• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Strava v prevenci Parkinsonovy choroby
[Nutrition in the prevention of Parkinson's disease]

Klimešová I., Šlachtová M.

. 2015 ; 95 (4) : 167-170.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc15029294

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Parkinsonova choroba (PCH) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění, které v Evropě postihuje zhruba 1 % osob nad 60 let. Ačkoliv dosud neznáme přesnou příčinu onemocnění, je zřejmé, že výživa společně s genetickou predispozicí hrají důležitou roli v rozvoji onemocnění. Studie shrnuje výsledky prací zabývajících se preventivním působením výživy v rozvoji PCH. Ačkoliv závěry nejsou vždy konzistentní, práce naznačují, že vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje PCH. Tento vztah se zdá těsnější u mužů než u žen. Naopak výživovým faktorem, který působí protektivně, je vysoký příjem zeleniny a ovoce, kdy z ovoce se jedná zejména o bobulové ovoce. Dále je poměrně dobře prokázáno ochranné působení příjmu kofeinu. Byly popsány genderové rozdíly v působení dávek kofeinu, kdy u mužů se jednalo o závislost lineární, u žen měla závislost tvar U. Méně konzistentní jsou výsledky studií, které sledovaly ochranné působení polynenasycených mastných kyselin v prevenci PCH. Další práce poměrně konzistentně potvrdily, že významný zdravotní potenciál se skrývá v aplikaci středomořské stravy. Středomořskou dietu tak můžeme považovat za efektivní nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také PCH, jak prokázaly dvě rozsáhlé prospektivní studie. Za stravu s prokazatelnými zdravotními dopady je tedy považovaná strava bohatá na ryby a rostlinné produkty (zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, olivový olej) a naopak chudá na živočišné tuky.

Parkinson's disease (PD) is a chronic neurodegenerative disorder affecting roughly 1% individuals over age of 60 in Europe. Although the exact cause of the disease is not yet known, it is obvious that the food together with a genetic predisposition plays an important role in the development of the disease. The study summarizes results of researches focused on the preventive effect of nutrition in the development of PD. Despite the fact that the findings of studies are not always consistent, research suggests that high consumption of milk and dairy products is associated with an increased risk of developing PD. This relationship appears stronger for men than for women. Inversely, nutritional factor that is as protective high intake of vegetables and fruits, specially berries. Furthermore, it is relatively well established protective effect of caffeine intake. The inverse association of caffeine intake in women is not as straightforward as in men but it is U-shaped. Research findings are less consistent about the Parkinson's preventive benefits of polyunsaturated fatty acids. Studies have demonstrated an association between a Mediterranean diet and Parkinson's risk. The Mediterranean diet should be not be considered as effective only in preventing cardiovascular disease, but also in delaying PD, as two large prospective study demonstrated. Therefore, we can assume that diet rich in fish and vegetable products (vegetables and fruits, nuts, legumes, whole grains, olive oil), and inversely low in animal fats, has proven health benefits.

Nutrition in the prevention of Parkinson's disease

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc15029294
003      
CZ-PrNML
005      
20150930155124.0
007      
ta
008      
150914s2015 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Klimešová, Iva $u Katedra přírodních věd v kinantropologii, Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci $7 jx20100921012
245    10
$a Strava v prevenci Parkinsonovy choroby / $c Klimešová I., Šlachtová M.
246    31
$a Nutrition in the prevention of Parkinson's disease
520    3_
$a Parkinsonova choroba (PCH) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění, které v Evropě postihuje zhruba 1 % osob nad 60 let. Ačkoliv dosud neznáme přesnou příčinu onemocnění, je zřejmé, že výživa společně s genetickou predispozicí hrají důležitou roli v rozvoji onemocnění. Studie shrnuje výsledky prací zabývajících se preventivním působením výživy v rozvoji PCH. Ačkoliv závěry nejsou vždy konzistentní, práce naznačují, že vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje PCH. Tento vztah se zdá těsnější u mužů než u žen. Naopak výživovým faktorem, který působí protektivně, je vysoký příjem zeleniny a ovoce, kdy z ovoce se jedná zejména o bobulové ovoce. Dále je poměrně dobře prokázáno ochranné působení příjmu kofeinu. Byly popsány genderové rozdíly v působení dávek kofeinu, kdy u mužů se jednalo o závislost lineární, u žen měla závislost tvar U. Méně konzistentní jsou výsledky studií, které sledovaly ochranné působení polynenasycených mastných kyselin v prevenci PCH. Další práce poměrně konzistentně potvrdily, že významný zdravotní potenciál se skrývá v aplikaci středomořské stravy. Středomořskou dietu tak můžeme považovat za efektivní nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také PCH, jak prokázaly dvě rozsáhlé prospektivní studie. Za stravu s prokazatelnými zdravotními dopady je tedy považovaná strava bohatá na ryby a rostlinné produkty (zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, olivový olej) a naopak chudá na živočišné tuky.
520    9_
$a Parkinson's disease (PD) is a chronic neurodegenerative disorder affecting roughly 1% individuals over age of 60 in Europe. Although the exact cause of the disease is not yet known, it is obvious that the food together with a genetic predisposition plays an important role in the development of the disease. The study summarizes results of researches focused on the preventive effect of nutrition in the development of PD. Despite the fact that the findings of studies are not always consistent, research suggests that high consumption of milk and dairy products is associated with an increased risk of developing PD. This relationship appears stronger for men than for women. Inversely, nutritional factor that is as protective high intake of vegetables and fruits, specially berries. Furthermore, it is relatively well established protective effect of caffeine intake. The inverse association of caffeine intake in women is not as straightforward as in men but it is U-shaped. Research findings are less consistent about the Parkinson's preventive benefits of polyunsaturated fatty acids. Studies have demonstrated an association between a Mediterranean diet and Parkinson's risk. The Mediterranean diet should be not be considered as effective only in preventing cardiovascular disease, but also in delaying PD, as two large prospective study demonstrated. Therefore, we can assume that diet rich in fish and vegetable products (vegetables and fruits, nuts, legumes, whole grains, olive oil), and inversely low in animal fats, has proven health benefits.
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    12
$a Parkinsonova nemoc $x prevence a kontrola $7 D010300
650    _2
$a antioxidancia $7 D000975
650    _2
$a potraviny $7 D005502
650    _2
$a mastné kyseliny $7 D005227
650    12
$a dieta $7 D004032
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a lidé středního věku $7 D008875
700    1_
$a Vodičková, Martina, $u Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci $d 1972- $7 kup19990000107855
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 95, č. 4 (2015), s. 167-170
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2015-4/strava-v-prevenci-parkinsonovy-choroby-55385 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
990    __
$a 20150914 $b ABA008
991    __
$a 20150930155304 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1090963 $s 912380
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2015 $b 95 $c 4 $d 167-170 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 78087
LZP    __
$c NLK183 $d 20150930 $b NLK118 $a Meditorial-20150914

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...