-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti
[Nutrition and food literacy assessment]
Kamila Jančeková, Martin Krobot, Zlata Kapounová, Veronika Spáčilová, Eliška Selinger, Anna Ouřadová, Jan Gojda
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- průzkumy a dotazníky MeSH
- zdravotní gramotnost * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Měření nutriční gramotnosti by mělo být důležitým nástrojem nejen pro zlepšení nutriční gramotnosti a výživového chování na populační úrovni, ale také by mělo sloužit jako nástroj pro identifikaci jednotlivců s omezenou nutriční gramotností s poten- ciálem definovat personalizované intervence. Nástroj na hodnocení nutriční gramotnosti navíc může umožnit standardizaci vědeckých výstupů intervenčních programů populačního výživového chování. V České republice však aktuálně takový nástroj neexistuje. Tato práce shrnuje dosud existující nástroje na hodnocení nutriční nebo potravinové gramotnosti ze zahraničí a představuje záměr vytvořit vhodný nástroj použitelný v podmínkách České republiky.
Measuring nutrition literacy should be an important tool to improve nutrition literacy and subsequently dietary behaviour at the population level, but also to identify individuals with limited nutrition literacy with the potential to define personalised interventions. In addition, a nutrition literacy assessment tool may allow standardisation of scientific outcomes of population-based nutritional behaviour intervention programmes. However, no such tool currently exists in the Czech Republic. This paper sum- marizes the existing tools for assessing nutrition or food literacy from abroad and introduces the intention to develop a suitable tool applicable to the Czech Republic.
Masarykova univerzita Lékařská fakulta Ústav veřejného zdraví Brno
Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví Praha
Nutrition and food literacy assessment
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22026457
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20221214172901.0
- 007
- ta
- 008
- 221108s2022 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.21101/hygiena.a1817 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Jančeková, Kamila $u Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno $7 xx0120283
- 245 10
- $a Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti / $c Kamila Jančeková, Martin Krobot, Zlata Kapounová, Veronika Spáčilová, Eliška Selinger, Anna Ouřadová, Jan Gojda
- 246 31
- $a Nutrition and food literacy assessment
- 520 3_
- $a Měření nutriční gramotnosti by mělo být důležitým nástrojem nejen pro zlepšení nutriční gramotnosti a výživového chování na populační úrovni, ale také by mělo sloužit jako nástroj pro identifikaci jednotlivců s omezenou nutriční gramotností s poten- ciálem definovat personalizované intervence. Nástroj na hodnocení nutriční gramotnosti navíc může umožnit standardizaci vědeckých výstupů intervenčních programů populačního výživového chování. V České republice však aktuálně takový nástroj neexistuje. Tato práce shrnuje dosud existující nástroje na hodnocení nutriční nebo potravinové gramotnosti ze zahraničí a představuje záměr vytvořit vhodný nástroj použitelný v podmínkách České republiky.
- 520 9_
- $a Measuring nutrition literacy should be an important tool to improve nutrition literacy and subsequently dietary behaviour at the population level, but also to identify individuals with limited nutrition literacy with the potential to define personalised interventions. In addition, a nutrition literacy assessment tool may allow standardisation of scientific outcomes of population-based nutritional behaviour intervention programmes. However, no such tool currently exists in the Czech Republic. This paper sum- marizes the existing tools for assessing nutrition or food literacy from abroad and introduces the intention to develop a suitable tool applicable to the Czech Republic.
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a zdravotní gramotnost $7 D057220 $2 czmesh
- 650 _7
- $a fyziologie výživy $7 D009747 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
- 650 _7
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Krobot, Martin $u Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno $7 xx0235430
- 700 1_
- $a Kapounová, Zlata $u Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno $7 xx0170341
- 700 1_
- $a Spáčilová, Veronika $u Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno $7 xx0252980
- 700 1_
- $a Selinger, Eliška, $u Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Interní klinika, Centrum pro výzkum výživy, diabetu a metabolismu, Praha $u Státní zdravotní ústav, Centrum podpory veřejného zdraví, Praha $d 1993- $7 xx0237027
- 700 1_
- $a Ouřadová, Anna $u Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Interní klinika, Centrum pro výzkum výživy, diabetu a metabolismu, Praha $7 xx0279015
- 700 1_
- $a Gojda, Jan, $u Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Interní klinika, Centrum pro výzkum výživy, diabetu a metabolismu, Praha $d 1983- $7 xx0212530
- 773 0_
- $t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 67, č. 3 (2022), s. 107-113 $w MED00011019
- 856 41
- $u https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202203-0004_hodnoceni-nutricni-a-potravinove-gramotnosti.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y p $z 0
- 990 __
- $a 20221108 $b ABA008
- 991 __
- $a 20221214172854 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1867263 $s 1177764
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2022 $b 67 $c 3 $d 107-113 $e 20220915 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
- LZP __
- $c NLK109 $d 20221214 $b NLK111 $a Actavia-MED00011019-20221108