-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Potravinová alergie z pohledu alergologa
[Allergologist's point of view on food allergies]
Eliška Kopelentová, Eva Vernerová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- Klíčová slova
- orální alergický syndrom, potravinová alergie asociovaná s pyly, potravinová anafylaxe navozená fyzickou námahou (FDEIA), zkřížená reaktivita,
- MeSH
- alergeny imunologie škodlivé účinky MeSH
- anafylaxe etiologie terapie MeSH
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- eozinofilní ezofagitida diagnóza patofyziologie terapie MeSH
- imunoglobulin E imunologie MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie * diagnóza dietoterapie terapie MeSH
- potravinová intolerance MeSH
- potraviny škodlivé účinky MeSH
- pyl imunologie MeSH
- tělesná námaha imunologie MeSH
- zkřížené reakce * imunologie MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Potravinové alergie (PA) jsou imunologicky podmíněné nežádoucí reakce na potraviny. Mohou být zprostředkované IgE protilátkami (IgE mediované, časné) a/nebo buněčnými mechanizmy (non IgE, oddálené). Potravinové intolerance jsou zodpovědné za více nežádoucích reakcí na potraviny než potravinové alergie a jsou neimunologické povahy (enzymatické, farmakologické nebo idiopatické). Dospělí pacienti získají PA většinou nejprve senzibilizací k inhalačním alergenům a následně zkříženou reaktivitou mezi proteiny z inhalačních zdrojů a potravinami. Potravinové alergie asociované s pyly jsou nejčastější příčinou PA u dospělých a dospívajících. Nejdůležitějšími potravinovými alergeny této věkové skupiny jsou ořechy, ovoce a zelenina. Projevy PA jsou rozmanité od lehkých (orální alergický syndrom) až po závažné, život ohrožující (anafylaxe). Zvláštní jednotkou je potravinová anafylaxe indukovaná námahou. Eozinofilní ezofagitida je nedávno popsaná forma neinfekčního zánětlivého postižení jícnu, které je úzce spjato s potravinovou alergií.
Food allergies are adverse food reactions, in which immunologic mechanisms have been demonstrated. Food allergies are usually characterized as IgE mediated (immediate) and/or non IgE mediated (delayed, cell – mediated). Food intolerances are responsible for most adverse food reactions and are categorized as enzymatic, pharmacologic or idiopathic food intolerances. Adult patients mainly acquire food allergy via primary sensitization to inhalant allergens on the basis of cross reactivity between proteins in inhalant sources and in food. Pollen-food syndrom is the most frequent cause of food allergies in adults. Nuts, fruits and vegetables are some of the most important elicitors of food allergy in this age group. Allergy symptoms are varied from mild (oral allergy syndrom) to severe, life threatening (anaphylaxis). Food-dependent exercise induced anaphylaxis is a special form of anaphylaxis. Eosinophilic esophagitis is recently recognised form of panesofagitis that is closely associated with food allergy.
Allergologist's point of view on food allergies
Převzato z Med. Praxi 2016; 13(5): 242-247
Bibliografie atd.Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc17017020
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180425082420.0
- 007
- cr|cn|
- 008
- 170518s2017 xr c fs 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, ON Kolín; Ústav imunologie 2. LF a FN UK a FNM, Praha
- 245 10
- $a Potravinová alergie z pohledu alergologa / $c Eliška Kopelentová, Eva Vernerová
- 246 31
- $a Allergologist's point of view on food allergies
- 500 __
- $a Převzato z Med. Praxi 2016; 13(5): 242-247
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Potravinové alergie (PA) jsou imunologicky podmíněné nežádoucí reakce na potraviny. Mohou být zprostředkované IgE protilátkami (IgE mediované, časné) a/nebo buněčnými mechanizmy (non IgE, oddálené). Potravinové intolerance jsou zodpovědné za více nežádoucích reakcí na potraviny než potravinové alergie a jsou neimunologické povahy (enzymatické, farmakologické nebo idiopatické). Dospělí pacienti získají PA většinou nejprve senzibilizací k inhalačním alergenům a následně zkříženou reaktivitou mezi proteiny z inhalačních zdrojů a potravinami. Potravinové alergie asociované s pyly jsou nejčastější příčinou PA u dospělých a dospívajících. Nejdůležitějšími potravinovými alergeny této věkové skupiny jsou ořechy, ovoce a zelenina. Projevy PA jsou rozmanité od lehkých (orální alergický syndrom) až po závažné, život ohrožující (anafylaxe). Zvláštní jednotkou je potravinová anafylaxe indukovaná námahou. Eozinofilní ezofagitida je nedávno popsaná forma neinfekčního zánětlivého postižení jícnu, které je úzce spjato s potravinovou alergií.
- 520 9_
- $a Food allergies are adverse food reactions, in which immunologic mechanisms have been demonstrated. Food allergies are usually characterized as IgE mediated (immediate) and/or non IgE mediated (delayed, cell – mediated). Food intolerances are responsible for most adverse food reactions and are categorized as enzymatic, pharmacologic or idiopathic food intolerances. Adult patients mainly acquire food allergy via primary sensitization to inhalant allergens on the basis of cross reactivity between proteins in inhalant sources and in food. Pollen-food syndrom is the most frequent cause of food allergies in adults. Nuts, fruits and vegetables are some of the most important elicitors of food allergy in this age group. Allergy symptoms are varied from mild (oral allergy syndrom) to severe, life threatening (anaphylaxis). Food-dependent exercise induced anaphylaxis is a special form of anaphylaxis. Eosinophilic esophagitis is recently recognised form of panesofagitis that is closely associated with food allergy.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 12
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x dietoterapie $x terapie $7 D005512
- 650 12
- $a zkřížené reakce $x imunologie $7 D003429
- 650 _2
- $a eozinofilní ezofagitida $x diagnóza $x patofyziologie $x terapie $7 D057765
- 650 _2
- $a potraviny $x škodlivé účinky $7 D005502
- 650 _2
- $a alergeny $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D000485
- 650 _2
- $a pyl $x imunologie $7 D011058
- 650 _2
- $a imunoglobulin E $x imunologie $7 D007073
- 650 _2
- $a anafylaxe $x etiologie $x terapie $7 D000707
- 650 _2
- $a tělesná námaha $x imunologie $7 D005082
- 650 _2
- $a potravinová intolerance $7 D000073923
- 653 00
- $a orální alergický syndrom
- 653 00
- $a potravinová alergie asociovaná s pyly
- 653 00
- $a potravinová anafylaxe navozená fyzickou námahou (FDEIA)
- 653 00
- $a zkřížená reaktivita
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Vernerová, Eva, $d 1951- $7 xx0063462 $u Ústav imunologie 2. LF a FN UK a FNM, Praha
- 773 0_
- $t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 13, č. 1e (2017), s. e25-e32 $w MED00014027
- 856 41
- $u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2017/88/05.pdf $y domovská stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20170518064332 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180425082528 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1205601 $s 977830
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2017 $b 13 $c 1E $d e25-e32 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
- LZP __
- $c NLK120 $d 20171025 $a NLK 2017-28/vt