Detail
Article
Web resource
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Primární prevence mentální anorexie u školních dětí. Preventivní program: zdravý životní styl (prevence poruch příjmu potravy)
[Primary prevention of mental anorexia at school children. educational programme healthy life style (eating disorders prevention)]

Naděžda Vrbatová, Jana Borůvková

. 2010 ; 3 (3) : 195-206.

Language Czech, English Country Czech Republic

Cíl: Cílem práce je posouzení proveditelnosti a zhodnocení efektivity edukačního programu (program), který byl vytvořen k redukci rizikových faktorů pro vznik mentální anorexie (MA), resp. poruch příjmu potravy (PPP) u žáků základních škol (ZŠ). Východiska: Východiskem práce byla zkušenost Harvardského centra pro PPP s preventivním programem, který patří mezi několik málo, které mají velký počet účastníků a dlouhodobý průběh. Metody: Metody práce zahrnovaly použití standardizovaného dotazníku EAT-26, měření výšky a hmotnosti žáků a různé formy edukační práce. Výzkumný soubor tvořilo v průměru 400 žáků ve věku 11–14 let, z toho polovina z nich byla ve skupině experimentální a zbytek ve skupině kontrolní. Program probíhal ve skupině experimentální po dobu sedmi měsíců. Obě skupiny byly testovány a měřeny před zahájením programu a za osm měsíců po jeho ukončení. Výsledky: Výsledky práce prokazují, že námi vytvořený program je proveditelný a bezpečný v užívání. Ukázalo se, že by mohl být účinný v prevenci snižování výskytu rizikových faktorů pro vznik MA, resp. PPP. Efektivitu potvrzuje snížený počet žáků s vysokým skóre EAT-26 testu v experimentální skupině. Závěr: Edukační program primární prevence PPP podpořil význam takovýchto programů pro praxi a poukázal na velké pole působení komunitního ošetřovatelství.

Aim: The work‘s target is to assess practicability and to evaluate efficiency of an educational programme (programme), that was created to reduce risk factors for development of mental anorexia (MA), respectively eating disorders (ED) at children of elementary schools (ES). Background: The work‘s starting point was experience of Harvard Center for Eating Disorders with the preventive programme, that belongs to one of a very few with a high number of participants and a long-term course. Methods: The work methods included the use of a standardized questionnaire EAT-26, the measurement of height and weight of pupils, and various forms of educational work. The research group was formed on average of 400 pupils aged 11–14, a half of them was in an experimental group and the rest of them in a control group. The programme of the experimental group was running for seven months. Both of the groups were tested and measured before starting the programme and eight months after its completion. Results: The work results prove practicability and safe using of the programme created by us. It showed possible efficiency in prevention of risk factors incidence for development of MA, respectively ED. Efficiency is proved by a reduced number of pupils with a high score of EAT-26 test in the experimental group. Conclusion: The educational programme of eating disorder primary prevention supported the importance of such programmes for practice and pointed out that there is a large sphere of competence for community nursing.

Primary prevention of mental anorexia at school children. educational programme healthy life style (eating disorders prevention)

References provided by Crossref.org

Bibliography, etc.

