-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění
[System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases]
Matej Kohutiar, Hana Krejčí, Jan Vyjídák
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- Klíčová slova
- klasifikace NOVA,
- MeSH
- civilizace MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé MeSH
- nemoc MeSH
- nutriční nároky MeSH
- potravinářská technologie * MeSH
- potraviny * klasifikace normy MeSH
- primární prevence MeSH
- průmysl zpracování potravin * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Výživový přínos potravin nezávisí pouze na chemickém složení, ale také na míře a způsobu zpracování výchozích surovin. Konzumace potravin s vyšším stupněm zpracování je spojována s vyšším rizikem rozvoje civilizačních onemocnění. Předkládaná práce se věnuje aktuálnímu přehledu problematiky, a zejména vztahu mezi stupněm zpracování a dopadem na zdraví konzumenta. Rozdělení potravin do skupin vychází z klasifikace NOVA, která je použita jako ústřední kritérium pro identifikaci vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Jedním z výstupů práce je návod pro spotřebitele sloužící k rozpoznání této skupiny potravin v praxi. Preference potravin s minimálním stupněm zpracování a omezení vysoce zpracovaných potravinářských produktů by měly být součástí zdravého životního stylu, prevence i léčby onemocnění civilizačního typu.
The nutritional benefits of food depend not only on the chemical composition but also on the type and the degree of processing.Consumption of foods with a higher degree of processing is associated with a higher risk of developing of lifestyle diseases. This review article takes a fresh perspective on this issue and particularly on the relationship between the degree and type of processing and its impact on consumer’s health. The division of foods into groups is based on the NOVA classification, whichis used as a main criterion for identifying ultra-processed food products. One of the outputs of this paper is a guide for consumers to identify this food group in practice. Preference for minimally processed foods and limitation of ultra-processed foods should be part of a healthy lifestyle, prevention and treatment of lifestyle diseases.
System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19025933
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190826165832.0
- 007
- ta
- 008
- 190721s2019 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kohutiar, Matej, $d 1985- $7 ola2015878722 $u Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole
- 245 10
- $a Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění / $c Matej Kohutiar, Hana Krejčí, Jan Vyjídák
- 246 31
- $a System of food classification based on degree of food processing and its use in the prevention of lifestyle diseases
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Výživový přínos potravin nezávisí pouze na chemickém složení, ale také na míře a způsobu zpracování výchozích surovin. Konzumace potravin s vyšším stupněm zpracování je spojována s vyšším rizikem rozvoje civilizačních onemocnění. Předkládaná práce se věnuje aktuálnímu přehledu problematiky, a zejména vztahu mezi stupněm zpracování a dopadem na zdraví konzumenta. Rozdělení potravin do skupin vychází z klasifikace NOVA, která je použita jako ústřední kritérium pro identifikaci vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Jedním z výstupů práce je návod pro spotřebitele sloužící k rozpoznání této skupiny potravin v praxi. Preference potravin s minimálním stupněm zpracování a omezení vysoce zpracovaných potravinářských produktů by měly být součástí zdravého životního stylu, prevence i léčby onemocnění civilizačního typu.
- 520 9_
- $a The nutritional benefits of food depend not only on the chemical composition but also on the type and the degree of processing.Consumption of foods with a higher degree of processing is associated with a higher risk of developing of lifestyle diseases. This review article takes a fresh perspective on this issue and particularly on the relationship between the degree and type of processing and its impact on consumer’s health. The division of foods into groups is based on the NOVA classification, whichis used as a main criterion for identifying ultra-processed food products. One of the outputs of this paper is a guide for consumers to identify this food group in practice. Preference for minimally processed foods and limitation of ultra-processed foods should be part of a healthy lifestyle, prevention and treatment of lifestyle diseases.
- 650 12
- $a potraviny $x klasifikace $x normy $7 D005502
- 650 12
- $a potravinářská technologie $7 D005524
- 650 12
- $a průmysl zpracování potravin $7 D005525
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a nemoc $7 D004194
- 650 _2
- $a civilizace $7 D002962
- 650 _2
- $a primární prevence $7 D011322
- 650 _2
- $a nutriční nároky $7 D009751
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 653 00
- $a klasifikace NOVA
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Krejčí, Hana, $d 1974- $7 xx0036968 $u 3. interní klinika, Gynekologicko-porodnická klinika a Ústav patologické fyziologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
- 700 1_
- $a Vyjídák, Jan $7 xx0229353 $u Berkeley Research Group (Healthcare), London, UK, Caja (Healthcare), Keele; UK, a Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc
- 773 0_
- $t Diabetologie - Metabolismus - Endokrinologie - Výživa $x 1211-9326 $g Roč. 22, č. 2 (2019), s. 84-90 $w MED00010999
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2019/DMEV_2_2019/DMEV_2_2019_kohutiar.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20190721125327 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190826170051 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1425705 $s 1064360
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2019 $b 22 $c 2 $d 84-90 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999
- LZP __
- $c NLK108 $d 20190826 $a NLK 2019-27/dk