Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Dietní léčba pacientů s diabetem
[Diabetes diet therapy]

Ludmila Brunerová, Vladimíra Šmejkalová, Michal Anděl

. 2011 ; 21 (1) : 54-58.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11009041

Digitální knihovna NLK
Zdroj

Dieta je základním pilířem v léčbě diabetiků. Prokazatelně ovlivňuje všechny klíčové poruchy metabolismu glukózy přítomné u diabetu 2. typu a její implementace do léčby a prevence diabetu 2. typu se jeví jako nákladově efektivní. Názory na ideální dietní léčbu se v průběhu dějin měnily zásadním způsobem a ani v současné době není jednoznačný konsenzus ohledně optimální skladby makronutrientů v diabetické dietě. Odborné společnosti v současné době doporučují následující trojpoměr živin: tuky do 35 %, sacharidy 45–60 %, bílkoviny 10–20 % celkového objemu energie. S vědomím určitých limitací těchto doporučení se ovšem neustále hledají dietní modifikace, které by přinášely dlouhodobě lepší účinnost a zvyšovaly compliance pacientů. Trendy v diabetické dietě směřují dvěma směry – k dietám s vyšším zastoupením tuků, zvláště v podobě monoenových mastných kyselin, a dále k vysokosacharidovým dietám s nízkým glykemickým indexem a vysokým zastoupením vlákniny. Jednoznačné hodnocení těchto dietních intervencí je ovšem velmi problematické z důvodu obtížné kontrolovatelnosti prováděných studií, omezeného počtu účastníků a obvykle krátké doby trvání.

Diet is the mainstay of the treatment of diabetes. It has been proven to influence all key glucose metabolism disorders present in type 2 diabetes and Its implementation in the treatment and prevention of type 2 diabetes appears to be cost-effective. Opinions on ideal diet therapy have varied essentially throughout history and even currently there is no unambiguous consensus on the optimal macronutrient composition of the diabetes diet. The professional guidelines cun-ently recorommend the following fat/carb/protein ratio: 35% or less/45-60%/10-20% of the total energy intake. Given the limitations to these recommendations, there Is constant search for diet modifications that would provide greater long-term benefit and improve patient compliance. Diabetes diet shows two trends - one towards the diet higher in fat represented by monoenic fatty acids in particular and the other towards a high carbohydrate diet with a low glycemic index and rich in fibre. Nevertheless, unambiguous assessment of these diet interventions is very problematic because of the limitations due to study controllability, small numbers of participants and short study duration.

Diabetes diet therapy

Bibliografie atd.

Lit.: 29

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11009041
003      
CZ-PrNML
005      
20170905101823.0
008      
110506s2011 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Brunerová, Ludmila $7 xx0106043
245    10
$a Dietní léčba pacientů s diabetem / $c Ludmila Brunerová, Vladimíra Šmejkalová, Michal Anděl
246    11
$a Diabetes diet therapy
314    __
$a Mediscan, Praha
504    __
$a Lit.: 29
520    3_
$a Dieta je základním pilířem v léčbě diabetiků. Prokazatelně ovlivňuje všechny klíčové poruchy metabolismu glukózy přítomné u diabetu 2. typu a její implementace do léčby a prevence diabetu 2. typu se jeví jako nákladově efektivní. Názory na ideální dietní léčbu se v průběhu dějin měnily zásadním způsobem a ani v současné době není jednoznačný konsenzus ohledně optimální skladby makronutrientů v diabetické dietě. Odborné společnosti v současné době doporučují následující trojpoměr živin: tuky do 35 %, sacharidy 45–60 %, bílkoviny 10–20 % celkového objemu energie. S vědomím určitých limitací těchto doporučení se ovšem neustále hledají dietní modifikace, které by přinášely dlouhodobě lepší účinnost a zvyšovaly compliance pacientů. Trendy v diabetické dietě směřují dvěma směry – k dietám s vyšším zastoupením tuků, zvláště v podobě monoenových mastných kyselin, a dále k vysokosacharidovým dietám s nízkým glykemickým indexem a vysokým zastoupením vlákniny. Jednoznačné hodnocení těchto dietních intervencí je ovšem velmi problematické z důvodu obtížné kontrolovatelnosti prováděných studií, omezeného počtu účastníků a obvykle krátké doby trvání.
520    9_
$a Diet is the mainstay of the treatment of diabetes. It has been proven to influence all key glucose metabolism disorders present in type 2 diabetes and Its implementation in the treatment and prevention of type 2 diabetes appears to be cost-effective. Opinions on ideal diet therapy have varied essentially throughout history and even currently there is no unambiguous consensus on the optimal macronutrient composition of the diabetes diet. The professional guidelines cun-ently recorommend the following fat/carb/protein ratio: 35% or less/45-60%/10-20% of the total energy intake. Given the limitations to these recommendations, there Is constant search for diet modifications that would provide greater long-term benefit and improve patient compliance. Diabetes diet shows two trends - one towards the diet higher in fat represented by monoenic fatty acids in particular and the other towards a high carbohydrate diet with a low glycemic index and rich in fibre. Nevertheless, unambiguous assessment of these diet interventions is very problematic because of the limitations due to study controllability, small numbers of participants and short study duration.
650    _2
$a diabetes mellitus $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D003920
650    _2
$a diabetes mellitus 1. typu $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D003922
650    _2
$a diabetická dieta $x klasifikace $x metody $x využití $7 D003927
650    _2
$a strava středomořská $7 D038441
650    _2
$a pohybová aktivita $7 D009043
650    _2
$a životní styl $7 D008019
650    _2
$a krevní glukóza $x metabolismus $x účinky léků $7 D001786
650    _2
$a glykemický index $7 D038321
650    _2
$a kyseliny mastné mononenasycené $x terapeutické užití $7 D005229
650    _2
$a metaanalýza jako téma $7 D015201
650    _2
$a směrnice pro lékařskou praxi jako téma $7 D017410
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a dieta $7 D004032
653    00
$a monoenové mastné kyseliny
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Šmejkalová, Vladimíra. $7 xx0226926
700    1_
$a Anděl, Michal, $d 1946- $7 jn19981228006
773    0_
$w MED00004081 $t Remedia $g Roč. 21, č. 1 (2011), s. 54-58 $x 0862-8947
856    41
$u http://www.remedia.cz/Archiv-rocniku/Rocnik-2011/1-2011/Dietni-lecba-pacientu-s-diabetem/e-ZK-ZN-11T.magarticle.aspx $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1736 $c 222 a $y 2 $z 0
990    __
$a 20110506110438 $b ABA008
991    __
$a 20170905102420 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 838253 $s 702417
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2011 $b 21 $c 1 $d 54-58 $m Remedia $x MED00004081
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2011-18/dkal