Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění
[System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases]

Matej Kohutiar, Hana Krejčí, Jan Vyjídák

. 2019 ; 22 (2) : 84-90.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc19025933

Výživový přínos potravin nezávisí pouze na chemickém složení, ale také na míře a způsobu zpracování výchozích surovin. Konzumace potravin s vyšším stupněm zpracování je spojována s vyšším rizikem rozvoje civilizačních onemocnění. Předkládaná práce se věnuje aktuálnímu přehledu problematiky, a zejména vztahu mezi stupněm zpracování a dopadem na zdraví konzumenta. Rozdělení potravin do skupin vychází z klasifikace NOVA, která je použita jako ústřední kritérium pro identifikaci vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Jedním z výstupů práce je návod pro spotřebitele sloužící k rozpoznání této skupiny potravin v praxi. Preference potravin s minimálním stupněm zpracování a omezení vysoce zpracovaných potravinářských produktů by měly být součástí zdravého životního stylu, prevence i léčby onemocnění civilizačního typu.

The nutritional benefits of food depend not only on the chemical composition but also on the type and the degree of processing.Consumption of foods with a higher degree of processing is associated with a higher risk of developing of lifestyle diseases. This review article takes a fresh perspective on this issue and particularly on the relationship between the degree and type of processing and its impact on consumer’s health. The division of foods into groups is based on the NOVA classification, whichis used as a main criterion for identifying ultra-processed food products. One of the outputs of this paper is a guide for consumers to identify this food group in practice. Preference for minimally processed foods and limitation of ultra-processed foods should be part of a healthy lifestyle, prevention and treatment of lifestyle diseases.

System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19025933
003      
CZ-PrNML
005      
20190826165832.0
007      
ta
008      
190721s2019 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kohutiar, Matej, $d 1985- $7 ola2015878722 $u Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole
245    10
$a Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění / $c Matej Kohutiar, Hana Krejčí, Jan Vyjídák
246    31
$a System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Výživový přínos potravin nezávisí pouze na chemickém složení, ale také na míře a způsobu zpracování výchozích surovin. Konzumace potravin s vyšším stupněm zpracování je spojována s vyšším rizikem rozvoje civilizačních onemocnění. Předkládaná práce se věnuje aktuálnímu přehledu problematiky, a zejména vztahu mezi stupněm zpracování a dopadem na zdraví konzumenta. Rozdělení potravin do skupin vychází z klasifikace NOVA, která je použita jako ústřední kritérium pro identifikaci vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Jedním z výstupů práce je návod pro spotřebitele sloužící k rozpoznání této skupiny potravin v praxi. Preference potravin s minimálním stupněm zpracování a omezení vysoce zpracovaných potravinářských produktů by měly být součástí zdravého životního stylu, prevence i léčby onemocnění civilizačního typu.
520    9_
$a The nutritional benefits of food depend not only on the chemical composition but also on the type and the degree of processing.Consumption of foods with a higher degree of processing is associated with a higher risk of developing of lifestyle diseases. This review article takes a fresh perspective on this issue and particularly on the relationship between the degree and type of processing and its impact on consumer’s health. The division of foods into groups is based on the NOVA classification, whichis used as a main criterion for identifying ultra-processed food products. One of the outputs of this paper is a guide for consumers to identify this food group in practice. Preference for minimally processed foods and limitation of ultra-processed foods should be part of a healthy lifestyle, prevention and treatment of lifestyle diseases.
650    12
$a potraviny $x klasifikace $x normy $7 D005502
650    12
$a potravinářská technologie $7 D005524
650    12
$a průmysl zpracování potravin $7 D005525
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a nemoc $7 D004194
650    _2
$a civilizace $7 D002962
650    _2
$a primární prevence $7 D011322
650    _2
$a nutriční nároky $7 D009751
650    _2
$a lidé $7 D006801
653    00
$a klasifikace NOVA
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Krejčí, Hana, $d 1974- $7 xx0036968 $u 3. interní klinika, Gynekologicko-porodnická klinika a Ústav patologické fyziologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
700    1_
$a Vyjídák, Jan $7 xx0229353 $u Berkeley Research Group (Healthcare), London, UK, Caja (Healthcare), Keele; UK, a Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc
773    0_
$t Diabetologie - Metabolismus - Endokrinologie - Výživa $x 1211-9326 $g Roč. 22, č. 2 (2019), s. 84-90 $w MED00010999
856    41
$u http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2019/DMEV_2_2019/DMEV_2_2019_kohutiar.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 4 $z 0
990    __
$a 20190721125327 $b ABA008
991    __
$a 20190826170051 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1425705 $s 1064360
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2019 $b 22 $c 2 $d 84-90 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999
LZP    __
$c NLK108 $d 20190826 $a NLK 2019-27/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...