-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Zelené potraviny - mýty a fakta
[Green foods – myths and facts]
Margit Slimáková
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- Chlorella chemie MeSH
- funkční potraviny * MeSH
- fytoterapie * MeSH
- hodnocení rizik MeSH
- ječmen (rod) chemie MeSH
- potravní doplňky MeSH
- pšenice chemie MeSH
- Spirulina chemie MeSH
Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích. Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.
Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages, green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems, including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods. The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result, despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious, especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.
Green foods – myths and facts
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16025324
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20161006123436.0
- 007
- ta
- 008
- 160914s2016 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Slimáková, Margit, $d 1969- $7 jn19990209772 $u Privátní praxe, Praha
- 245 10
- $a Zelené potraviny - mýty a fakta / $c Margit Slimáková
- 246 31
- $a Green foods – myths and facts
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích. Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.
- 520 9_
- $a Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages, green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems, including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods. The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result, despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious, especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.
- 650 12
- $a fytoterapie $7 D008517
- 650 _2
- $a Chlorella $x chemie $7 D002708
- 650 _2
- $a ječmen (rod) $x chemie $7 D001467
- 650 _2
- $a pšenice $x chemie $7 D014908
- 650 _2
- $a Spirulina $x chemie $7 D053545
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 650 12
- $a funkční potraviny $7 D055951
- 650 _2
- $a potravní doplňky $7 D019587
- 773 0_
- $t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 12, č. 2 (2016), s. 66-70 $w MED00014027
- 856 41
- $u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2016/02/07.pdf $y domovská stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20160914102901 $b ABA008
- 991 __
- $a 20161006123825 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1162372 $s 949915
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 12 $c 2 $d 66-70 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
- LZP __
- $c NLK182 $d 20161006 $a NLK 2016-32/pk