Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Variabilita pacientů v nutričních kazuistikách
[Patient variability in nutritional case reports]

Věra Boháčová, Tamara Starnovská

. 2020 ; 5 (3) : 173-175.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu kazuistiky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20019798

Výživová a režimová doporučení v rámci primární i sekundární prevence dyslipidemií (a kardiovaskulárních onemocnění) mají svá specifika. Jejich dodržování je však významně ovlivněno řadou faktorů. Mezi ně můžeme zahrnout individuální možnosti pacienta (finanční, logistické), přítomnost či nepřítomnost komorbidit, samotný přístup pacientů. Všechna tato specifika je nutné v rámci doporučení zohlednit. Interpretace totožných výživových a režimových doporučení pak může mít u různých pacientů různou podobu. V praxi se setkáváme s pacienty, kteří svá onemocnění bagatelizují ("nic nebolí, nic není třeba měnit"), kteří raději budou vše dodržovat přísněji, aniž by si uvědomovali riziko výživových karencí, kteří se na edukaci připraví a předem si o dietě vše načtou či nasbírají rady ve svém okolí. Takové rady se však ne vždy ztotožňují s odbornými stanovisky. A pak samozřejmě i těmi, kteří jsou ochotni udělat ve své životosprávě změny k lepšímu a ty si dokážou dlouhodobě udržet. Nutriční terapeut musí být schopen na všechna tato individuální specifika reagovat a dle nich doporučení interpretovat.

Nutritional and regime recommendations within the primary and secondary prevention of dyslipidemias (and cardiovascular diseases) have their specifics. However, their observance is significantly affected by several factors. These can include the individual possibilities of the patient (financial, logistical), the presence or absence of comorbidities, the very approach of patients. All these specifics must be considered in the recommendations. The interpretation of the same nutritional and regime recommendations may then take different forms in different patients. In practice, we meet patients who downplay their illnesses (“nothing hurts, nothing needs to be changed”), who prefer to follow everything more strictly without realizing the risk of nutritional delays, prepare for education and know in advance about they read everything to the diet or gather advice in their surroundings. However, such advice is not always shared with expert opinions. And then, of course, even those who are willing to make changes for the better in their lives and they can keep them for a long time. The nutritionist must be able to respond to all these individual specifics and interpret the recommendations according to them.

Patient variability in nutritional case reports

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20019798
003      
CZ-PrNML
005      
20210106125702.0
007      
ta
008      
201123s2020 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Boháčová, Věra $u Fórum zdravé výživy, Sekce výživy a nutriční péče, z. s., Praha $7 mzk2012722574
245    10
$a Variabilita pacientů v nutričních kazuistikách / $c Věra Boháčová, Tamara Starnovská
246    31
$a Patient variability in nutritional case reports
520    3_
$a Výživová a režimová doporučení v rámci primární i sekundární prevence dyslipidemií (a kardiovaskulárních onemocnění) mají svá specifika. Jejich dodržování je však významně ovlivněno řadou faktorů. Mezi ně můžeme zahrnout individuální možnosti pacienta (finanční, logistické), přítomnost či nepřítomnost komorbidit, samotný přístup pacientů. Všechna tato specifika je nutné v rámci doporučení zohlednit. Interpretace totožných výživových a režimových doporučení pak může mít u různých pacientů různou podobu. V praxi se setkáváme s pacienty, kteří svá onemocnění bagatelizují ("nic nebolí, nic není třeba měnit"), kteří raději budou vše dodržovat přísněji, aniž by si uvědomovali riziko výživových karencí, kteří se na edukaci připraví a předem si o dietě vše načtou či nasbírají rady ve svém okolí. Takové rady se však ne vždy ztotožňují s odbornými stanovisky. A pak samozřejmě i těmi, kteří jsou ochotni udělat ve své životosprávě změny k lepšímu a ty si dokážou dlouhodobě udržet. Nutriční terapeut musí být schopen na všechna tato individuální specifika reagovat a dle nich doporučení interpretovat.
520    9_
$a Nutritional and regime recommendations within the primary and secondary prevention of dyslipidemias (and cardiovascular diseases) have their specifics. However, their observance is significantly affected by several factors. These can include the individual possibilities of the patient (financial, logistical), the presence or absence of comorbidities, the very approach of patients. All these specifics must be considered in the recommendations. The interpretation of the same nutritional and regime recommendations may then take different forms in different patients. In practice, we meet patients who downplay their illnesses (“nothing hurts, nothing needs to be changed”), who prefer to follow everything more strictly without realizing the risk of nutritional delays, prepare for education and know in advance about they read everything to the diet or gather advice in their surroundings. However, such advice is not always shared with expert opinions. And then, of course, even those who are willing to make changes for the better in their lives and they can keep them for a long time. The nutritionist must be able to respond to all these individual specifics and interpret the recommendations according to them.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a lidé středního věku $7 D008875
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a výsledek terapie $7 D016896
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    12
$a dyslipidemie $x dietoterapie $7 D050171
650    _2
$a dietoterapie $x metody $7 D004035
650    _2
$a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353
650    _2
$a zdravý životní styl $7 D000070497
650    _2
$a adherence pacienta $7 D010349
655    _2
$a kazuistiky $7 D002363
700    1_
$a Starnovská, Tamara, $u Fórum zdravé výživy, Sekce výživy a nutriční péče, z. s., Praha $d 1957- $7 xx0008844
773    0_
$w MED00188266 $t Athero Review $x 2464-6563 $g Roč. 5, č. 3 (2020), s. 173-175
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/athero-review/2020-3-23/variabilita-pacientu-v-nutricnich-kazuistikach-124883 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 2768 $c 401b $y p $z 0
990    __
$a 20201123 $b ABA008
991    __
$a 20210106125658 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1591260 $s 1110002
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2020 $b 5 $c 3 $d 173-175 $i 2464-6563 $m AtheroReview $x MED00188266 $y 124883
LZP    __
$c NLK109 $d 20210106 $b NLK111 $a Meditorial-20201123

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...