-
Something wrong with this record ?
Vegetariánská strava vs. konvenční diabetická dieta – roční sledování
[Vegetarian vs. conventional diabetic diet – A 1-year follow-up]
Hana Kahleová, Martin Hill, Terezie Pelikánová
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Evaluation Study
- MeSH
- Diabetes Mellitus, Type 2 * diet therapy etiology MeSH
- Diet, Vegetarian * MeSH
- Glycated Hemoglobin diagnostic use MeSH
- Hypoglycemic Agents therapeutic use MeSH
- Cardiovascular Diseases prevention & control MeSH
- Humans MeSH
- Lipids blood MeSH
- Follow-Up Studies MeSH
- Nutrition Therapy methods statistics & numerical data MeSH
- Risk Factors MeSH
- Body Weights and Measures statistics & numerical data MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Evaluation Study MeSH
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
Cíl: Naše předchozí randomizovaná studie trvající šest měsíců ukázala, že vegetariánská strava (V) má příznivý vliv na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Ve srovnání se standardně doporučovanou diabetickou dietou (K) vede účinněji ke snížení inzulinové rezistence, snížení hmotnosti a objemu subkutánního i viscerálního tuku, poklesu LDL cholesterolu a ke zlepšení markerů oxidačního stresu a vybraných adipokinů. Naším cílem bylo sledovat pacienty jeden rok od ukončení studie, kdy pacienti v původní dietní intervenci nepokračovali a rok konzumovali srovnatelnou dietu. Metody: Šedesát dva diabetiků 2. typu, kteří dokončili studii, bylo pozváno na kontrolu jeden rok od ukončení studie. Měřili jsme jejich tělesnou hmotnost, obvod pasu, HbA1C a krevní lipidy. Výsledky: Čtyřicet čtyři pacientů (71 %) podstoupilo kontrolu. Antidiabetická medikace byla během jednoho roku od ukončení studie navýšena u 14 % pacientů ve V a u 26 % v K; terapie inzulinem byla zahájena u 5 % ve V a u 13 % v K. Hmotnost ani obvod pasu se ani v jedné skupině významně nezměnily. HbA1C stoupl (p ≤ 0,05) srovnatelně v obou skupinách (+0,49 ± 1,04 % ve V vs. +0,42 ± 0,8 % v K). Krevní lipidy se významně nezměnily ani v jedné skupině. Závěr: Naše výsledky ukazují částečné přetrvání pozitivních účinků vegetariánské stravy na rizikové faktory KVO oproti konvenční redukční diabetické dietě jeden rok od ukončení intervence.
Objective: Our previous 6-month, randomized study demonstrated the beneficial effect of a vegetarian (V) compared to a conventional diet (C) with similar caloric restriction on cardiovascular risk factors for patients with type 2 diabetes (T2D), namely increased insulin sensitivity, reduced body weight, reduced volume of visceral and subcutaneous fat, decreased LDL-cholesterol and improved oxidative stress markers and chosen adipokines. We conducted post-trial monitoring to determine whether the improved outcomes persisted 1 year after the end of the study. Methods: 62 subjects with T2D who completed the study were asked to come for a 1-year follow-up to measure weight, waist circumference, HbA1c and blood lipids. No attempts were made to maintain their previously assigned diets. Results: 44 patients (71%) attended the post-trial monitoring. Hypoglycemic agents were increased by 14% in V and by 26% in C; insulin therapy was introduced in 5% in V and in 13% in C one year after the end of the intervention. Neither weight nor waist circumference changed significantly in either group. HbA1c increased (p ≤ 0.05) similarly in both groups (+0.49 ± 1.04% in V vs. +0.42 ± 0.8% in C). Blood lipids did not change in either group. Conclusion: 1 year after the end of the intervention, the positive effects of a vegetarian diet on cardiovascular risk factors compared to a conventional diet were partially maintained.
