-
Something wrong with this record ?
Stravovací preference studentů vysoké školy v souvislosti s jejich tělesnou kompozicí
[Eating preferences of university students in connection with their body composition]
K. Petřeková, N. Borzenko, J. Strakoš, A. Klvačová, I. Kotoučková, J. Kruťová, M. Kovalová, P. Bujok
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't
- MeSH
- Adult MeSH
- Electric Impedance MeSH
- Humans MeSH
- Young Adult MeSH
- Obesity prevention & control MeSH
- Food Preferences MeSH
- Surveys and Questionnaires MeSH
- Body Composition MeSH
- Feeding Behavior * MeSH
- Students * MeSH
- Universities MeSH
- Check Tag
- Adult MeSH
- Humans MeSH
- Young Adult MeSH
- Male MeSH
- Female MeSH
- Publication type
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
- Geographicals
- Czech Republic MeSH
Úvod: Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu osob trpících nadváhou, obezitou nebo metabolickým syndromem vzrůstá potřeba diagnostiky tělesného složení a stravovacích návyků. Analýza tělesného složení, zejména hodnocení množství a distribuce tělesného tuku u mladých osob, má poměrné značný klinický význam k odhalení poruch výživy. Metodika: U vysokoškolských studentů ve věku od 19–25 let bylo měřeno složení těla pomocí bioimpedančího přístroje (BIA) InBody 370S a probíhalo dotazníkové šetření prostřednictvím odpovědí studentů na standardizované dotazníky Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) a Food Choice Questionnaire (FCQ) týkající se faktorů ovlivňujících výběr jídla a preference výběru potravin. Výzkum probíhal v laboratořích Lékařské fakulty Ostravské univerzity od října 2020 do května 2021. Výsledky: Bylo zjištěno, že v normálním rozmezí mělo hmotnost (kg) 107 studentů (81,0 %), index tělesné hmotnosti (BMI) 105 studentů (79,5 %), avšak poměr pasu a boků (WHR) jen 70 studentů (53 %). Nad hranicí normy mělo WHR 59 studentů (44,7 %). U této skupiny studentů bylo vyhodnoceno nejnižší skóre oblíbenosti zeleniny (3,96), masa (včetně ryb) (3,55) a nejvyšší skóre oblíbenosti ovoce (4,65). Ovoce bylo nejvíce preferovanou skupinou potravin u všech studentů (4,6 ± 0,61). Nejvýše hodnoceným faktorem ovlivňujícím volbu jídel bylo „pohodlí“ (3,1 ± 0,55), senzorická přitažlivost (3,1 ± 0,55) a zdraví (3 ± 0,59). Celkem 88 studentů (66,7 %) vybíralo jídlo podle chuti a 57 studentů (43,2 %) s ohledem vlivu jídla na zdraví. Závěr: Prevence vzniku obezity a jejich komorbidit je důležitá v každém věku. U mladistvých, kteří mají sklon k tzv. „westernizaci“ stravování, je vhodné v rámci preventivní prohlídky připomenout důležitost správného stravování a vhodného životního stylu. V případě diagnostikované nadváhy či obezity u mladistvých by praktický lékař měl odkázat pacienta na další specializovaná zdravotnická pracoviště.
Introduction: Due to the growing number of people suffering from overweight, obesity or metabolic syndrome, there is a growing need to diagnose body composition and eating habits. Body composition analysis, especially the assessment of the amount and distribution of body fat in young people, is of relatively considerable clinical importance for the detection of eating disorders. Methods: This research included students aged 19–25, body composition was measured using a bioimpedance device (BIA) InBody 370S and a questionnaire survey was conducted through students answers to standardized questionnaires - Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) and Food Choice Questionnaire (FCQ). The research was execuded in the laboratories of Faculty of Medicine of the University of Ostrava from October 2020 to May 2021. Results: It was found normal weight (kg) in 107 students (81.0%), body mass index (BMI) 105 (79.5%) students, but waist to hip ratio (WHR) has in normal range only 70 students (53 %). Above the upper limit WHR was 59 students (44.7%). In this group students (with WHR above upper limit) was evaluated the lowest popularity score in vegetable (3.96) and meat (also fish) (3.55), the highest popularity score in fruits (4.65). Fruit was the most preferred food group of all students (4.6 ± 0.61). The highest rated factor influencing the choice of food was "comfort" (3.1 ± 0.55), sensory attraction (3.1 ± 0.55) and health (3 ± 0.59). Total 88 students (66.7%) selected food to taste and 57 students (43.2%) selected food with regard to the effect of food on health. Conclusion: At any age is prevention of obesity and its comorbidities very important. For adolescents who have a tendency to "westernization" of eating, is appropriate to remind the importance of proper eating and a suitable lifestyle in the preventive examination. When is diagnosed overweight or obesity in adolescents, general practitioner should be this patients refers to other specialized health care facilities.
