-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Dieta u dny – máme omezit puriny?
[Diet in gout – should we reduce the intake of purines?]
L. Hasíková, J. Závada
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- alkoholy škodlivé účinky MeSH
- dieta metody MeSH
- dietoterapie metody MeSH
- dna (nemoc) * dietoterapie MeSH
- fruktosa škodlivé účinky MeSH
- hyperurikemie dietoterapie etiologie MeSH
- lidé MeSH
- puriny škodlivé účinky MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Dna je zánětlivá artritida vyvolaná ukládáním krystalů urátu sodného do kloubů a měkkých tkání. Kromě klasických projevů je dna a hyperurikemie asociována s řadou metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace určitých pokrmů a nápojů byla odjakživa spojována s rozvojem dny. Data z rozsáhlých observačních studií identifikovala některé složky potravy, které zvyšují sérovou hladinu kyseliny močové. Patří mezi ně především nápoje a potraviny s vysokým obsahem fruktózy, pivo, destiláty, červené maso a mořské plody. Naopak se zdá, že nízkotučné mléčné výrobky působí protektivně. Chybí však data z randomizovaných kontrolovaných studií prokazující jasný vztah mezi jednotlivými složkami potravy a dnou. Ukazuje se, že celkový vliv diety má na populační úrovni u jedinců bez dny pouze malý efekt na sérovou hladinu kyseliny močové. Nicméně cílem komplexního léčebného přístupu k pacientovi s dnou by měla být podle doporučení mezinárodních revmatologických společností také úprava stravovacích návyků a životního stylu, jako pokus o snížení sérové hladiny kyseliny močové, frekvence dnavých atak a také jako prevence celkového kardiovaskulárního rizika.
Gout is inflammatory arthritis caused by the deposition of monosodium urate crystals in the joints and soft tissues. In addition to classic manifestations, gout and hyperuricemia are associated with a number of metabolic and cardiovascular diseases. Consumption of certain foods and beverages has always been associated with the development of gout. Data from large observational studies have identified some components of the diet that increase serum uric acid levels. These include mainly beverages and foods high in fructose, beer, spirits, red meat, and seafood. On the contrary, low-fat dairy products seem to be protective. However, data from randomized controlled trials demonstrating a clear relationship between food components and gout are lacking. It turns out that the overall effect of diet has only a small impact on serum uric acid at the population level in individuals without gout. However, according to the recommendations of international rheumatological societies, a comprehensive therapeutic approach to the gout patient should also aim to adjust eating habits and lifestyle, as an attempt to reduce serum uric acid levels, frequency of gout attacks and also to prevent overall cardiovascular risk.
Diet in gout – should we reduce the intake of purines?
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20016210
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20201125120335.0
- 007
- ta
- 008
- 201019s2020 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Hasíková, Lenka $u Revmatologický ústav a Revmatologická klinika 1. LF UK, Praha $7 xx0233379
- 245 10
- $a Dieta u dny – máme omezit puriny? / $c L. Hasíková, J. Závada
- 246 31
- $a Diet in gout – should we reduce the intake of purines?
- 520 3_
- $a Dna je zánětlivá artritida vyvolaná ukládáním krystalů urátu sodného do kloubů a měkkých tkání. Kromě klasických projevů je dna a hyperurikemie asociována s řadou metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace určitých pokrmů a nápojů byla odjakživa spojována s rozvojem dny. Data z rozsáhlých observačních studií identifikovala některé složky potravy, které zvyšují sérovou hladinu kyseliny močové. Patří mezi ně především nápoje a potraviny s vysokým obsahem fruktózy, pivo, destiláty, červené maso a mořské plody. Naopak se zdá, že nízkotučné mléčné výrobky působí protektivně. Chybí však data z randomizovaných kontrolovaných studií prokazující jasný vztah mezi jednotlivými složkami potravy a dnou. Ukazuje se, že celkový vliv diety má na populační úrovni u jedinců bez dny pouze malý efekt na sérovou hladinu kyseliny močové. Nicméně cílem komplexního léčebného přístupu k pacientovi s dnou by měla být podle doporučení mezinárodních revmatologických společností také úprava stravovacích návyků a životního stylu, jako pokus o snížení sérové hladiny kyseliny močové, frekvence dnavých atak a také jako prevence celkového kardiovaskulárního rizika.
- 520 9_
- $a Gout is inflammatory arthritis caused by the deposition of monosodium urate crystals in the joints and soft tissues. In addition to classic manifestations, gout and hyperuricemia are associated with a number of metabolic and cardiovascular diseases. Consumption of certain foods and beverages has always been associated with the development of gout. Data from large observational studies have identified some components of the diet that increase serum uric acid levels. These include mainly beverages and foods high in fructose, beer, spirits, red meat, and seafood. On the contrary, low-fat dairy products seem to be protective. However, data from randomized controlled trials demonstrating a clear relationship between food components and gout are lacking. It turns out that the overall effect of diet has only a small impact on serum uric acid at the population level in individuals without gout. However, according to the recommendations of international rheumatological societies, a comprehensive therapeutic approach to the gout patient should also aim to adjust eating habits and lifestyle, as an attempt to reduce serum uric acid levels, frequency of gout attacks and also to prevent overall cardiovascular risk.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a dna (nemoc) $x dietoterapie $7 D006073
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $7 D004035
- 650 _2
- $a dieta $x metody $7 D004032
- 650 _2
- $a hyperurikemie $x dietoterapie $x etiologie $7 D033461
- 650 _2
- $a puriny $x škodlivé účinky $7 D011687
- 650 _2
- $a fruktosa $x škodlivé účinky $7 D005632
- 650 _2
- $a alkoholy $x škodlivé účinky $7 D000438
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Závada, Jakub $u Revmatologický ústav a Revmatologická klinika 1. LF UK, Praha $7 xx0160054
- 773 0_
- $w MED00010985 $t Česká revmatologie $x 1210-7905 $g Roč. 28, č. 3 (2020), s. 182-191
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-revmatologie/2020-3-20/dieta-u-dny-mame-omezit-puriny-124227 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1844 $c 803 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20201019 $b ABA008
- 991 __
- $a 20201125120330 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1579224 $s 1106385
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2020 $b 28 $c 3 $d 182-191 $i 1210-7905 $m Česká revmatologie $x MED00010985 $y 124227
- LZP __
- $c NLK109 $d 20201125 $b NLK111 $a Meditorial-20201019