• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
[Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet]

D. Štruncová, R. Dymáčková, R. Štícha

. 2021 ; 101 (2) : 74-84.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem, přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21022041

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.

The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners' surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.

Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21022041
003      
CZ-PrNML
005      
20211008102357.0
007      
ta
008      
210830s2021 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Štruncová, Dagmar, $u Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Brno $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $d 1983- $7 xx0253948
245    10
$a Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy / $c D. Štruncová, R. Dymáčková, R. Štícha
246    31
$a Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
520    3_
$a Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
520    9_
$a The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners' surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
650    12
$a dieta veganská $7 D000067269
650    12
$a nutriční nároky $7 D009751
650    _2
$a vitamin B 12 $7 D014805
650    _2
$a omega-3 mastné kyseliny $7 D015525
650    _2
$a výživové doporučené dávky $7 D064167
650    _2
$a neinfekční nemoci $x epidemiologie $x prevence a kontrola $7 D000073296
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Dymáčková, Radana $u Klinika radiační onkologie LF MU a Masarykův onkologický ústav, Brno $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $7 xx0233557
700    1_
$a Štícha, Roman $u I. ortopedická klinika 1. LF UK a FN Motol, Praha $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $7 xx0244753
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 101, č. 2 (2021), s. 74-84
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2021-2-13/pacient-vegan-nutricni-specifika-rostlinne-stravy-127521 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20210830 $b ABA008
991    __
$a 20211008102356 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1698167 $s 1142513
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2021 $b 101 $c 2 $d 74-84 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 127521
LZP    __
$c NLK182 $d 20211008 $b NLK111 $a Meditorial-20210830

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...