-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Antimutagenic effect of curcumin and its effect on the immune response in mice
Petr Šmerák ... [et al.]
- Stránkování
- 8 il.
Jazyk angličtina Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
Grantová podpora
NJ7462
MZ0
CEP - Centrální evidence projektů
Digitální knihovna NLK
Plný text - Část
Zdroj
NLK
ProQuest Central
od 1999-01-01
ROAD: Directory of Open Access Scholarly Resources
od 1999
- MeSH
- aktivace lymfocytů genetika MeSH
- antimutagenní látky analýza MeSH
- imunologické techniky metody MeSH
- kometový test MeSH
- kurkumin * analýza metabolismus MeSH
- luminiscenční měření MeSH
- myši MeSH
- Salmonella typhimurium MeSH
- testy karcinogenity * MeSH
- Check Tag
- myši MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- Konspekt
- Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
A wide array of antioxidative and anti-inflammatory substances derived from edible plants have been reported to possess chemopreventive and chemoprotective activities. Among the most extensively investigated and well-defined dietary chemopreventives is curcumin. Using the Ames test and in vivo micronucleus test, chemiluminescence test, blastic transformation test, and comet assay, we examined the antimutagenic effects of the chemically identified chemoprotective substance curcumin (diferuloylmethane) in the pure form on mutagenicity induced by three reference mutagens: aflatoxin B1 (AFB1), 2-amino-3-metylimidazo[4,5,-f] chinolin (IQ), and N-nitroso-N-metylurea (MNU), and the effect of curcumin on the immunosuppression caused by these mutagens. Curcumin in the pure form showed a clear antimutagenic and immunomodulatory activities on mutagenicity and immunosuppression induced by reference mutagens.
tabulky
Bibliografie atd.Bibliografie na s. 81-83 (50 zázn.)
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc13008763
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20170214185153.0
- 007
- ta
- 008
- 060413s2006 xr f 000 0eng|d
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA009 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a eng $b eng
- 044 __
- $a xr
- 072 _7
- $a 641 $x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla $2 Konspekt $9 19
- 080 __
- $a 641/642 $2 MRF-sel
- 100 1_
- $a Šmerák, Petr $4 aut $7 xx0115678 $u 3. lékařská fakulta, UK, Centrum biologických oborů
- 245 10
- $a Antimutagenic effect of curcumin and its effect on the immune response in mice / $c Petr Šmerák ... [et al.]
- 300 __
- $b 8 il.
- 500 __
- $a tabulky
- 504 __
- $a Bibliografie na s. 81-83 (50 zázn.)
- 520 9_
- $a A wide array of antioxidative and anti-inflammatory substances derived from edible plants have been reported to possess chemopreventive and chemoprotective activities. Among the most extensively investigated and well-defined dietary chemopreventives is curcumin. Using the Ames test and in vivo micronucleus test, chemiluminescence test, blastic transformation test, and comet assay, we examined the antimutagenic effects of the chemically identified chemoprotective substance curcumin (diferuloylmethane) in the pure form on mutagenicity induced by three reference mutagens: aflatoxin B1 (AFB1), 2-amino-3-metylimidazo[4,5,-f] chinolin (IQ), and N-nitroso-N-metylurea (MNU), and the effect of curcumin on the immunosuppression caused by these mutagens. Curcumin in the pure form showed a clear antimutagenic and immunomodulatory activities on mutagenicity and immunosuppression induced by reference mutagens.
- 650 00
- $a imunologické techniky $x metody $7 D007158
- 650 12
- $a kurkumin $x analýza $x metabolismus $7 D003474
- 650 12
- $a testy karcinogenity $7 D015197
- 650 _2
- $a kometový test $7 D020552
- 650 _2
- $a antimutagenní látky $x analýza $7 D016587
- 650 _2
- $a luminiscenční měření $7 D008163
- 650 _2
- $a aktivace lymfocytů $x genetika $7 D008213
- 650 _2
- $a myši $7 D051379
- 650 _2
- $a Salmonella typhimurium $7 D012486
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Polívková, Zdeňka $4 aut $7 xx0004229 $u 3. lékařská fakulta, UK, Centrum biologických oborů
- 700 1_
- $a Šestáková, Helena $4 aut $7 xx0166361 $u Národní ústav veřejného zdraví, Praha
- 700 1_
- $a Štětina, Rudolf, $d 1947- $4 aut $7 xx0060270
- 700 1_
- $a Bárta, Ivo, $d 1947-2005 $4 aut $7 jn20000400329 $u 3. lékařská fakulta, UK, Centrum biologických oborů
- 700 1_
- $a Langová, Martina, $d 1967- $4 aut $7 xx0004230 $u 3. lékařská fakulta, UK, Centrum biologických oborů
- 773 0_
- $t Czech Journal of Food Sciences $x 1212-1800 $g Roč. 24, č. 2 (2006), s. 72-83 $q 24:2 $9 2006 $w MED00180645
- 856 41
- $u http://www.agriculturejournals.cz $y Plný text $y plný text volně přístupný $q text/pdf $4 N $9 HTM
- 910 __
- $a ABA008 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20130305100826 $b ABA008
- 991 __
- $a 20170214185336 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2006 $b 24 $c 2 $d 72-83 $i 1212-1800 $m Czech Journal of Food Sciences $n Czech J. Food Sci. $x MED00180645
- GRA __
- $a NJ7462 $p MZ0
- LZP __
- $a 2013-03/dp