-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Strava v prevenci Parkinsonovy choroby
[Nutrition in the prevention of Parkinson's disease]
Klimešová I., Šlachtová M.
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- antioxidancia MeSH
- dieta * MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mastné kyseliny MeSH
- Parkinsonova nemoc * prevence a kontrola MeSH
- potraviny MeSH
- Check Tag
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
Parkinsonova choroba (PCH) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění, které v Evropě postihuje zhruba 1 % osob nad 60 let. Ačkoliv dosud neznáme přesnou příčinu onemocnění, je zřejmé, že výživa společně s genetickou predispozicí hrají důležitou roli v rozvoji onemocnění. Studie shrnuje výsledky prací zabývajících se preventivním působením výživy v rozvoji PCH. Ačkoliv závěry nejsou vždy konzistentní, práce naznačují, že vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje PCH. Tento vztah se zdá těsnější u mužů než u žen. Naopak výživovým faktorem, který působí protektivně, je vysoký příjem zeleniny a ovoce, kdy z ovoce se jedná zejména o bobulové ovoce. Dále je poměrně dobře prokázáno ochranné působení příjmu kofeinu. Byly popsány genderové rozdíly v působení dávek kofeinu, kdy u mužů se jednalo o závislost lineární, u žen měla závislost tvar U. Méně konzistentní jsou výsledky studií, které sledovaly ochranné působení polynenasycených mastných kyselin v prevenci PCH. Další práce poměrně konzistentně potvrdily, že významný zdravotní potenciál se skrývá v aplikaci středomořské stravy. Středomořskou dietu tak můžeme považovat za efektivní nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také PCH, jak prokázaly dvě rozsáhlé prospektivní studie. Za stravu s prokazatelnými zdravotními dopady je tedy považovaná strava bohatá na ryby a rostlinné produkty (zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, olivový olej) a naopak chudá na živočišné tuky.
Parkinson's disease (PD) is a chronic neurodegenerative disorder affecting roughly 1% individuals over age of 60 in Europe. Although the exact cause of the disease is not yet known, it is obvious that the food together with a genetic predisposition plays an important role in the development of the disease. The study summarizes results of researches focused on the preventive effect of nutrition in the development of PD. Despite the fact that the findings of studies are not always consistent, research suggests that high consumption of milk and dairy products is associated with an increased risk of developing PD. This relationship appears stronger for men than for women. Inversely, nutritional factor that is as protective high intake of vegetables and fruits, specially berries. Furthermore, it is relatively well established protective effect of caffeine intake. The inverse association of caffeine intake in women is not as straightforward as in men but it is U-shaped. Research findings are less consistent about the Parkinson's preventive benefits of polyunsaturated fatty acids. Studies have demonstrated an association between a Mediterranean diet and Parkinson's risk. The Mediterranean diet should be not be considered as effective only in preventing cardiovascular disease, but also in delaying PD, as two large prospective study demonstrated. Therefore, we can assume that diet rich in fish and vegetable products (vegetables and fruits, nuts, legumes, whole grains, olive oil), and inversely low in animal fats, has proven health benefits.
Katedra fyzioterapie Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci
Katedra přírodních věd v kinantropologii Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci
Nutrition in the prevention of Parkinson's disease
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15029294
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150930155124.0
- 007
- ta
- 008
- 150914s2015 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Klimešová, Iva $u Katedra přírodních věd v kinantropologii, Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci $7 jx20100921012
- 245 10
- $a Strava v prevenci Parkinsonovy choroby / $c Klimešová I., Šlachtová M.
- 246 31
- $a Nutrition in the prevention of Parkinson's disease
- 520 3_
- $a Parkinsonova choroba (PCH) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění, které v Evropě postihuje zhruba 1 % osob nad 60 let. Ačkoliv dosud neznáme přesnou příčinu onemocnění, je zřejmé, že výživa společně s genetickou predispozicí hrají důležitou roli v rozvoji onemocnění. Studie shrnuje výsledky prací zabývajících se preventivním působením výživy v rozvoji PCH. Ačkoliv závěry nejsou vždy konzistentní, práce naznačují, že vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje PCH. Tento vztah se zdá těsnější u mužů než u žen. Naopak výživovým faktorem, který působí protektivně, je vysoký příjem zeleniny a ovoce, kdy z ovoce se jedná zejména o bobulové ovoce. Dále je poměrně dobře prokázáno ochranné působení příjmu kofeinu. Byly popsány genderové rozdíly v působení dávek kofeinu, kdy u mužů se jednalo o závislost lineární, u žen měla závislost tvar U. Méně konzistentní jsou výsledky studií, které sledovaly ochranné působení polynenasycených mastných kyselin v prevenci PCH. Další práce poměrně konzistentně potvrdily, že významný zdravotní potenciál se skrývá v aplikaci středomořské stravy. Středomořskou dietu tak můžeme považovat za efektivní nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také PCH, jak prokázaly dvě rozsáhlé prospektivní studie. Za stravu s prokazatelnými zdravotními dopady je tedy považovaná strava bohatá na ryby a rostlinné produkty (zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, olivový olej) a naopak chudá na živočišné tuky.
- 520 9_
- $a Parkinson's disease (PD) is a chronic neurodegenerative disorder affecting roughly 1% individuals over age of 60 in Europe. Although the exact cause of the disease is not yet known, it is obvious that the food together with a genetic predisposition plays an important role in the development of the disease. The study summarizes results of researches focused on the preventive effect of nutrition in the development of PD. Despite the fact that the findings of studies are not always consistent, research suggests that high consumption of milk and dairy products is associated with an increased risk of developing PD. This relationship appears stronger for men than for women. Inversely, nutritional factor that is as protective high intake of vegetables and fruits, specially berries. Furthermore, it is relatively well established protective effect of caffeine intake. The inverse association of caffeine intake in women is not as straightforward as in men but it is U-shaped. Research findings are less consistent about the Parkinson's preventive benefits of polyunsaturated fatty acids. Studies have demonstrated an association between a Mediterranean diet and Parkinson's risk. The Mediterranean diet should be not be considered as effective only in preventing cardiovascular disease, but also in delaying PD, as two large prospective study demonstrated. Therefore, we can assume that diet rich in fish and vegetable products (vegetables and fruits, nuts, legumes, whole grains, olive oil), and inversely low in animal fats, has proven health benefits.
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 12
- $a Parkinsonova nemoc $x prevence a kontrola $7 D010300
- 650 _2
- $a antioxidancia $7 D000975
- 650 _2
- $a potraviny $7 D005502
- 650 _2
- $a mastné kyseliny $7 D005227
- 650 12
- $a dieta $7 D004032
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 700 1_
- $a Vodičková, Martina, $u Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci $d 1972- $7 kup19990000107855
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 95, č. 4 (2015), s. 167-170
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2015-4/strava-v-prevenci-parkinsonovy-choroby-55385 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20150914 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150930155304 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1090963 $s 912380
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2015 $b 95 $c 4 $d 167-170 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 78087
- LZP __
- $c NLK183 $d 20150930 $b NLK118 $a Meditorial-20150914