-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
[Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases]
Šíma P., Turek B., Bencko V.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- chronická nemoc MeSH
- diabetes mellitus MeSH
- energetický příjem MeSH
- fyziologie výživy * MeSH
- imunitní systém metabolismus MeSH
- lidé MeSH
- lymfoidní tkáň imunologie MeSH
- NF-kappa B metabolismus MeSH
- peroxidace lipidů * MeSH
- potraviny MeSH
- produkty pokročilé glykace * metabolismus MeSH
- produkty pokročilé oxidace proteinů * metabolismus MeSH
- skot MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- zánět imunologie metabolismus MeSH
- životní styl * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- skot MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl.
A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spreading of chronic non-infectious diseases. Evidence mainly points towards a pathogenic role for advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism during the whole life span. Currently, they are often regarded as one of a row of causations having strong negative influence on the health and causative agents of chronic diseases burden in all countries, which adopt the westernized lifestyle.
Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14048608
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140324143409.0
- 007
- ta
- 008
- 140310s2014 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šíma, Petr, $u Mikrobiologický ústav v. v. i., AV ČR, Praha $d 1942- $7 jk01122950
- 245 10
- $a Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? / $c Šíma P., Turek B., Bencko V.
- 246 31
- $a Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases
- 520 3_
- $a Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl.
- 520 9_
- $a A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spreading of chronic non-infectious diseases. Evidence mainly points towards a pathogenic role for advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism during the whole life span. Currently, they are often regarded as one of a row of causations having strong negative influence on the health and causative agents of chronic diseases burden in all countries, which adopt the westernized lifestyle.
- 650 12
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a chronická nemoc $7 D002908
- 650 12
- $a produkty pokročilé glykace $x metabolismus $7 D017127
- 650 _2
- $a imunitní systém $x metabolismus $7 D007107
- 650 12
- $a peroxidace lipidů $7 D015227
- 650 12
- $a produkty pokročilé oxidace proteinů $x metabolismus $7 D062107
- 650 _2
- $a potraviny $7 D005502
- 650 _2
- $a skot $7 D002417
- 650 12
- $a životní styl $7 D008019
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a zánět $x imunologie $x metabolismus $7 D007249
- 650 _2
- $a lymfoidní tkáň $x imunologie $7 D008221
- 650 _2
- $a NF-kappa B $x metabolismus $7 D016328
- 650 _2
- $a energetický příjem $7 D002149
- 650 _2
- $a diabetes mellitus $7 D003920
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Turek, Bohumil, $u Společnost pro výživu $d 1935-2021 $7 nlk20000076281
- 700 1_
- $a Bencko, Vladimír, $u Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha $d 1938- $7 jn19990218004
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 94, č. 1 (2014), s. 32-37
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2014-1/prozanetove-slozky-nutrice-jako-jedna-z-pricin-rostouci-incidence-chronickych-nesdelnych-nemoci-48100 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20140310 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140324143442 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1016339 $s 847165
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2014 $b 94 $c 1 $d 32-37 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 73917
- LZP __
- $c NLK183 $d 20140324 $b NLK130 $a Meditorial-20140310