Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Assessment of pesticide residues in strawberries grown under various treatment regimes

J. Kovacova, V. Hrbek, J. Kloutvorova, V. Kocourek, L. Drabova, J. Hajslova,

. 2013 ; 30 (12) : 2123-35.

Jazyk angličtina Země Anglie, Velká Británie

Typ dokumentu srovnávací studie, časopisecké články, práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14074442

The dynamics of pesticide residues in strawberries that involved quantification of pesticide residues in ripe fruits after model treatment was evaluated in repeated field trials conducted over 3 years. Sixteen commercial pesticide formulations in various combinations were employed in applications from 7 to 44 days before harvest. Altogether 21 active ingredients and some of their metabolites were determined in treated strawberries using LC-MS and GC-MS methods. Except for propargite, the concentrations of all active ingredients declined below the respective MRLs (Regulation (EC) No. 396/2005); nevertheless, most of the tested fungicides often persisted above the 0.01 mg kg⁻¹ limit required by baby food producers to avoid the risk of exceeding the 'baby food limit' established in Commission Directive 2006/141/EC. On the other hand, residues of the majority of tested insecticides, namely spinosad, pymetrozine, deltamethrin, lambda-cyhalothrin and azadirachtin, declined below this limit.

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14074442
003      
CZ-PrNML
005      
20141008115758.0
007      
ta
008      
141006s2013 enk f 000 0|eng||
009      
AR
024    7_
$a 10.1080/19440049.2013.850537 $2 doi
035    __
$a (PubMed)24303788
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng
044    __
$a enk
100    1_
$a Kovacova, Jana $u a Department of Food Analysis and Nutrition , Institute of Chemical Technology , Prague , Czech Republic.
245    10
$a Assessment of pesticide residues in strawberries grown under various treatment regimes / $c J. Kovacova, V. Hrbek, J. Kloutvorova, V. Kocourek, L. Drabova, J. Hajslova,
520    9_
$a The dynamics of pesticide residues in strawberries that involved quantification of pesticide residues in ripe fruits after model treatment was evaluated in repeated field trials conducted over 3 years. Sixteen commercial pesticide formulations in various combinations were employed in applications from 7 to 44 days before harvest. Altogether 21 active ingredients and some of their metabolites were determined in treated strawberries using LC-MS and GC-MS methods. Except for propargite, the concentrations of all active ingredients declined below the respective MRLs (Regulation (EC) No. 396/2005); nevertheless, most of the tested fungicides often persisted above the 0.01 mg kg⁻¹ limit required by baby food producers to avoid the risk of exceeding the 'baby food limit' established in Commission Directive 2006/141/EC. On the other hand, residues of the majority of tested insecticides, namely spinosad, pymetrozine, deltamethrin, lambda-cyhalothrin and azadirachtin, declined below this limit.
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a biotransformace $7 D001711
650    12
$a spotřebitelská bezpečnost produktů $x zákonodárství a právo $7 D003257
650    _2
$a cyklohexany $x škodlivé účinky $x analýza $x chemie $x metabolismus $7 D003510
650    _2
$a Evropská unie $7 D005062
650    _2
$a kontaminace potravin $x zákonodárství a právo $x prevence a kontrola $7 D005506
650    _2
$a jahodník $x chemie $x růst a vývoj $x metabolismus $7 D031985
650    _2
$a ovoce $x chemie $x růst a vývoj $x metabolismus $x normy $7 D005638
650    _2
$a fungicidy průmyslové $x škodlivé účinky $x analýza $x chemie $x metabolismus $7 D005659
650    _2
$a dodržování směrnic $7 D019983
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a kojenec $7 D007223
650    _2
$a potrava pro kojence $x analýza $x normy $7 D007225
650    _2
$a insekticidy $x škodlivé účinky $x analýza $x chemie $x metabolismus $7 D007306
650    _2
$a zákonodárství potravinářské $7 D007881
650    _2
$a rezidua pesticidů $x škodlivé účinky $x analýza $x chemie $x metabolismus $7 D010573
650    _2
$a chemické jevy $7 D055598
650    _2
$a veřejná politika $7 D011640
650    _2
$a pyridaziny $x škodlivé účinky $x analýza $x chemie $x metabolismus $7 D011724
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
655    _2
$a časopisecké články $7 D016428
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Hrbek, Vojtech
700    1_
$a Kloutvorova, Jana
700    1_
$a Kocourek, Vladimir
700    1_
$a Drabova, Lucie
700    1_
$a Hajslova, Jana
773    0_
$w MED00180222 $t Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment $x 1944-0057 $g Roč. 30, č. 12 (2013), s. 2123-35
856    41
$u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24303788 $y Pubmed
910    __
$a ABA008 $b sig $c sign $y a $z 0
990    __
$a 20141006 $b ABA008
991    __
$a 20141008120146 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1042325 $s 873354
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2013 $b 30 $c 12 $d 2123-35 $i 1944-0057 $m Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment $n Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess $x MED00180222
LZP    __
$a Pubmed-20141006

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...