Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Antimutagenic effect of ellagic acid and its effect on the immune response in mice

Petr Šmerák, Helena Šestáková, Zdeňka Polívková, Ivo Bárta, Bohumil Turek, Jiřina Bártová, Martina Langová, Michal Anděl

. 2002 ; 20 (5) : 181-191.

Jazyk angličtina Země Česko Médium elektronický zdroj

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc13023542

Grantová podpora
NJ6138 MZ0 CEP - Centrální evidence projektů

Pomocí Amesova testu a in vivo mikronukleus testu jsme sledovali antigenotoxický efekt kyseliny elagové (EA) na genotoxicitu tří mutagenů: amino-methylimidazo-chinolinu (IQ), aflatoxinu B1 (AFB1) a N-nitroso-N-methylurey (MNU). Kyselina elagová je fenolová sloučenina, přirozeně se vyskytující v různých druzích ovoce a zeleniny. Její efekt na imunosupresivní aktivitu mutagenů jsme rovněž sledovali in vivo chemiluminescenčním testem. V Amesově testu kyselina elagová v koncentracích 300 a 30 μg na misku prokazatelně inhibovala mutagenní aktivitu dvou nepřímých mutagenů IQ a AFB1. Koncentrace 300 μg na misku měla nejsilnější efekt na mutagenitu všech koncentrací IQ v testech na kmeni TA98 Salmonella typhimurium, zatímco na kmeni TA100 byla koncentrace 30 mg na misku efektivnější než koncentrace 300 μg na misku. Také v kombinaci s různými koncentracemi AFB1 se kyselina elagová chovala jako silný antimutagen. V tomto případě však nižší ze dvou účinných koncentrací – 30 μg na misku měla mnohem větší antimutagenní efekt než koncentrace 300 μg na misku na obou kmenech. V kombinaci s přímým mutagenem MNU nevykazovala kyselina elagová významný antimutagenní efekt ve většině koncentrací testovaných na kmeni TA100. Jenom nejvyšší koncentrace kyseliny elagové redukovala mutagenitu MNU slabě, a to pouze v kombinaci se dvěma nižšími koncentracemi MNU. V mikronukleus testu, třídenní p.o. aplikace kyseliny elagové předcházející aplikaci AFB1, IQ nebo MNU významně redukovala počty mikrojader indukované samotnými mutageny v polychromatofilních erytrocytech myší. Chemiluminescenční test na myších granulocytech prokázal, že kyselina elagová nejen zabraňuje inhibičnímu účinku mutagenů na tvorbu volných kyslíkových radikálů a peroxidu vodíku, ale jejich tvorbu v kombinaci s mutageny stimuluje dokonce ve vyšším rozsahu, než je stimulace samotnou kyselinou elagovou. Z těchto výsledků vyvozujeme, že kyselina elagová silně reparuje imunosupresivní efekt testovaných mutagenů.

Using the Ames bacterial mutagenicity test and an in vivo micronucleus test, we investigated the antigenotoxic effect of ellagic acid on the genotoxicity of three mutagens: amino-methylimidazo-quinoline (IQ), aflatoxin B1 (AFB1), and N-nitroso-N-methylurea (MNU). Ellagic acid is a naturally occurring phenolic compound which is found in a variety of soft fruits and vegetables. The effect of this compound on the immunosuppressive activity of mutagens was followed in vivo by the chemiluminescence test. In the Ames assay, ellagic acid at concentrations of 300 and 30 μg/plate demonstrably inhibits the mutagenic activity of two indirect mutagens: IQ and AFB1. The concentration of 300 μg/plate had the strongest effect on mutagenicity of all concentrations of IQ in strain TA98 of Salmonella typhimurium, whereas in strain TA100 concentration of 30 μg per dish of ellagic acid was more effective than 300 μg per plate. Also in combination with different concentrations of AFB1, ellagic acid proved to be a strong antimutagen. In this case the lower of the two effective concentrations – 30 μg/plate – had a much greater antimutagenic effect on both strains tested than 300 μg/plate. In combination with the direct mutagen MNU, ellagic acid did not show any marked antimutagenic effect at most of the concentrations tested in strain TA100. Only the highest concentrations of ellagic acid reduced the mutagenic effect of MNU weakly and only in combination with two lower concentrations of MNU. In the micronucleus test, three-day oral application of ellagic acid prior to the applicaton of AFB1, IQ, or MNU, respectively, markedly reduced the numbers of micronuclei induced by these three mutagens in polychromatophilic erythrocytes of mice. Chemiluminescence test with mouse granulocytes proved that ellagic acid not only prevents the inhibitory effects of mutagens on free oxygen radicals and hydrogen peroxide production, but that this production is stimulated by ellagic acid in combination with mutagens even to a greater extent than by ellagic acid alone. From these results we can deduce that ellagic acid repairs strong immunosuppressive effects of all mutagens applied.

