Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla
[Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food]

Eva Ferrarová (Karolína Faltusová, Kristýna Goerojová, Monika Kašparová, Petra Matějíčková, Anežka Moravcová, Veronika Poulová, Eliška Vlčková - spoluautorkami studie jsou studentky historicky prvních dvou semestrů Anthropology of Food na Ústavu ...

. 2019 ; 10 (2) : 7-16.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20015430

Jídlo hrálo vždy zásadní roli v evoluci lidstva. Historicky se zformovaly kulturní vzorce ve stravování a potravní strategie přežití, které jsou v současné době v krizi především v důsledku industrializace výroby jídla a její globalizace. Nastupuje strach z nečistého, který v ko- relaci s dalšími determinantami ekologického, sociálního, ekonomického i morálního typu zásadně mění vztah lidí k jídlu. Tato odborná studie si klade za cíl analyzovat a popsat nové možné podoby vztahu člověka k jídlu z hlediska Antropologie jídla.

Food has always had a fundamental role in the evolution of humankind. Cultural patterns and food survival strategies have been formed historically, but are currently in crisis mainly due to the industrialization of food production and its globalization. There is a fear of the unclean, which, in correlation with other determinants of ecological, social, economic and moral type, fundamentally changes the relationship of people to food. This study aims to analyze and describe new possible forms of human relationship to food in terms of Anthropology of Food.

Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20015430
003      
CZ-PrNML
005      
20210128131443.0
007      
cr|cn|
008      
201001s2019 xr fs 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.5817/AI2019-2-7 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ferrarová, Eva, $d 1953- $7 xx0016854 $u Ústav etnologie Filozocké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Celetná 20, 110 00 Praha 1, Česká republika
245    10
$a Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla / $c Eva Ferrarová (Karolína Faltusová, Kristýna Goerojová, Monika Kašparová, Petra Matějíčková, Anežka Moravcová, Veronika Poulová, Eliška Vlčková - spoluautorkami studie jsou studentky historicky prvních dvou semestrů Anthropology of Food na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze)
246    31
$a Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Jídlo hrálo vždy zásadní roli v evoluci lidstva. Historicky se zformovaly kulturní vzorce ve stravování a potravní strategie přežití, které jsou v současné době v krizi především v důsledku industrializace výroby jídla a její globalizace. Nastupuje strach z nečistého, který v ko- relaci s dalšími determinantami ekologického, sociálního, ekonomického i morálního typu zásadně mění vztah lidí k jídlu. Tato odborná studie si klade za cíl analyzovat a popsat nové možné podoby vztahu člověka k jídlu z hlediska Antropologie jídla.
520    9_
$a Food has always had a fundamental role in the evolution of humankind. Cultural patterns and food survival strategies have been formed historically, but are currently in crisis mainly due to the industrialization of food production and its globalization. There is a fear of the unclean, which, in correlation with other determinants of ecological, social, economic and moral type, fundamentally changes the relationship of people to food. This study aims to analyze and describe new possible forms of human relationship to food in terms of Anthropology of Food.
650    12
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    12
$a preference v jídle $7 D005518
650    _2
$a selektivita při příjmu potravy $7 D000081010
650    _2
$a dieta vegetariánská $x trendy $7 D014676
650    _2
$a dieta veganská $x trendy $7 D000067269
650    _2
$a biopotraviny $7 D058870
650    _2
$a omezení příjmu potravy $7 D005215
650    _2
$a dieta makrobiotická $7 D015623
650    _2
$a syrová strava $7 D066256
650    _2
$a obaly potravin $7 D018857
650    _2
$a geneticky modifikované potraviny $7 D030841
650    _2
$a jedlý hmyz $7 D000080702
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a kulturní antropologie $7 D000884
773    0_
$t Anthropologia Integra $x 1804-6657 $g Roč. 10, č. 2 (2019), s. 7-16 $w MED00180023
856    41
$u https://journals.muni.cz/anthropologia_integra/article/view/12699/11047 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b online $y p $z 0
990    __
$a 20180219093627 $b ABA008
991    __
$a 20210128131440 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1568461 $s 1105591
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2019 $b 10 $c 2 $d 7-16 $i 1804-6657 $m Anthropologia Integra $x MED00180023
LZP    __
$c NLK193 $d 20210128 $a NLK 2020-10/jt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...