potravinová intolerance [Food Intolerance]
- Termíny
-
Food, Sensitivity
Potravinová intolerance je reakce imunoglobulinů IgG s částmi bílkovin, které pocházejí z konkrétních druhů potravin. Zjednodušeně řečeno, je to snížená nebo žádná schopnost tolerovat určitý druh potravy (nebo její část). Intolerance potravin znamená z pohledu našeho těla nedostatek nebo úplnou absenci trávicích enzymů. Může mít celou řadu negativních příznaků. Na rozdíl od alergií se tyto příznaky objevují po poměrně dlouhé době v řádu několika hodin či dní.
Digestive system disorder where a particular food irritates the digestive tract or cannot be properly digested (i.e., due to a lack of a digestive enzyme). It differs from FOOD HYPERSENSITIVITY which is an immune system disorder, usually due to specific proteins in food. http://my.clevelandclinic.org/health/articles/problem-foods-is-it-an-allergy-or-intolerance.
- DUI
- D000073923 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M000625000
- Historická pozn.
- 2018
- Veřejná pozn.
- 2018
Povolená podhesla
- CI
- chemicky indukované
- SU
- chirurgie
- HI
- dějiny
- DG
- diagnostické zobrazování
- DI
- diagnóza 8
- DH
- dietoterapie 2
- EC
- ekonomika
- EM
- embryologie
- EN
- enzymologie
- EP
- epidemiologie
- ET
- etiologie 6
- EH
- etnologie
- DT
- farmakoterapie 1
- GE
- genetika
- IM
- imunologie 2
- CL
- klasifikace 1
- CO
- komplikace 1
- BL
- krev
- ME
- metabolismus
- MI
- mikrobiologie
- UR
- moč
- MO
- mortalita
- CF
- mozkomíšní mok
- NU
- ošetřování
- PS
- parazitologie
- PP
- patofyziologie 2
- PA
- patologie 4
- PC
- prevence a kontrola 1
- PX
- psychologie
- RT
- radioterapie
- RH
- rehabilitace
- TH
- terapie 6
- VE
- veterinární
- VI
- virologie
- CN
- vrozené