potravinová intolerance [Food Intolerance]
- Termíny
-
Food, Sensitivity
Potravinová intolerance je reakce imunoglobulinů IgG s částmi bílkovin, které pocházejí z konkrétních druhů potravin. Zjednodušeně řečeno, je to snížená nebo žádná schopnost tolerovat určitý druh potravy (nebo její část). Intolerance potravin znamená z pohledu našeho těla nedostatek nebo úplnou absenci trávicích enzymů. Může mít celou řadu negativních příznaků. Na rozdíl od alergií se tyto příznaky objevují po poměrně dlouhé době v řádu několika hodin či dní.
Digestive system disorder where a particular food irritates the digestive tract or cannot be properly digested (i.e., due to a lack of a digestive enzyme). It differs from FOOD HYPERSENSITIVITY which is an immune system disorder, usually due to specific proteins in food. http://my.clevelandclinic.org/health/articles/problem-foods-is-it-an-allergy-or-intolerance.
- DUI
- D000073923 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M000625000
- Historická pozn.
- 2018
- Veřejná pozn.
- 2018
Povolená podhesla
- CI
- chemicky indukované 0
- SU
- chirurgie 0
- HI
- dějiny 0
- DG
- diagnostické zobrazování 0
- DI
- diagnóza 8
- DH
- dietoterapie 2
- EC
- ekonomika 0
- EM
- embryologie 0
- EN
- enzymologie 0
- EP
- epidemiologie 0
- ET
- etiologie 6
- EH
- etnologie 0
- DT
- farmakoterapie 1
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 2
- CL
- klasifikace 1
- CO
- komplikace 1
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 0
- MI
- mikrobiologie 0
- UR
- moč 0
- MO
- mortalita 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- NU
- ošetřování 0
- PS
- parazitologie 0
- PP
- patofyziologie 2
- PA
- patologie 4
- PC
- prevence a kontrola 1
- PX
- psychologie 0
- RT
- radioterapie 0
- RH
- rehabilitace 0
- TH
- terapie 6
- VE
- veterinární 0
- VI
- virologie 0
- CN
- vrozené 0