-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Histaminová intolerance, snížená aktivita diaminoxidázy
[Histamine intolerance, reduced diamine oxidase activity]
Martin Fuchs, Ivana Švarcová, Lucie Macková, Helena Mynaříková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu kazuistiky
- Klíčová slova
- nízkohistaminová dieta, histaminoliberace,
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- biogenní aminy MeSH
- dietoterapie metody MeSH
- dítě MeSH
- ELISA MeSH
- histamin imunologie nedostatek MeSH
- histaminasa diagnostické užití sekrece terapeutické užití MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- kazuistiky MeSH
Enzym diaminooxidáza (DOA) štěpí histamin. Ato jak histamin endogenní, tak i ten, který je vstřebáván z jídla bohatého na histamin. Někteří lidé mají nízkou hladinu tohoto enzymu, mluvíme o histaminové intoleranci. Tito lidé, pokud zkonzumují větší množství potravin-histaminoliberátorů nebo potravin bohatých na histamin, trpí „pseudoalergickými" příznaky. Mezi tyto příznaky patří bolesti hlavy, bolesti břicha, svědivé vyrážky i kopřivky, ekzém, průjem i zvracení, astma i rýma, hypertenzní krize, teplota, ale i úzkost a dokonce se popisují i záchvaty paniky. Léčkou je nízko-histaminová dieta, popřípadě substituce DAO.
Enzyme diamine oxidase (DAO) breaks down endogenous histamin and any histamine, that is absorbed from a histamine-containing food. De- creased availability of DAO is called histamine intolerance . Histamine intolerant individuals may suffer „allergy-like“ symptoms such as he- adaches, abdominal pain, itching, rashes and urticaria, eczema, diarrhoea and vomiting, asthma and rhinitis, hypertensive crisi s, fever, anxie- ty or even panic attacks. These symptoms are typically caused by consumption of histamin-releasing foods or histamine-rich food s. Treatment consists of histamin-free diet or alternatively, substitution of DAO may be considered.
Histamine intolerance, reduced diamine oxidase activity
Lit.: 13
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11037340
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150611131739.0
- 008
- 111014s2011 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Fuchs, Martin. $7 mzk2005318213
- 245 10
- $a Histaminová intolerance, snížená aktivita diaminoxidázy / $c Martin Fuchs, Ivana Švarcová, Lucie Macková, Helena Mynaříková
- 246 11
- $a Histamine intolerance, reduced diamine oxidase activity
- 314 __
- $a Immunoflow s.r.o., Praha
- 504 __
- $a Lit.: 13
- 520 3_
- $a Enzym diaminooxidáza (DOA) štěpí histamin. Ato jak histamin endogenní, tak i ten, který je vstřebáván z jídla bohatého na histamin. Někteří lidé mají nízkou hladinu tohoto enzymu, mluvíme o histaminové intoleranci. Tito lidé, pokud zkonzumují větší množství potravin-histaminoliberátorů nebo potravin bohatých na histamin, trpí „pseudoalergickými" příznaky. Mezi tyto příznaky patří bolesti hlavy, bolesti břicha, svědivé vyrážky i kopřivky, ekzém, průjem i zvracení, astma i rýma, hypertenzní krize, teplota, ale i úzkost a dokonce se popisují i záchvaty paniky. Léčkou je nízko-histaminová dieta, popřípadě substituce DAO.
- 520 9_
- $a Enzyme diamine oxidase (DAO) breaks down endogenous histamin and any histamine, that is absorbed from a histamine-containing food. De- creased availability of DAO is called histamine intolerance . Histamine intolerant individuals may suffer „allergy-like“ symptoms such as he- adaches, abdominal pain, itching, rashes and urticaria, eczema, diarrhoea and vomiting, asthma and rhinitis, hypertensive crisi s, fever, anxie- ty or even panic attacks. These symptoms are typically caused by consumption of histamin-releasing foods or histamine-rich food s. Treatment consists of histamin-free diet or alternatively, substitution of DAO may be considered.
- 650 _2
- $a potravinová alergie $7 D005512
- 650 _2
- $a histamin $x imunologie $x nedostatek $7 D006632
- 650 _2
- $a histaminasa $x diagnostické užití $x sekrece $x terapeutické užití $7 D006631
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $7 D004035
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 _2
- $a ELISA $7 D004797
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a biogenní aminy $7 D001679
- 653 00
- $a nízkohistaminová dieta
- 653 00
- $a histaminoliberace
- 655 _2
- $a kazuistiky $7 D002363
- 700 1_
- $a Švarcová, Ivana $7 xx0168877
- 700 1_
- $a Macková, Lucie $7 xx0153398
- 700 1_
- $a Mynaříková, Helena $7 xx0169116
- 773 0_
- $w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 13, č. 3 (2011), s. 229-233 $x 1212-3536
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2011/03/14_fuchs_al_3-2011.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 7 $z 0
- 990 __
- $a 20111014090524 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150611132128 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 883328 $s 747516
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2011 $b 13 $c 3 $d 229-233 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $b přidání abstraktu $a 2011-44/iprk