Lit.: 12

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11012995
003      
CZ-PrNML
005      
20190614071351.0
008      
110606s2010 xr e cze||
009      
eAR
024    7_
$a 10.5507/pol.2010.018 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vrbatová, Naděžda. $7 _AN039367
245    10
$a Primární prevence mentální anorexie u školních dětí. Preventivní program: zdravý životní styl (prevence poruch příjmu potravy) / $c Naděžda Vrbatová, Jana Borůvková
246    11
$a Primary prevention of mental anorexia at school children. educational programme healthy life style (eating disorders prevention)
314    __
$a Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Havlíčkův Brod
504    __
$a Lit.: 12
520    3_
$a Cíl: Cílem práce je posouzení proveditelnosti a zhodnocení efektivity edukačního programu (program), který byl vytvořen k redukci rizikových faktorů pro vznik mentální anorexie (MA), resp. poruch příjmu potravy (PPP) u žáků základních škol (ZŠ). Východiska: Východiskem práce byla zkušenost Harvardského centra pro PPP s preventivním programem, který patří mezi několik málo, které mají velký počet účastníků a dlouhodobý průběh. Metody: Metody práce zahrnovaly použití standardizovaného dotazníku EAT-26, měření výšky a hmotnosti žáků a různé formy edukační práce. Výzkumný soubor tvořilo v průměru 400 žáků ve věku 11–14 let, z toho polovina z nich byla ve skupině experimentální a zbytek ve skupině kontrolní. Program probíhal ve skupině experimentální po dobu sedmi měsíců. Obě skupiny byly testovány a měřeny před zahájením programu a za osm měsíců po jeho ukončení. Výsledky: Výsledky práce prokazují, že námi vytvořený program je proveditelný a bezpečný v užívání. Ukázalo se, že by mohl být účinný v prevenci snižování výskytu rizikových faktorů pro vznik MA, resp. PPP. Efektivitu potvrzuje snížený počet žáků s vysokým skóre EAT-26 testu v experimentální skupině. Závěr: Edukační program primární prevence PPP podpořil význam takovýchto programů pro praxi a poukázal na velké pole působení komunitního ošetřovatelství.
520    9_
$a Aim: The work‘s target is to assess practicability and to evaluate efficiency of an educational programme (programme), that was created to reduce risk factors for development of mental anorexia (MA), respectively eating disorders (ED) at children of elementary schools (ES). Background: The work‘s starting point was experience of Harvard Center for Eating Disorders with the preventive programme, that belongs to one of a very few with a high number of participants and a long-term course. Methods: The work methods included the use of a standardized questionnaire EAT-26, the measurement of height and weight of pupils, and various forms of educational work. The research group was formed on average of 400 pupils aged 11–14, a half of them was in an experimental group and the rest of them in a control group. The programme of the experimental group was running for seven months. Both of the groups were tested and measured before starting the programme and eight months after its completion. Results: The work results prove practicability and safe using of the programme created by us. It showed possible efficiency in prevention of risk factors incidence for development of MA, respectively ED. Efficiency is proved by a reduced number of pupils with a high score of EAT-26 test in the experimental group. Conclusion: The educational programme of eating disorder primary prevention supported the importance of such programmes for practice and pointed out that there is a large sphere of competence for community nursing.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a chování mladistvých $x psychologie $7 D000294
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a mentální anorexie $x prevence a kontrola $7 D000856
650    _2
$a poruchy příjmu potravy $x prevence a kontrola $7 D001068
650    _2
$a rizikové faktory $7 D012307
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    _2
$a index tělesné hmotnosti $7 D015992
650    _2
$a představa o vlastním těle $7 D001828
650    _2
$a sebepojetí $7 D012649
650    _2
$a postoj ke zdraví $7 D001294
650    _2
$a zdravotní výchova $x metody $7 D006266
650    _2
$a hodnocení programu $7 D015397
650    _2
$a následné studie $7 D005500
650    _2
$a studie proveditelnosti $7 D005240
650    _2
$a ošetřovatelství - výzkum vyhodnocovací $7 D015403
650    _2
$a primární prevence $x metody $7 D011322
650    _2
$a výuka - hodnocení $7 D004521
653    00
$a dotazník EAT-26
653    00
$a primární prevence mentální anorexie,
653    00
$a edukační program
653    00
$a terénní výzkum
700    1_
$a Borůvková, Jana. $7 xx0000096
773    0_
$w MED00169529 $t Profese on-line $g Roč. 3, č. 3 (2010), s. 195-206 $x 1803-4330
856    41
$u https://profeseonline.upol.cz/pdfs/pol/2010/03/07.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b online $y 1 $z 0
990    __
$a 20110606064532 $b ABA008
991    __
$a 20190614071532 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 857620 $s 722542
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2010 $b 3 $c 3 $d 195-206 $m Profese online $x MED00169529
LZP    __
$a 2011-30/vthv

Find record

Citation metrics

Loading data ...