-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Možný přínos omega-3 mastných kyselin u schizofrenie
[Possible benefits of omega-3 fatty acids in schizophrenia]
Klára Látalová
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- lidé MeSH
- mozek fyziologie účinky léků MeSH
- omega-3 mastné kyseliny * metabolismus nedostatek terapeutické užití MeSH
- schizofrenie * farmakoterapie patologie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Schizofrenie je závažná dlouhodobá psychotická porucha vyznačující se pozitivními i negativními symptomy, závažnými poruchami chování a deficitem kognitivních funkcí. Příčina této poruchy není zcela jasná, ale předpokládá se, že je multifaktoriální a zahrnuje jak dědičné, tak vnější faktory. Vzhledem k tomu, že lidský mozek reguluje veškeré chování, zaměřily se studie schizofrenie na identifikaci změn v neurobiologii a biochemii mozku. Mozek je orgánem nejvíce bohatým na lipidy (lipidy tvoří přibližně 50 % suché hmotnosti mozku). Výsledky četných studií prokázaly významný pokles polynenasycených mastných kyselin (PUFA), zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA) v periferní krvi a také v mozku pacientů se schizofrenií v různých vývojových fázích poruchy. Nedostatek PUFA je spojován s psychotickými symptomy a kognitivními deficity u schizofrenie. Tato zjištění vedla k řadě klinických studií zkoumajících, zda by suplementace PUFA ve stravě mohla zlepšit průběh onemocnění u pacientů se schizofrenií. Výsledky jsou nekonzistentní, což lze přičíst zejména heterogenitě sledovaných pacientů. Zda se však, že pacienti s nízkými hladinami PUFA premorbidní, prodromálně nebo v časných stadiích schizofrenie by mohli mít z léčby PUFA prospěch. Každopádně je potřeba více kontrolovaných klinických studií.
Schizophrenia is a serious long-term psychotic disorder marked by positive and negative symptoms, severe behavioral problems and cognitive function deficits. The cause of this disorder is not completely clear, but is suggested to be multifactorial, involving both inherited and environmental factors. Since human brain regulates all behaviour, studies have focused on identifying changes in neurobiology and biochemistry of brain in schizophrenia. Brain is the most lipid rich organ (approximately 50 % of brain dry weight). Results from numerous studies have shown significant decreases of PUFAs, in particular, DHA as well as brain of schizophrenia patients at different developmental phases of the disorder. PUFA deficiency has been associated to psychotic symptoms and cognitive deficits in schizophrenia. These findings have led to a number of clinical trials examining whether dietary PUFA supplementation could improve the course of illness in patients with schizophrenia. Results are inconsistent. Some report beneficial whereas others show not effective. The discrepancy can be attributed to the heterogeneity of patient population. In this review, results from recent experimental and clinical studies, which focus on illustrating the role of PUFAs in the development of schizophrenia were examined. It suggests that patients with low PUFA levels before onset of disease, prodromally, or in the early stages of schizophrenia might benefit from lipid treatments, but more controlled clinical trials are warranted.
Possible benefits of omega-3 fatty acids in schizophrenia
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22023216
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20230314141321.0
- 007
- ta
- 008
- 221010s2022 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Látalová, Klára, $d 1970- $7 nlk20030127630 $u Klinika psychiatrie FNOL a LF UP v Olomouci
- 245 10
- $a Možný přínos omega-3 mastných kyselin u schizofrenie / $c Klára Látalová
- 246 31
- $a Possible benefits of omega-3 fatty acids in schizophrenia
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Schizofrenie je závažná dlouhodobá psychotická porucha vyznačující se pozitivními i negativními symptomy, závažnými poruchami chování a deficitem kognitivních funkcí. Příčina této poruchy není zcela jasná, ale předpokládá se, že je multifaktoriální a zahrnuje jak dědičné, tak vnější faktory. Vzhledem k tomu, že lidský mozek reguluje veškeré chování, zaměřily se studie schizofrenie na identifikaci změn v neurobiologii a biochemii mozku. Mozek je orgánem nejvíce bohatým na lipidy (lipidy tvoří přibližně 50 % suché hmotnosti mozku). Výsledky četných studií prokázaly významný pokles polynenasycených mastných kyselin (PUFA), zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA) v periferní krvi a také v mozku pacientů se schizofrenií v různých vývojových fázích poruchy. Nedostatek PUFA je spojován s psychotickými symptomy a kognitivními deficity u schizofrenie. Tato zjištění vedla k řadě klinických studií zkoumajících, zda by suplementace PUFA ve stravě mohla zlepšit průběh onemocnění u pacientů se schizofrenií. Výsledky jsou nekonzistentní, což lze přičíst zejména heterogenitě sledovaných pacientů. Zda se však, že pacienti s nízkými hladinami PUFA premorbidní, prodromálně nebo v časných stadiích schizofrenie by mohli mít z léčby PUFA prospěch. Každopádně je potřeba více kontrolovaných klinických studií.
- 520 9_
- $a Schizophrenia is a serious long-term psychotic disorder marked by positive and negative symptoms, severe behavioral problems and cognitive function deficits. The cause of this disorder is not completely clear, but is suggested to be multifactorial, involving both inherited and environmental factors. Since human brain regulates all behaviour, studies have focused on identifying changes in neurobiology and biochemistry of brain in schizophrenia. Brain is the most lipid rich organ (approximately 50 % of brain dry weight). Results from numerous studies have shown significant decreases of PUFAs, in particular, DHA as well as brain of schizophrenia patients at different developmental phases of the disorder. PUFA deficiency has been associated to psychotic symptoms and cognitive deficits in schizophrenia. These findings have led to a number of clinical trials examining whether dietary PUFA supplementation could improve the course of illness in patients with schizophrenia. Results are inconsistent. Some report beneficial whereas others show not effective. The discrepancy can be attributed to the heterogeneity of patient population. In this review, results from recent experimental and clinical studies, which focus on illustrating the role of PUFAs in the development of schizophrenia were examined. It suggests that patients with low PUFA levels before onset of disease, prodromally, or in the early stages of schizophrenia might benefit from lipid treatments, but more controlled clinical trials are warranted.
- 650 17
- $a schizofrenie $x farmakoterapie $x patologie $7 D012559 $2 czmesh
- 650 17
- $a omega-3 mastné kyseliny $x metabolismus $x nedostatek $x terapeutické užití $7 D015525 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mozek $x fyziologie $x účinky léků $7 D001921 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Česká a slovenská psychiatrie $x 1212-0383 $g Roč. 118, č. 3 (2022), s. 120-126 $w MED00010990
- 856 41
- $u http://www.cspsychiatr.cz/dwnld/CSP_2022_3_120_126.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 504 $c 617 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20221010123425 $b ABA008
- 991 __
- $a 20230314141318 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1846771 $s 1174504
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2022 $b 118 $c 3 $d 120-126 $i 1212-0383 $m Česká a slovenská psychiatrie $x MED00010990
- LZP __
- $c NLK182 $d 20230314 $a NLK 2022-36/dk