causing effects. Warm environment, excessive load of muscle groups of upper extremities and work at night are other occupational risk factors. A systematic follow up of all factors of working environment and working conditions from the perspective of their negative impact on health of employees forms the basis for risk assessment in the working environment. Methods of measuring particular factors and criteria for evaluation of findings were developed for categorization of working positions. The dust load is categorized in relation to an acceptable exposure limit (AEL) which is defined according to the dust origin; the AEL value for flour dust for eight hours working shift is 4 mg/m3. Acceptable exposure limits exceeded the given norm during the first measurement. The measures were taken to lower the concentration of flour dust in the working environment in collaboration with an employer, organization of protection of public health, workers of laboratories of health institutes and physicians providing occupational medical Celservices so that AEL is no more exceeded. Lowering concentrations of dust in working environment is a significant preventive measure with a positive impact on health of employees. The role of an occupational medical service in prevention of professional diseases is discussed.
Risk factors at work in the bakery
Lit.: 10
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10004929
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20230317105907.0
- 008
- 100226s2009 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Ticháčková, J. $7 _AN045347
- 245 10
- $a Rizikové faktory při práci v pekárně / $c Ticháčková J., Chaloupka J.
- 246 11
- $a Risk factors at work in the bakery
- 314 __
- $a Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové, územní pracoviště, Trutnov
- 504 __
- $a Lit.: 10
- 520 3_
- $a Významným odvětvím potravinářské výroby je pekárenství. Práce shrnuje přehled rizikových faktorů pracovního prostředí v konkrétní pekárně a dokumentuje průběh získávání podkladů pro kategorizaci pracoviště. Uvádí přehled nemocí z povolání způsobených v potravinářství a konkrétní případ nemocí vzniklých na sledovaném pracovišti. Zaměstnanci pekáren jsou na pracovišti vystaveni řadě působících rizikových faktorů. Nejvýznamnějším je expozice prachu žitné a pšeničné mouky. Ty patří mezi prachy s dráždivým a alergizujícím účinkem. Dalšími rizikovými faktory pracovního prostředí jsou zátěž teplem, přetěžování svalových skupin horních končetin a noční práce. Základem pro analýzu rizik v pracovním prostředí je systematické sledování všech faktorů pracovního prostředí a pracovních podmínek z hlediska jejich možného škodlivého působení na zdraví zaměstnanců. Pro zařazení prací do jednotlivých kategorií jsou vypracovány metody měření jednotlivých faktorů a kritéria pro hodnocení získaných výsledků. Zátěž prachem je kategorizována s ohledem na přípustný expoziční limit (PEL), který je stanoven podle povahy prachu; hodnota PEL pro moučný prach pro osmihodinovou pracovní směnu je stanovena na 4 mg/m3. Při prvním měření přípustné expoziční limity na pracovišti vysoce přesahovaly stanovenou normu. Spoluprací zaměstnavatele, orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků laboratoří zdravotního ústavu a lékařů poskytujících pracovně lékařské služby se podařilo přijmout opatření ke snížení koncentrace moučného prachu v pracovním prostředí tak, že hodnota PEL není překračována. Snižování koncentrací prachu v pracovním prostředí je významným preventivním opatřením, které má ve svém důsledku pozitivní dopady na zdraví zaměstnanců. Autoři diskutují o úloze pracovnělékařské péče v prevenci vzniku profesionálně podmíněných onemocnění.
- 520 9_
- $a The baking industry is a significant field of food production. The paper summarizes risk factors of working environment in a particular bakery and describe the process of gaining background documents for the categorization of the work place. It presents a review of occupational diseases in food industry and particular cases of diseases developed at the work place under the supervision. Employees of bakeries are exposed to a number of risk factors. The most significant is the exposure of rye and wheat flour – dusts with irritating and allergy causing effects. Warm environment, excessive load of muscle groups of upper extremities and work at night are other occupational risk factors. A systematic follow up of all factors of working environment and working conditions from the perspective of their negative impact on health of employees forms the basis for risk assessment in the working environment. Methods of measuring particular factors and criteria for evaluation of findings were developed for categorization of working positions. The dust load is categorized in relation to an acceptable exposure limit (AEL) which is defined according to the dust origin; the AEL value for flour dust for eight hours working shift is 4 mg/m3. Acceptable exposure limits exceeded the given norm during the first measurement. The measures were taken to lower the concentration of flour dust in the working environment in collaboration with an employer, organization of protection of public health, workers of laboratories of health institutes and physicians providing occupational medical Celservices so that AEL is no more exceeded. Lowering concentrations of dust in working environment is a significant preventive measure with a positive impact on health of employees. The role of an occupational medical service in prevention of professional diseases is discussed.
- 650 _2
- $a hygiena práce $7 D016272
- 650 _2
- $a potravinářský průmysl $x organizace a řízení $x pracovní síly $7 D019649
- 650 _2
- $a látky znečišťující vzduch v pracovním prostředí $x škodlivé účinky $7 D000395
- 650 _2
- $a prach $7 D004391
- 650 _2
- $a mouka $x škodlivé účinky $7 D005433
- 650 _2
- $a alergeny $x škodlivé účinky $7 D000485
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 650 _2
- $a nemoci z povolání $x diagnóza $x prevence a kontrola $7 D009784
- 650 _2
- $a pracovní expozice $x škodlivé účinky $7 D016273
- 650 _2
- $a prahové limitní hodnoty $7 D020711
- 650 _2
- $a bronchiální astma $x diagnóza $x etiologie $7 D001249
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 700 1_
- $a Chaloupka, Jiří, $d 1960- $7 xx0072637
- 773 0_
- $w MED00011063 $t Pracovní lékařství $g Roč. 61, č. 4 (2009), s. 176-181 $x 0032-6291
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/pracovni-lekarstvi/2009-4/rizikove-faktory-pri-praci-v-pekarne-31013 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 424 $c 888 $y 8 $z 0
- 990 __
- $a 20100226071247 $b ABA008
- 991 __
- $a 20230317105900 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 714344 $s 577300
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2009 $b 61 $c 4 $d 176-181 $i 0032-6291 $m Pracovní lékařství $x MED00011063 $y 64045
- LZP __
- $a 2010-08/ipmv