• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Zelené potraviny - mýty a fakta
[Green foods – myths and facts]

Margit Slimáková

. 2016 ; 12 (2) : 66-70.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16025324

Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích. Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.

Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages, green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems, including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods. The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result, despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious, especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.

Green foods – myths and facts

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16025324
003      
CZ-PrNML
005      
20161006123436.0
007      
ta
008      
160914s2016 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Slimáková, Margit, $d 1969- $7 jn19990209772 $u Privátní praxe, Praha
245    10
$a Zelené potraviny - mýty a fakta / $c Margit Slimáková
246    31
$a Green foods – myths and facts
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích. Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.
520    9_
$a Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages, green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems, including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods. The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result, despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious, especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.
650    12
$a fytoterapie $7 D008517
650    _2
$a Chlorella $x chemie $7 D002708
650    _2
$a ječmen (rod) $x chemie $7 D001467
650    _2
$a pšenice $x chemie $7 D014908
650    _2
$a Spirulina $x chemie $7 D053545
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    12
$a funkční potraviny $7 D055951
650    _2
$a potravní doplňky $7 D019587
773    0_
$t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 12, č. 2 (2016), s. 66-70 $w MED00014027
856    41
$u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2016/02/07.pdf $y domovská stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160914102901 $b ABA008
991    __
$a 20161006123825 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1162372 $s 949915
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 12 $c 2 $d 66-70 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
LZP    __
$c NLK182 $d 20161006 $a NLK 2016-32/pk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...