Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání
[Plant based diets: from toddler to adolescence]

MUDr. Martin Světnička, MUDr. Eliška Selinger, MUDr. Jan Gojda, Ph.D., MUDr. Eva El‑Lababidi, Ph.D.

. 2020 ; 21 (4) : 264-269.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20015801

Rostoucí popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i vegetariánství a veganství, v dnešní době zasahuje čím dál častěji i do dětské populace. Při nedodržení vhodné skladby jídelníčku může vyloučení všech živočišných složek vést ke vzniku nutričních deficitů. Mezi hlavní rizika patří nedostatek vitaminu B12, vitaminu D, kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyselin, ale i jódu. Veškeré výše zmíněné deficity lze včas odhalit vhodně zvolenou laboratorní diagnostikou a je jim možno předcházet správným složením rostlinné stravy.

An increasing popularity of alternative nutritional styles, including vegetarianism and veganism, is now significantly affecting the child population. If the adequate composition of the diet is not meet, the exclusion of all animal components can lead to nutritional deficiencies. The main risks include alack of vitamin B12, vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids, but also iodine. All the above-mentioned deficits can be early diagnosed by appropriately chosen laboratory diagnostics and can be prevented by the right composition of the plant-based diet.

Plant based diets: from toddler to adolescence

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20015801
003      
CZ-PrNML
005      
20210303212601.0
007      
ta
008      
201010s2020 xr ac f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/ped.2020.054 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Světnička, Martin $7 xx0252676 $u Klinika dětí a dorostu, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
245    10
$a Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání / $c MUDr. Martin Světnička, MUDr. Eliška Selinger, MUDr. Jan Gojda, Ph.D., MUDr. Eva El‑Lababidi, Ph.D.
246    31
$a Plant based diets: from toddler to adolescence
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Rostoucí popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i vegetariánství a veganství, v dnešní době zasahuje čím dál častěji i do dětské populace. Při nedodržení vhodné skladby jídelníčku může vyloučení všech živočišných složek vést ke vzniku nutričních deficitů. Mezi hlavní rizika patří nedostatek vitaminu B12, vitaminu D, kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyselin, ale i jódu. Veškeré výše zmíněné deficity lze včas odhalit vhodně zvolenou laboratorní diagnostikou a je jim možno předcházet správným složením rostlinné stravy.
520    9_
$a An increasing popularity of alternative nutritional styles, including vegetarianism and veganism, is now significantly affecting the child population. If the adequate composition of the diet is not meet, the exclusion of all animal components can lead to nutritional deficiencies. The main risks include alack of vitamin B12, vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids, but also iodine. All the above-mentioned deficits can be early diagnosed by appropriately chosen laboratory diagnostics and can be prevented by the right composition of the plant-based diet.
650    12
$a dieta veganská $7 D000067269
650    _2
$a dieta vegetariánská $7 D014676
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Selinger, Eliška, $d 1993- $7 xx0237027 $u II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Oddělení hygieny dětí a mladistvých, Státní zdravotnický ústav, Praha; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
700    1_
$a Gojda, Jan, $d 1983- $7 xx0212530 $u I. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
700    1_
$a El-Lababidi, Eva $7 xx0252683 $u Klinika dětí a dorostu, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
773    0_
$t Pediatrie pro praxi $x 1213-0494 $g Roč. 21, č. 4 (2020), s. 264-269 $w MED00011583
856    41
$u https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2020/04/08.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2226 $c 729 $y p $z 0
990    __
$a 20201007112149 $b ABA008
991    __
$a 20210303212558 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1571202 $s 1105967
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2020 $b 21 $c 4 $d 264-269 $i 1213-0494 $m Pediatrie pro praxi $x MED00011583
LZP    __
$c NLK192 $d 20210303 $a NLK 2020-37/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...