Antimutagenic effect of ellagic acid and its effect on the immune response in mice / [elektronický zdroj] /

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13023542
003      
CZ-PrNML
005      
20130712103402.0
007      
cr|cn|
008      
130628s2002 xr fs 000 0eng||
009      
eAR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a eng $b cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Šmerák, Petr $7 xx0115678 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
245    10
$a Antimutagenic effect of ellagic acid and its effect on the immune response in mice / $h [elektronický zdroj] / $c Petr Šmerák, Helena Šestáková, Zdeňka Polívková, Ivo Bárta, Bohumil Turek, Jiřina Bártová, Martina Langová, Michal Anděl
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Pomocí Amesova testu a in vivo mikronukleus testu jsme sledovali antigenotoxický efekt kyseliny elagové (EA) na genotoxicitu tří mutagenů: amino-methylimidazo-chinolinu (IQ), aflatoxinu B1 (AFB1) a N-nitroso-N-methylurey (MNU). Kyselina elagová je fenolová sloučenina, přirozeně se vyskytující v různých druzích ovoce a zeleniny. Její efekt na imunosupresivní aktivitu mutagenů jsme rovněž sledovali in vivo chemiluminescenčním testem. V Amesově testu kyselina elagová v koncentracích 300 a 30 μg na misku prokazatelně inhibovala mutagenní aktivitu dvou nepřímých mutagenů IQ a AFB1. Koncentrace 300 μg na misku měla nejsilnější efekt na mutagenitu všech koncentrací IQ v testech na kmeni TA98 Salmonella typhimurium, zatímco na kmeni TA100 byla koncentrace 30 mg na misku efektivnější než koncentrace 300 μg na misku. Také v kombinaci s různými koncentracemi AFB1 se kyselina elagová chovala jako silný antimutagen. V tomto případě však nižší ze dvou účinných koncentrací – 30 μg na misku měla mnohem větší antimutagenní efekt než koncentrace 300 μg na misku na obou kmenech. V kombinaci s přímým mutagenem MNU nevykazovala kyselina elagová významný antimutagenní efekt ve většině koncentrací testovaných na kmeni TA100. Jenom nejvyšší koncentrace kyseliny elagové redukovala mutagenitu MNU slabě, a to pouze v kombinaci se dvěma nižšími koncentracemi MNU. V mikronukleus testu, třídenní p.o. aplikace kyseliny elagové předcházející aplikaci AFB1, IQ nebo MNU významně redukovala počty mikrojader indukované samotnými mutageny v polychromatofilních erytrocytech myší. Chemiluminescenční test na myších granulocytech prokázal, že kyselina elagová nejen zabraňuje inhibičnímu účinku mutagenů na tvorbu volných kyslíkových radikálů a peroxidu vodíku, ale jejich tvorbu v kombinaci s mutageny stimuluje dokonce ve vyšším rozsahu, než je stimulace samotnou kyselinou elagovou. Z těchto výsledků vyvozujeme, že kyselina elagová silně reparuje imunosupresivní efekt testovaných mutagenů.
520    9_
$a Using the Ames bacterial mutagenicity test and an in vivo micronucleus test, we investigated the antigenotoxic effect of ellagic acid on the genotoxicity of three mutagens: amino-methylimidazo-quinoline (IQ), aflatoxin B1 (AFB1), and N-nitroso-N-methylurea (MNU). Ellagic acid is a naturally occurring phenolic compound which is found in a variety of soft fruits and vegetables. The effect of this compound on the immunosuppressive activity of mutagens was followed in vivo by the chemiluminescence test. In the Ames assay, ellagic acid at concentrations of 300 and 30 μg/plate demonstrably inhibits the mutagenic activity of two indirect mutagens: IQ and AFB1. The concentration of 300 μg/plate had the strongest effect on mutagenicity of all