-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla
[Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food]
Eva Ferrarová (Karolína Faltusová, Kristýna Goerojová, Monika Kašparová, Petra Matějíčková, Anežka Moravcová, Veronika Poulová, Eliška Vlčková - spoluautorkami studie jsou studentky historicky prvních dvou semestrů Anthropology of Food na Ústavu ...
Jazyk čeština Země Česko
Digitální knihovna NLK
Zdroj
NLK
Masaryk University Scholarly Journals
od 2010-11-30
ROAD: Directory of Open Access Scholarly Resources
od 2011
- MeSH
- biopotraviny MeSH
- dieta makrobiotická MeSH
- dieta veganská trendy MeSH
- dieta vegetariánská trendy MeSH
- geneticky modifikované potraviny MeSH
- jedlý hmyz MeSH
- kulturní antropologie MeSH
- lidé MeSH
- obaly potravin MeSH
- omezení příjmu potravy MeSH
- preference v jídle * MeSH
- selektivita při příjmu potravy MeSH
- stravovací zvyklosti * MeSH
- syrová strava MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Jídlo hrálo vždy zásadní roli v evoluci lidstva. Historicky se zformovaly kulturní vzorce ve stravování a potravní strategie přežití, které jsou v současné době v krizi především v důsledku industrializace výroby jídla a její globalizace. Nastupuje strach z nečistého, který v ko- relaci s dalšími determinantami ekologického, sociálního, ekonomického i morálního typu zásadně mění vztah lidí k jídlu. Tato odborná studie si klade za cíl analyzovat a popsat nové možné podoby vztahu člověka k jídlu z hlediska Antropologie jídla.
Food has always had a fundamental role in the evolution of humankind. Cultural patterns and food survival strategies have been formed historically, but are currently in crisis mainly due to the industrialization of food production and its globalization. There is a fear of the unclean, which, in correlation with other determinants of ecological, social, economic and moral type, fundamentally changes the relationship of people to food. This study aims to analyze and describe new possible forms of human relationship to food in terms of Anthropology of Food.
Ústav etnologie Filozocké fakulty Univerzity Karlovy Praha Celetná 20 110 00 Praha 1 Česká republika
Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20015430
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210128131443.0
- 007
- cr|cn|
- 008
- 201001s2019 xr fs 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.5817/AI2019-2-7 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Ferrarová, Eva, $d 1953- $7 xx0016854 $u Ústav etnologie Filozocké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Celetná 20, 110 00 Praha 1, Česká republika
- 245 10
- $a Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla / $c Eva Ferrarová (Karolína Faltusová, Kristýna Goerojová, Monika Kašparová, Petra Matějíčková, Anežka Moravcová, Veronika Poulová, Eliška Vlčková - spoluautorkami studie jsou studentky historicky prvních dvou semestrů Anthropology of Food na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze)
- 246 31
- $a Crisis of cultural patterns and new trends in alimentation in terms of Anthropology of Food
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Jídlo hrálo vždy zásadní roli v evoluci lidstva. Historicky se zformovaly kulturní vzorce ve stravování a potravní strategie přežití, které jsou v současné době v krizi především v důsledku industrializace výroby jídla a její globalizace. Nastupuje strach z nečistého, který v ko- relaci s dalšími determinantami ekologického, sociálního, ekonomického i morálního typu zásadně mění vztah lidí k jídlu. Tato odborná studie si klade za cíl analyzovat a popsat nové možné podoby vztahu člověka k jídlu z hlediska Antropologie jídla.
- 520 9_
- $a Food has always had a fundamental role in the evolution of humankind. Cultural patterns and food survival strategies have been formed historically, but are currently in crisis mainly due to the industrialization of food production and its globalization. There is a fear of the unclean, which, in correlation with other determinants of ecological, social, economic and moral type, fundamentally changes the relationship of people to food. This study aims to analyze and describe new possible forms of human relationship to food in terms of Anthropology of Food.
- 650 12
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 12
- $a preference v jídle $7 D005518
- 650 _2
- $a selektivita při příjmu potravy $7 D000081010
- 650 _2
- $a dieta vegetariánská $x trendy $7 D014676
- 650 _2
- $a dieta veganská $x trendy $7 D000067269
- 650 _2
- $a biopotraviny $7 D058870
- 650 _2
- $a omezení příjmu potravy $7 D005215
- 650 _2
- $a dieta makrobiotická $7 D015623
- 650 _2
- $a syrová strava $7 D066256
- 650 _2
- $a obaly potravin $7 D018857
- 650 _2
- $a geneticky modifikované potraviny $7 D030841
- 650 _2
- $a jedlý hmyz $7 D000080702
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a kulturní antropologie $7 D000884
- 773 0_
- $t Anthropologia Integra $x 1804-6657 $g Roč. 10, č. 2 (2019), s. 7-16 $w MED00180023
- 856 41
- $u https://journals.muni.cz/anthropologia_integra/article/view/12699/11047 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y p $z 0
- 990 __
- $a 20180219093627 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210128131440 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1568461 $s 1105591
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2019 $b 10 $c 2 $d 7-16 $i 1804-6657 $m Anthropologia Integra $x MED00180023
- LZP __
- $c NLK193 $d 20210128 $a NLK 2020-10/jt