-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání
[Plant based diets: from toddler to adolescence]
MUDr. Martin Světnička, MUDr. Eliška Selinger, MUDr. Jan Gojda, Ph.D., MUDr. Eva El‑Lababidi, Ph.D.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- dieta veganská * MeSH
- dieta vegetariánská MeSH
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Rostoucí popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i vegetariánství a veganství, v dnešní době zasahuje čím dál častěji i do dětské populace. Při nedodržení vhodné skladby jídelníčku může vyloučení všech živočišných složek vést ke vzniku nutričních deficitů. Mezi hlavní rizika patří nedostatek vitaminu B12, vitaminu D, kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyselin, ale i jódu. Veškeré výše zmíněné deficity lze včas odhalit vhodně zvolenou laboratorní diagnostikou a je jim možno předcházet správným složením rostlinné stravy.
An increasing popularity of alternative nutritional styles, including vegetarianism and veganism, is now significantly affecting the child population. If the adequate composition of the diet is not meet, the exclusion of all animal components can lead to nutritional deficiencies. The main risks include alack of vitamin B12, vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids, but also iodine. All the above-mentioned deficits can be early diagnosed by appropriately chosen laboratory diagnostics and can be prevented by the right composition of the plant-based diet.
Centrum pro výzkum výživy metabolismu a diabetu 3 lékařská fakulta Univerzity Karlovy Praha
Oddělení hygieny dětí a mladistvých Státní zdravotnický ústav Praha
Plant based diets: from toddler to adolescence
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20015801
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210303212601.0
- 007
- ta
- 008
- 201010s2020 xr ac f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/ped.2020.054 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Světnička, Martin $7 xx0252676 $u Klinika dětí a dorostu, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
- 245 10
- $a Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání / $c MUDr. Martin Světnička, MUDr. Eliška Selinger, MUDr. Jan Gojda, Ph.D., MUDr. Eva El‑Lababidi, Ph.D.
- 246 31
- $a Plant based diets: from toddler to adolescence
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Rostoucí popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i vegetariánství a veganství, v dnešní době zasahuje čím dál častěji i do dětské populace. Při nedodržení vhodné skladby jídelníčku může vyloučení všech živočišných složek vést ke vzniku nutričních deficitů. Mezi hlavní rizika patří nedostatek vitaminu B12, vitaminu D, kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyselin, ale i jódu. Veškeré výše zmíněné deficity lze včas odhalit vhodně zvolenou laboratorní diagnostikou a je jim možno předcházet správným složením rostlinné stravy.
- 520 9_
- $a An increasing popularity of alternative nutritional styles, including vegetarianism and veganism, is now significantly affecting the child population. If the adequate composition of the diet is not meet, the exclusion of all animal components can lead to nutritional deficiencies. The main risks include alack of vitamin B12, vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids, but also iodine. All the above-mentioned deficits can be early diagnosed by appropriately chosen laboratory diagnostics and can be prevented by the right composition of the plant-based diet.
- 650 12
- $a dieta veganská $7 D000067269
- 650 _2
- $a dieta vegetariánská $7 D014676
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Selinger, Eliška, $d 1993- $7 xx0237027 $u II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Oddělení hygieny dětí a mladistvých, Státní zdravotnický ústav, Praha; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
- 700 1_
- $a Gojda, Jan, $d 1983- $7 xx0212530 $u I. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
- 700 1_
- $a El-Lababidi, Eva $7 xx0252683 $u Klinika dětí a dorostu, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
- 773 0_
- $t Pediatrie pro praxi $x 1213-0494 $g Roč. 21, č. 4 (2020), s. 264-269 $w MED00011583
- 856 41
- $u https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2020/04/08.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2226 $c 729 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20201007112149 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210303212558 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1571202 $s 1105967
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2020 $b 21 $c 4 $d 264-269 $i 1213-0494 $m Pediatrie pro praxi $x MED00011583
- LZP __
- $c NLK192 $d 20210303 $a NLK 2020-37/dk