• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Dieta u dny – máme omezit puriny?
[Diet in gout – should we reduce the intake of purines?]

L. Hasíková, J. Závada

. 2020 ; 28 (3) : 182-191.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20016210

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Dna je zánětlivá artritida vyvolaná ukládáním krystalů urátu sodného do kloubů a měkkých tkání. Kromě klasických projevů je dna a hyperurikemie asociována s řadou metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace určitých pokrmů a nápojů byla odjakživa spojována s rozvojem dny. Data z rozsáhlých observačních studií identifikovala některé složky potravy, které zvyšují sérovou hladinu kyseliny močové. Patří mezi ně především nápoje a potraviny s vysokým obsahem fruktózy, pivo, destiláty, červené maso a mořské plody. Naopak se zdá, že nízkotučné mléčné výrobky působí protektivně. Chybí však data z randomizovaných kontrolovaných studií prokazující jasný vztah mezi jednotlivými složkami potravy a dnou. Ukazuje se, že celkový vliv diety má na populační úrovni u jedinců bez dny pouze malý efekt na sérovou hladinu kyseliny močové. Nicméně cílem komplexního léčebného přístupu k pacientovi s dnou by měla být podle doporučení mezinárodních revmatologických společností také úprava stravovacích návyků a životního stylu, jako pokus o snížení sérové hladiny kyseliny močové, frekvence dnavých atak a také jako prevence celkového kardiovaskulárního rizika.

Gout is inflammatory arthritis caused by the deposition of monosodium urate crystals in the joints and soft tissues. In addition to classic manifestations, gout and hyperuricemia are associated with a number of metabolic and cardiovascular diseases. Consumption of certain foods and beverages has always been associated with the development of gout. Data from large observational studies have identified some components of the diet that increase serum uric acid levels. These include mainly beverages and foods high in fructose, beer, spirits, red meat, and seafood. On the contrary, low-fat dairy products seem to be protective. However, data from randomized controlled trials demonstrating a clear relationship between food components and gout are lacking. It turns out that the overall effect of diet has only a small impact on serum uric acid at the population level in individuals without gout. However, according to the recommendations of international rheumatological societies, a comprehensive therapeutic approach to the gout patient should also aim to adjust eating habits and lifestyle, as an attempt to reduce serum uric acid levels, frequency of gout attacks and also to prevent overall cardiovascular risk.

Diet in gout – should we reduce the intake of purines?

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20016210
003      
CZ-PrNML
005      
20201125120335.0
007      
ta
008      
201019s2020 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Hasíková, Lenka $u Revmatologický ústav a Revmatologická klinika 1. LF UK, Praha $7 xx0233379
245    10
$a Dieta u dny – máme omezit puriny? / $c L. Hasíková, J. Závada
246    31
$a Diet in gout – should we reduce the intake of purines?
520    3_
$a Dna je zánětlivá artritida vyvolaná ukládáním krystalů urátu sodného do kloubů a měkkých tkání. Kromě klasických projevů je dna a hyperurikemie asociována s řadou metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace určitých pokrmů a nápojů byla odjakživa spojována s rozvojem dny. Data z rozsáhlých observačních studií identifikovala některé složky potravy, které zvyšují sérovou hladinu kyseliny močové. Patří mezi ně především nápoje a potraviny s vysokým obsahem fruktózy, pivo, destiláty, červené maso a mořské plody. Naopak se zdá, že nízkotučné mléčné výrobky působí protektivně. Chybí však data z randomizovaných kontrolovaných studií prokazující jasný vztah mezi jednotlivými složkami potravy a dnou. Ukazuje se, že celkový vliv diety má na populační úrovni u jedinců bez dny pouze malý efekt na sérovou hladinu kyseliny močové. Nicméně cílem komplexního léčebného přístupu k pacientovi s dnou by měla být podle doporučení mezinárodních revmatologických společností také úprava stravovacích návyků a životního stylu, jako pokus o snížení sérové hladiny kyseliny močové, frekvence dnavých atak a také jako prevence celkového kardiovaskulárního rizika.
520    9_
$a Gout is inflammatory arthritis caused by the deposition of monosodium urate crystals in the joints and soft tissues. In addition to classic manifestations, gout and hyperuricemia are associated with a number of metabolic and cardiovascular diseases. Consumption of certain foods and beverages has always been associated with the development of gout. Data from large observational studies have identified some components of the diet that increase serum uric acid levels. These include mainly beverages and foods high in fructose, beer, spirits, red meat, and seafood. On the contrary, low-fat dairy products seem to be protective. However, data from randomized controlled trials demonstrating a clear relationship between food components and gout are lacking. It turns out that the overall effect of diet has only a small impact on serum uric acid at the population level in individuals without gout. However, according to the recommendations of international rheumatological societies, a comprehensive therapeutic approach to the gout patient should also aim to adjust eating habits and lifestyle, as an attempt to reduce serum uric acid levels, frequency of gout attacks and also to prevent overall cardiovascular risk.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a dna (nemoc) $x dietoterapie $7 D006073
650    _2
$a dietoterapie $x metody $7 D004035
650    _2
$a dieta $x metody $7 D004032
650    _2
$a hyperurikemie $x dietoterapie $x etiologie $7 D033461
650    _2
$a puriny $x škodlivé účinky $7 D011687
650    _2
$a fruktosa $x škodlivé účinky $7 D005632
650    _2
$a alkoholy $x škodlivé účinky $7 D000438
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Závada, Jakub $u Revmatologický ústav a Revmatologická klinika 1. LF UK, Praha $7 xx0160054
773    0_
$w MED00010985 $t Česká revmatologie $x 1210-7905 $g Roč. 28, č. 3 (2020), s. 182-191
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-revmatologie/2020-3-20/dieta-u-dny-mame-omezit-puriny-124227 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 1844 $c 803 $y p $z 0
990    __
$a 20201019 $b ABA008
991    __
$a 20201125120330 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1579224 $s 1106385
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2020 $b 28 $c 3 $d 182-191 $i 1210-7905 $m Česká revmatologie $x MED00010985 $y 124227
LZP    __
$c NLK109 $d 20201125 $b NLK111 $a Meditorial-20201019

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace