Detail
Článek
Web zdroj
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Potravinová alergie z pohledu alergologa
[Allergologist's point of view on food allergies]

Eliška Kopelentová, Eva Vernerová

. 2017 ; 13 (1E) : e25-e32.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc17017020

Potravinové alergie (PA) jsou imunologicky podmíněné nežádoucí reakce na potraviny. Mohou být zprostředkované IgE protilátkami (IgE mediované, časné) a/nebo buněčnými mechanizmy (non IgE, oddálené). Potravinové intolerance jsou zodpovědné za více nežádoucích reakcí na potraviny než potravinové alergie a jsou neimunologické povahy (enzymatické, farmakologické nebo idiopatické). Dospělí pacienti získají PA většinou nejprve senzibilizací k inhalačním alergenům a následně zkříženou reaktivitou mezi proteiny z inhalačních zdrojů a potravinami. Potravinové alergie asociované s pyly jsou nejčastější příčinou PA u dospělých a dospívajících. Nejdůležitějšími potravinovými alergeny této věkové skupiny jsou ořechy, ovoce a zelenina. Projevy PA jsou rozmanité od lehkých (orální alergický syndrom) až po závažné, život ohrožující (anafylaxe). Zvláštní jednotkou je potravinová anafylaxe indukovaná námahou. Eozinofilní ezofagitida je nedávno popsaná forma neinfekčního zánětlivého postižení jícnu, které je úzce spjato s potravinovou alergií.

Food allergies are adverse food reactions, in which immunologic mechanisms have been demonstrated. Food allergies are usually characterized as IgE mediated (immediate) and/or non IgE mediated (delayed, cell – mediated). Food intolerances are responsible for most adverse food reactions and are categorized as enzymatic, pharmacologic or idiopathic food intolerances. Adult patients mainly acquire food allergy via primary sensitization to inhalant allergens on the basis of cross reactivity between proteins in inhalant sources and in food. Pollen-food syndrom is the most frequent cause of food allergies in adults. Nuts, fruits and vegetables are some of the most important elicitors of food allergy in this age group. Allergy symptoms are varied from mild (oral allergy syndrom) to severe, life threatening (anaphylaxis). Food-dependent exercise induced anaphylaxis is a special form of anaphylaxis. Eosinophilic esophagitis is recently recognised form of panesofagitis that is closely associated with food allergy.

Allergologist's point of view on food allergies

Převzato z Med. Praxi 2016; 13(5): 242-247

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc17017020
003      
CZ-PrNML
005      
20180425082420.0
007      
cr|cn|
008      
170518s2017 xr c fs 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, ON Kolín; Ústav imunologie 2. LF a FN UK a FNM, Praha
245    10
$a Potravinová alergie z pohledu alergologa / $c Eliška Kopelentová, Eva Vernerová
246    31
$a Allergologist's point of view on food allergies
500    __
$a Převzato z Med. Praxi 2016; 13(5): 242-247
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Potravinové alergie (PA) jsou imunologicky podmíněné nežádoucí reakce na potraviny. Mohou být zprostředkované IgE protilátkami (IgE mediované, časné) a/nebo buněčnými mechanizmy (non IgE, oddálené). Potravinové intolerance jsou zodpovědné za více nežádoucích reakcí na potraviny než potravinové alergie a jsou neimunologické povahy (enzymatické, farmakologické nebo idiopatické). Dospělí pacienti získají PA většinou nejprve senzibilizací k inhalačním alergenům a následně zkříženou reaktivitou mezi proteiny z inhalačních zdrojů a potravinami. Potravinové alergie asociované s pyly jsou nejčastější příčinou PA u dospělých a dospívajících. Nejdůležitějšími potravinovými alergeny této věkové skupiny jsou ořechy, ovoce a zelenina. Projevy PA jsou rozmanité od lehkých (orální alergický syndrom) až po závažné, život ohrožující (anafylaxe). Zvláštní jednotkou je potravinová anafylaxe indukovaná námahou. Eozinofilní ezofagitida je nedávno popsaná forma neinfekčního zánětlivého postižení jícnu, které je úzce spjato s potravinovou alergií.
520    9_
$a Food allergies are adverse food reactions, in which immunologic mechanisms have been demonstrated. Food allergies are usually characterized as IgE mediated (immediate) and/or non IgE mediated (delayed, cell – mediated). Food intolerances are responsible for most adverse food reactions and are categorized as enzymatic, pharmacologic or idiopathic food intolerances. Adult patients mainly acquire food allergy via primary sensitization to inhalant allergens on the basis of cross reactivity between proteins in inhalant sources and in food. Pollen-food syndrom is the most frequent cause of food allergies in adults. Nuts, fruits and vegetables are some of the most important elicitors of food allergy in this age group. Allergy symptoms are varied from mild (oral allergy syndrom) to severe, life threatening (anaphylaxis). Food-dependent exercise induced anaphylaxis is a special form of anaphylaxis. Eosinophilic esophagitis is recently recognised form of panesofagitis that is closely associated with food allergy.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    12
$a potravinová alergie $x diagnóza $x dietoterapie $x terapie $7 D005512
650    12
$a zkřížené reakce $x imunologie $7 D003429
650    _2
$a eozinofilní ezofagitida $x diagnóza $x patofyziologie $x terapie $7 D057765
650    _2
$a potraviny $x škodlivé účinky $7 D005502
650    _2
$a alergeny $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D000485
650    _2
$a pyl $x imunologie $7 D011058
650    _2
$a imunoglobulin E $x imunologie $7 D007073
650    _2
$a anafylaxe $x etiologie $x terapie $7 D000707
650    _2
$a tělesná námaha $x imunologie $7 D005082
650    _2
$a potravinová intolerance $7 D000073923
653    00
$a orální alergický syndrom
653    00
$a potravinová alergie asociovaná s pyly
653    00
$a potravinová anafylaxe navozená fyzickou námahou (FDEIA)
653    00
$a zkřížená reaktivita
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Vernerová, Eva, $d 1951- $7 xx0063462 $u Ústav imunologie 2. LF a FN UK a FNM, Praha
773    0_
$t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 13, č. 1e (2017), s. e25-e32 $w MED00014027
856    41
$u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2017/88/05.pdf $y domovská stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b online $y 4 $z 0
990    __
$a 20170518064332 $b ABA008
991    __
$a 20180425082528 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1205601 $s 977830
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2017 $b 13 $c 1E $d e25-e32 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
LZP    __
$c NLK120 $d 20171025 $a NLK 2017-28/vt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...