Ostravská univerzita Ostrava Lékařská fakulta Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví
Ostravská univerzita Ostrava Lékařská fakulta Ústav fyziologie a patofyziologie
Ostravská univerzita Ostrava Přírodovědecká fakulta Katedra informatiky a počítačů
Eating preferences of university students in connection with their body composition
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22028674
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20230214100116.0
- 007
- ta
- 008
- 221227s2022 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Petřeková, Karin $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 xx0213177
- 245 10
- $a Stravovací preference studentů vysoké školy v souvislosti s jejich tělesnou kompozicí / $c K. Petřeková, N. Borzenko, J. Strakoš, A. Klvačová, I. Kotoučková, J. Kruťová, M. Kovalová, P. Bujok
- 246 31
- $a Eating preferences of university students in connection with their body composition
- 520 3_
- $a Úvod: Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu osob trpících nadváhou, obezitou nebo metabolickým syndromem vzrůstá potřeba diagnostiky tělesného složení a stravovacích návyků. Analýza tělesného složení, zejména hodnocení množství a distribuce tělesného tuku u mladých osob, má poměrné značný klinický význam k odhalení poruch výživy. Metodika: U vysokoškolských studentů ve věku od 19–25 let bylo měřeno složení těla pomocí bioimpedančího přístroje (BIA) InBody 370S a probíhalo dotazníkové šetření prostřednictvím odpovědí studentů na standardizované dotazníky Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) a Food Choice Questionnaire (FCQ) týkající se faktorů ovlivňujících výběr jídla a preference výběru potravin. Výzkum probíhal v laboratořích Lékařské fakulty Ostravské univerzity od října 2020 do května 2021. Výsledky: Bylo zjištěno, že v normálním rozmezí mělo hmotnost (kg) 107 studentů (81,0 %), index tělesné hmotnosti (BMI) 105 studentů (79,5 %), avšak poměr pasu a boků (WHR) jen 70 studentů (53 %). Nad hranicí normy mělo WHR 59 studentů (44,7 %). U této skupiny studentů bylo vyhodnoceno nejnižší skóre oblíbenosti zeleniny (3,96), masa (včetně ryb) (3,55) a nejvyšší skóre oblíbenosti ovoce (4,65). Ovoce bylo nejvíce preferovanou skupinou potravin u všech studentů (4,6 ± 0,61). Nejvýše hodnoceným faktorem ovlivňujícím volbu jídel bylo „pohodlí“ (3,1 ± 0,55), senzorická přitažlivost (3,1 ± 0,55) a zdraví (3 ± 0,59). Celkem 88 studentů (66,7 %) vybíralo jídlo podle chuti a 57 studentů (43,2 %) s ohledem vlivu jídla na zdraví. Závěr: Prevence vzniku obezity a jejich komorbidit je důležitá v každém věku. U mladistvých, kteří mají sklon k tzv. „westernizaci“ stravování, je vhodné v rámci preventivní prohlídky připomenout důležitost správného stravování a vhodného životního stylu. V případě diagnostikované nadváhy či obezity u mladistvých by praktický lékař měl odkázat pacienta na další specializovaná zdravotnická pracoviště.
- 520 9_
- $a Introduction: Due to the growing number of people suffering from overweight, obesity or metabolic syndrome, there is a growing need to diagnose body composition and eating habits. Body composition analysis, especially the assessment of the amount and distribution of body fat in young people, is of relatively considerable clinical importance for the detection of eating disorders. Methods: This research included students aged 19–25, body composition was measured using a bioimpedance device (BIA) InBody 370S and a questionnaire survey was conducted through students answers to standardized questionnaires - Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) and Food Choice Questionnaire (FCQ). The research was execuded in the laboratories of Faculty of Medicine of the University of Ostrava from October 2020 to May 2021. Results: It was found normal weight (kg) in 107 students (81.0%), body mass index (BMI) 105 (79.5%) students, but waist to hip ratio (WHR) has in normal range only 70 students (53 %). Above the upper limit WHR was 59 students (44.7%). In this group students (with WHR above upper limit) was evaluated the lowest popularity score in vegetable (3.96) and meat (also fish) (3.55), the highest popularity score in fruits (4.65). Fruit was the most preferred food group of all students (4.6 ± 0.61). The highest rated factor influencing the choice of food was "comfort" (3.1 ± 0.55), sensory attraction (3.1 ± 0.55) and health (3 ± 0.59). Total 88 students (66.7%) selected food to taste and 57 students (43.2%) selected food with regard to the effect of food on health. Conclusion: At any age is prevention of obesity and its comorbidities very important. For adolescents who have a tendency to "westernization" of eating, is appropriate to remind the importance of proper eating and a suitable lifestyle in the preventive examination. When is diagnosed overweight or obesity in adolescents, general practitioner should be this patients refers to other specialized health care facilities.
- 650 17
- $a studenti $7 D013334 $2 czmesh
- 650 17
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247 $2 czmesh
- 650 _7
- $a univerzity $7 D014495 $2 czmesh
- 650 _7
- $a preference v jídle $7 D005518 $2 czmesh
- 650 _7
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795 $2 czmesh
- 650 _7
- $a složení těla $7 D001823 $2 czmesh
- 650 _7
- $a elektrická impedance $7 D017097 $2 czmesh
- 650 _7
- $a obezita $x prevence a kontrola $7 D009765 $2 czmesh
- 650 _7
- $a dospělí $7 D000328 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mladý dospělý $7 D055815 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
- 650 _7
- $a ženské pohlaví $7 D005260 $2 czmesh
- 651 _7
- $a Česká republika $7 D018153 $2 czmesh
- 655 _7
- $a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Borzenko, Nadezhda, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $d 1996- $7 osd20211129098
- 700 1_
- $a Strakoš, Jakub, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $d 1971- $7 mzk2005269812
- 700 1_
- $a Klvačová, A. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115735
- 700 1_
- $a Kotoučková, I. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115736
- 700 1_
- $a Kruťová, J. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115737
- 700 1_
- $a Kovalová, Martina $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví $7 xx0236136
- 700 1_
- $a Bujok, Petr, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Přírodovědecká fakulta, Katedra informatiky a počítačů $d 1983- $7 osd20201092586
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 102, č. 5 (2022), s. 241-247
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2022-5-11/stravovaci-preference-studentu-vysoke-skoly-v-souvislosti-s-jejich-telesnou-kompozici-133017 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20221227 $b ABA008
- 991 __
- $a 20230214100113 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1888365 $s 1179993
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2022 $b 102 $c 5 $d 241-247 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 133017
- LZP __
- $c NLK182 $d 20230214 $b NLK111 $a Meditorial-20221227