• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výživa jako primární podpora imunity
[Nutrition as primary support of immunity]

P. Šíma, V. Bencko

. 2022 ; 102 (2) : 51-54.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem, přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc22015961

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Článek shrnuje historii poznávání vztahu výživy a imunity. Myšlenka podpory zdraví vhodnou stravou byla známa již starověkým lékařům, což dokumentuje Hippokratův (460–337 př. n. l.) citát „Když nevíš nic o stravě člověka, jak můžeš porozumět jeho nemoci.“ Často se ale na tuto mnohokrát ověřenou zkušenost na dlouhá desetiletí pozapomnělo, jak to už v dějinách lidského poznávání bývá, a zvláště pak v historii medicíny. Strava nemá jen význam výživový, ale má také přímý vliv na imunitu. V této souvislosti je si třeba uvědomit, že každá strava obsahuje antigeny, které přímo indukují imunologickou reakci v našem největším imunitním orgánu, lymfoidní tkání těsně nasedající na střevo (GALT). Každá imunitní reakce je vždy provázena vznikem imunologické paměti, a to jak imunity specifické (adaptivní), tak také, jak bylo nedávno prokázáno, i imunity nespecifické (přirozené), která je označována jako „vyškolená imunita.“ Přijímání potravy ve své podstatě znamená tedy neustále probíhající vakcinaci, stále se opakující indukci imunologických pamětí obou typů imunity, tzn. jak specifické (adaptivní), tak nespecifické (vyškolené).

The article summarizes the history of discovery of the relationship between nutrition and immunity. The idea of promoting good health through a right diet was already known to ancient physicians, as evidenced by Hippocrates' (460–337 BC) quote, "If you know nothing about a person's diet, how can you understand his illnesses." Diet not only has a nutritional meaning, but also has a direct effect on immunity. In this context, it is important to realize that every diet contains antigens that directly induce an immune response in our largest immune organ, the intestinal lymphoid tissue (GALT), which is always accompanied by the development of immunological memory, both immune specific (adaptive), as has recently been shown, non-specific immunity, which is referred to as "trained immunity". However, this time-tested experience has often been forgotten for many decades, as is the case in the history of human cognition, and especially in the history of medicine. Diet not only has a nutritional significance, but also it has a direct effect on immune status. In this context, it is important to realize that every diet contains antigens that directly induce an immune response in our largest immune organ, the intestinal lymphoid tissue (GALT), which is always accompanied by the development of immunological memory, both specific (adaptive) immunity, and as it has recently been shown, non-specific (natural) immunity, which is referred to as "trained immunity". In essence, food intake therefore means ongoing vaccination, a constantly recurring induction of immunological memories of both types, the specific (adaptive), and the non-specific (trained).

Nutrition as primary support of immunity

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22015961
003      
CZ-PrNML
005      
20221017094134.0
007      
ta
008      
220704s2022 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šíma, Petr, $u Mikrobiologický ústav AV ČR v. v. i., Praha, Laboratoř imunoterapie $d 1942- $7 jk01122950
245    10
$a Výživa jako primární podpora imunity / $c P. Šíma, V. Bencko
246    31
$a Nutrition as primary support of immunity
520    3_
$a Článek shrnuje historii poznávání vztahu výživy a imunity. Myšlenka podpory zdraví vhodnou stravou byla známa již starověkým lékařům, což dokumentuje Hippokratův (460–337 př. n. l.) citát „Když nevíš nic o stravě člověka, jak můžeš porozumět jeho nemoci.“ Často se ale na tuto mnohokrát ověřenou zkušenost na dlouhá desetiletí pozapomnělo, jak to už v dějinách lidského poznávání bývá, a zvláště pak v historii medicíny. Strava nemá jen význam výživový, ale má také přímý vliv na imunitu. V této souvislosti je si třeba uvědomit, že každá strava obsahuje antigeny, které přímo indukují imunologickou reakci v našem největším imunitním orgánu, lymfoidní tkání těsně nasedající na střevo (GALT). Každá imunitní reakce je vždy provázena vznikem imunologické paměti, a to jak imunity specifické (adaptivní), tak také, jak bylo nedávno prokázáno, i imunity nespecifické (přirozené), která je označována jako „vyškolená imunita.“ Přijímání potravy ve své podstatě znamená tedy neustále probíhající vakcinaci, stále se opakující indukci imunologických pamětí obou typů imunity, tzn. jak specifické (adaptivní), tak nespecifické (vyškolené).
520    9_
$a The article summarizes the history of discovery of the relationship between nutrition and immunity. The idea of promoting good health through a right diet was already known to ancient physicians, as evidenced by Hippocrates' (460–337 BC) quote, "If you know nothing about a person's diet, how can you understand his illnesses." Diet not only has a nutritional meaning, but also has a direct effect on immunity. In this context, it is important to realize that every diet contains antigens that directly induce an immune response in our largest immune organ, the intestinal lymphoid tissue (GALT), which is always accompanied by the development of immunological memory, both immune specific (adaptive), as has recently been shown, non-specific immunity, which is referred to as "trained immunity". However, this time-tested experience has often been forgotten for many decades, as is the case in the history of human cognition, and especially in the history of medicine. Diet not only has a nutritional significance, but also it has a direct effect on immune status. In this context, it is important to realize that every diet contains antigens that directly induce an immune response in our largest immune organ, the intestinal lymphoid tissue (GALT), which is always accompanied by the development of immunological memory, both specific (adaptive) immunity, and as it has recently been shown, non-specific (natural) immunity, which is referred to as "trained immunity". In essence, food intake therefore means ongoing vaccination, a constantly recurring induction of immunological memories of both types, the specific (adaptive), and the non-specific (trained).
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    _7
$a primární prevence $7 D011322 $2 czmesh
650    17
$a imunita $7 D007109 $2 czmesh
650    _7
$a imunologická paměť $7 D007156 $2 czmesh
650    17
$a fyziologie výživy $7 D009747 $2 czmesh
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Bencko, Vladimír, $u Univerzita Karlova, Praha, 1. LF a VFN, Ústav hygieny a epidemiologie $d 1938- $7 jn19990218004
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 102, č. 2 (2022), s. 51-54
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2022-2-12/vyziva-jako-primarni-podpora-imunity-131029 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20220704 $b ABA008
991    __
$a 20221017094132 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1823491 $s 1167197
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2022 $b 102 $c 2 $d 51-54 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 131029
LZP    __
$c NLK109 $d 20220818 $b NLK111 $a Meditorial-20220704

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...