-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
[Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet]
D. Štruncová, R. Dymáčková, R. Štícha
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem, přehledy
- MeSH
- dieta veganská * MeSH
- lidé MeSH
- neinfekční nemoci epidemiologie prevence a kontrola MeSH
- nutriční nároky * MeSH
- omega-3 mastné kyseliny MeSH
- vitamin B 12 MeSH
- výživové doporučené dávky MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- přehledy MeSH
Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners' surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
1 ortopedická klinika 1 LF UK a FN Motol Praha
Klinika radiační onkologie LF MU a Masarykův onkologický ústav Brno
Physicians Association for Nutrition Czech Republic z s Brno
Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21022041
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20211008102357.0
- 007
- ta
- 008
- 210830s2021 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Štruncová, Dagmar, $u Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Brno $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $d 1983- $7 xx0253948
- 245 10
- $a Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy / $c D. Štruncová, R. Dymáčková, R. Štícha
- 246 31
- $a Vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
- 520 3_
- $a Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
- 520 9_
- $a The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners' surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
- 650 12
- $a dieta veganská $7 D000067269
- 650 12
- $a nutriční nároky $7 D009751
- 650 _2
- $a vitamin B 12 $7 D014805
- 650 _2
- $a omega-3 mastné kyseliny $7 D015525
- 650 _2
- $a výživové doporučené dávky $7 D064167
- 650 _2
- $a neinfekční nemoci $x epidemiologie $x prevence a kontrola $7 D000073296
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Dymáčková, Radana $u Klinika radiační onkologie LF MU a Masarykův onkologický ústav, Brno $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $7 xx0233557
- 700 1_
- $a Štícha, Roman $u I. ortopedická klinika 1. LF UK a FN Motol, Praha $u Physicians Association for Nutrition Czech Republic z. s., Brno $7 xx0244753
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 101, č. 2 (2021), s. 74-84
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2021-2-13/pacient-vegan-nutricni-specifika-rostlinne-stravy-127521 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20210830 $b ABA008
- 991 __
- $a 20211008102356 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1698167 $s 1142513
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2021 $b 101 $c 2 $d 74-84 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 127521
- LZP __
- $c NLK182 $d 20211008 $b NLK111 $a Meditorial-20210830