concentrations of IQ in strain TA98 of Salmonella typhimurium, whereas in strain TA100 concentration of 30 μg per dish of ellagic acid was more effective than 300 μg per plate. Also in combination with different concentrations of AFB1, ellagic acid proved to be a strong antimutagen. In this case the lower of the two effective concentrations – 30 μg/plate – had a much greater antimutagenic effect on both strains tested than 300 μg/plate. In combination with the direct mutagen MNU, ellagic acid did not show any marked antimutagenic effect at most of the concentrations tested in strain TA100. Only the highest concentrations of ellagic acid reduced the mutagenic effect of MNU weakly and only in combination with two lower concentrations of MNU. In the micronucleus test, three-day oral application of ellagic acid prior to the applicaton of AFB1, IQ, or MNU, respectively, markedly reduced the numbers of micronuclei induced by these three mutagens in polychromatophilic erythrocytes of mice. Chemiluminescence test with mouse granulocytes proved that ellagic acid not only prevents the inhibitory effects of mutagens on free oxygen radicals and hydrogen peroxide production, but that this production is stimulated by ellagic acid in combination with mutagens even to a greater extent than by ellagic acid alone. From these results we can deduce that ellagic acid repairs strong immunosuppressive effects of all mutagens applied.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a mutageny $7 D009153
650    12
$a kyselina ellagová $7 D004610
650    _2
$a aflatoxin B1 $x analogy a deriváty $7 D016604
650    12
$a methylnitrosomočovina $7 D008770
650    12
$a antimutagenní látky $x analýza $7 D016587
650    _2
$a Salmonella typhimurium $7 D012486
650    _2
$a testy genotoxicity $7 D009152
650    _2
$a luminiscence $7 D049449
650    _2
$a erytrocyty $x imunologie $7 D004912
650    _2
$a myši inbrední BALB C $7 D008807
650    _2
$a zvířata $7 D000818
650    _2
$a statistika jako téma $7 D013223
650    _2
$a mikrojaderné testy $7 D015162
650    _2
$a imunosupresivní léčba $7 D007165
700    1_
$a Šestáková, Helena $7 xx0166361 $u National Institute of Public Health, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Polívková, Zdeňka $7 xx0004229 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Bárta, Ivo, $d 1947-2005 $7 jn20000400329 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Turek, Bohumil, $d 1935-2021 $7 nlk20000076281 $u National Institute of Public Health, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Bártová, Jiřina, $d 1941- $7 nlk20050170326 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Langová, Martina, $d 1967- $7 xx0004230 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
700    1_
$a Anděl, Michal, $d 1946- $7 jn19981228006 $u 3rd Faculty of Medicine, Charles University, Prague, Czech Republic
773    0_
$t Czech journal of food sciences $x 1212-1800 $g Roč. 20, č. 5 (2002), s. 181-191 $w MED00180645
856    41
$u http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/50912.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130628084231 $b ABA008
991    __
$a 20130712103828 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 987237 $s 821920
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2002 $b 20 $c 5 $d 181-191 $i 1212-1800 $m Czech Journal of Food Sciences $n Czech J. Food Sci. $x MED00180645
GRA    __
$a NJ6138 $p MZ0
LZP    __
$c NLK183 $d 20130709 $a NLK 2013-01/jt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...