-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Dietní léčba pacientů s diabetem
[Diabetes diet therapy]
Ludmila Brunerová, Vladimíra Šmejkalová, Michal Anděl
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
Digitální knihovna NLK
Zdroj
Odkazy
plný text volně přístupný
- Klíčová slova
- monoenové mastné kyseliny,
- MeSH
- diabetes mellitus 1. typu dietoterapie farmakoterapie MeSH
- diabetes mellitus dietoterapie farmakoterapie MeSH
- diabetická dieta klasifikace metody využití MeSH
- dieta MeSH
- financování organizované MeSH
- glykemický index MeSH
- krevní glukóza metabolismus účinky léků MeSH
- kyseliny mastné mononenasycené terapeutické užití MeSH
- lidé MeSH
- metaanalýza jako téma MeSH
- pohybová aktivita MeSH
- směrnice pro lékařskou praxi jako téma MeSH
- strava středomořská MeSH
- životní styl MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Dieta je základním pilířem v léčbě diabetiků. Prokazatelně ovlivňuje všechny klíčové poruchy metabolismu glukózy přítomné u diabetu 2. typu a její implementace do léčby a prevence diabetu 2. typu se jeví jako nákladově efektivní. Názory na ideální dietní léčbu se v průběhu dějin měnily zásadním způsobem a ani v současné době není jednoznačný konsenzus ohledně optimální skladby makronutrientů v diabetické dietě. Odborné společnosti v současné době doporučují následující trojpoměr živin: tuky do 35 %, sacharidy 45–60 %, bílkoviny 10–20 % celkového objemu energie. S vědomím určitých limitací těchto doporučení se ovšem neustále hledají dietní modifikace, které by přinášely dlouhodobě lepší účinnost a zvyšovaly compliance pacientů. Trendy v diabetické dietě směřují dvěma směry – k dietám s vyšším zastoupením tuků, zvláště v podobě monoenových mastných kyselin, a dále k vysokosacharidovým dietám s nízkým glykemickým indexem a vysokým zastoupením vlákniny. Jednoznačné hodnocení těchto dietních intervencí je ovšem velmi problematické z důvodu obtížné kontrolovatelnosti prováděných studií, omezeného počtu účastníků a obvykle krátké doby trvání.
Diet is the mainstay of the treatment of diabetes. It has been proven to influence all key glucose metabolism disorders present in type 2 diabetes and Its implementation in the treatment and prevention of type 2 diabetes appears to be cost-effective. Opinions on ideal diet therapy have varied essentially throughout history and even currently there is no unambiguous consensus on the optimal macronutrient composition of the diabetes diet. The professional guidelines cun-ently recorommend the following fat/carb/protein ratio: 35% or less/45-60%/10-20% of the total energy intake. Given the limitations to these recommendations, there Is constant search for diet modifications that would provide greater long-term benefit and improve patient compliance. Diabetes diet shows two trends - one towards the diet higher in fat represented by monoenic fatty acids in particular and the other towards a high carbohydrate diet with a low glycemic index and rich in fibre. Nevertheless, unambiguous assessment of these diet interventions is very problematic because of the limitations due to study controllability, small numbers of participants and short study duration.
Diabetes diet therapy
Lit.: 29
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11009041
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20170905101823.0
- 008
- 110506s2011 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Brunerová, Ludmila $7 xx0106043
- 245 10
- $a Dietní léčba pacientů s diabetem / $c Ludmila Brunerová, Vladimíra Šmejkalová, Michal Anděl
- 246 11
- $a Diabetes diet therapy
- 314 __
- $a Mediscan, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 29
- 520 3_
- $a Dieta je základním pilířem v léčbě diabetiků. Prokazatelně ovlivňuje všechny klíčové poruchy metabolismu glukózy přítomné u diabetu 2. typu a její implementace do léčby a prevence diabetu 2. typu se jeví jako nákladově efektivní. Názory na ideální dietní léčbu se v průběhu dějin měnily zásadním způsobem a ani v současné době není jednoznačný konsenzus ohledně optimální skladby makronutrientů v diabetické dietě. Odborné společnosti v současné době doporučují následující trojpoměr živin: tuky do 35 %, sacharidy 45–60 %, bílkoviny 10–20 % celkového objemu energie. S vědomím určitých limitací těchto doporučení se ovšem neustále hledají dietní modifikace, které by přinášely dlouhodobě lepší účinnost a zvyšovaly compliance pacientů. Trendy v diabetické dietě směřují dvěma směry – k dietám s vyšším zastoupením tuků, zvláště v podobě monoenových mastných kyselin, a dále k vysokosacharidovým dietám s nízkým glykemickým indexem a vysokým zastoupením vlákniny. Jednoznačné hodnocení těchto dietních intervencí je ovšem velmi problematické z důvodu obtížné kontrolovatelnosti prováděných studií, omezeného počtu účastníků a obvykle krátké doby trvání.
- 520 9_
- $a Diet is the mainstay of the treatment of diabetes. It has been proven to influence all key glucose metabolism disorders present in type 2 diabetes and Its implementation in the treatment and prevention of type 2 diabetes appears to be cost-effective. Opinions on ideal diet therapy have varied essentially throughout history and even currently there is no unambiguous consensus on the optimal macronutrient composition of the diabetes diet. The professional guidelines cun-ently recorommend the following fat/carb/protein ratio: 35% or less/45-60%/10-20% of the total energy intake. Given the limitations to these recommendations, there Is constant search for diet modifications that would provide greater long-term benefit and improve patient compliance. Diabetes diet shows two trends - one towards the diet higher in fat represented by monoenic fatty acids in particular and the other towards a high carbohydrate diet with a low glycemic index and rich in fibre. Nevertheless, unambiguous assessment of these diet interventions is very problematic because of the limitations due to study controllability, small numbers of participants and short study duration.
- 650 _2
- $a diabetes mellitus $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D003920
- 650 _2
- $a diabetes mellitus 1. typu $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D003922
- 650 _2
- $a diabetická dieta $x klasifikace $x metody $x využití $7 D003927
- 650 _2
- $a strava středomořská $7 D038441
- 650 _2
- $a pohybová aktivita $7 D009043
- 650 _2
- $a životní styl $7 D008019
- 650 _2
- $a krevní glukóza $x metabolismus $x účinky léků $7 D001786
- 650 _2
- $a glykemický index $7 D038321
- 650 _2
- $a kyseliny mastné mononenasycené $x terapeutické užití $7 D005229
- 650 _2
- $a metaanalýza jako téma $7 D015201
- 650 _2
- $a směrnice pro lékařskou praxi jako téma $7 D017410
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a dieta $7 D004032
- 653 00
- $a monoenové mastné kyseliny
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Šmejkalová, Vladimíra. $7 xx0226926
- 700 1_
- $a Anděl, Michal, $d 1946- $7 jn19981228006
- 773 0_
- $w MED00004081 $t Remedia $g Roč. 21, č. 1 (2011), s. 54-58 $x 0862-8947
- 856 41
- $u http://www.remedia.cz/Archiv-rocniku/Rocnik-2011/1-2011/Dietni-lecba-pacientu-s-diabetem/e-ZK-ZN-11T.magarticle.aspx $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1736 $c 222 a $y 2 $z 0
- 990 __
- $a 20110506110438 $b ABA008
- 991 __
- $a 20170905102420 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 838253 $s 702417
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2011 $b 21 $c 1 $d 54-58 $m Remedia $x MED00004081
- LZP __
- $b přidání abstraktu $a 2011-18/dkal