Vegetarian vs. conventional diabetic diet – A 1-year follow-up
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14077431
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20141217155946.0
- 007
- ta
- 008
- 141031s2014 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $2 doi $a 10.1016/j.crvasa.2013.12.004
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kahleová, Hana $7 xx0158494 $u Centrum diabetologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha, Česká republika
- 245 10
- $a Vegetariánská strava vs. konvenční diabetická dieta – roční sledování / $c Hana Kahleová, Martin Hill, Terezie Pelikánová
- 246 31
- $a Vegetarian vs. conventional diabetic diet – A 1-year follow-up
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Cíl: Naše předchozí randomizovaná studie trvající šest měsíců ukázala, že vegetariánská strava (V) má příznivý vliv na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Ve srovnání se standardně doporučovanou diabetickou dietou (K) vede účinněji ke snížení inzulinové rezistence, snížení hmotnosti a objemu subkutánního i viscerálního tuku, poklesu LDL cholesterolu a ke zlepšení markerů oxidačního stresu a vybraných adipokinů. Naším cílem bylo sledovat pacienty jeden rok od ukončení studie, kdy pacienti v původní dietní intervenci nepokračovali a rok konzumovali srovnatelnou dietu. Metody: Šedesát dva diabetiků 2. typu, kteří dokončili studii, bylo pozváno na kontrolu jeden rok od ukončení studie. Měřili jsme jejich tělesnou hmotnost, obvod pasu, HbA1C a krevní lipidy. Výsledky: Čtyřicet čtyři pacientů (71 %) podstoupilo kontrolu. Antidiabetická medikace byla během jednoho roku od ukončení studie navýšena u 14 % pacientů ve V a u 26 % v K; terapie inzulinem byla zahájena u 5 % ve V a u 13 % v K. Hmotnost ani obvod pasu se ani v jedné skupině významně nezměnily. HbA1C stoupl (p ≤ 0,05) srovnatelně v obou skupinách (+0,49 ± 1,04 % ve V vs. +0,42 ± 0,8 % v K). Krevní lipidy se významně nezměnily ani v jedné skupině. Závěr: Naše výsledky ukazují částečné přetrvání pozitivních účinků vegetariánské stravy na rizikové faktory KVO oproti konvenční redukční diabetické dietě jeden rok od ukončení intervence.
- 520 9_
- $a Objective: Our previous 6-month, randomized study demonstrated the beneficial effect of a vegetarian (V) compared to a conventional diet (C) with similar caloric restriction on cardiovascular risk factors for patients with type 2 diabetes (T2D), namely increased insulin sensitivity, reduced body weight, reduced volume of visceral and subcutaneous fat, decreased LDL-cholesterol and improved oxidative stress markers and chosen adipokines. We conducted post-trial monitoring to determine whether the improved outcomes persisted 1 year after the end of the study. Methods: 62 subjects with T2D who completed the study were asked to come for a 1-year follow-up to measure weight, waist circumference, HbA1c and blood lipids. No attempts were made to maintain their previously assigned diets. Results: 44 patients (71%) attended the post-trial monitoring. Hypoglycemic agents were increased by 14% in V and by 26% in C; insulin therapy was introduced in 5% in V and in 13% in C one year after the end of the intervention. Neither weight nor waist circumference changed significantly in either group. HbA1c increased (p ≤ 0.05) similarly in both groups (+0.49 ± 1.04% in V vs. +0.42 ± 0.8% in C). Blood lipids did not change in either group. Conclusion: 1 year after the end of the intervention, the positive effects of a vegetarian diet on cardiovascular risk factors compared to a conventional diet were partially maintained.
- 650 12
- $a diabetes mellitus 2. typu $x dietoterapie $x etiologie $7 D003924
- 650 _2
- $a rizikové faktory $7 D012307
- 650 _2
- $a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $7 D002318
- 650 12
- $a dieta vegetariánská $7 D014676
- 650 _2
- $a glykovaný hemoglobin $x diagnostické užití $7 D006442
- 650 _2
- $a tělesné váhy a míry $x statistika a číselné údaje $7 D001837
- 650 _2
- $a lipidy $x krev $7 D008055
- 650 _2
- $a hypoglykemika $x terapeutické užití $7 D007004
- 650 _2
- $a nutriční terapie $x metody $x statistika a číselné údaje $7 D044623
- 650 _2
- $a následné studie $7 D005500
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a hodnotící studie $7 D023362
- 700 1_
- $a Hill, Martin, $d 1962- $7 mzk2005304431 $u Endokrinologický ústav, Praha, Česká republika
- 700 1_
- $a Pelikánová, Terezie, $d 1954- $7 jn20000807012 $u Centrum diabetologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha, Česká republika
- 773 0_
- $t Cor et vasa $x 0010-8650 $g Roč. 56, č. 2 (2014), s. 178-181 (e 140-144) $w MED00010972
- 856 41
- $u http://www.e-coretvasa.cz/ $y domovská stránka časopisu - plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2980 $c 438 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20141031093829 $b ABA008
- 991 __
- $a 20141217160052 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1045558 $s 876406
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2014 $b 56 $c 2 $d 178-181 $f 140-144 $i 0010-8650 $m Cor et Vasa (Brno) $n Cor Vasa (Brno Print) $x MED00010972
- LZP __
- $c NLK121 $d 20141217 $a NLK 2014-31/pk