Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Stravovací preference studentů vysoké školy v souvislosti s jejich tělesnou kompozicí
[Eating preferences of university students in connection with their body composition]

K. Petřeková, N. Borzenko, J. Strakoš, A. Klvačová, I. Kotoučková, J. Kruťová, M. Kovalová, P. Bujok

. 2022 ; 102 (5) : 241-247.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc22028674

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Úvod: Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu osob trpících nadváhou, obezitou nebo metabolickým syndromem vzrůstá potřeba diagnostiky tělesného složení a stravovacích návyků. Analýza tělesného složení, zejména hodnocení množství a distribuce tělesného tuku u mladých osob, má poměrné značný klinický význam k odhalení poruch výživy. Metodika: U vysokoškolských studentů ve věku od 19–25 let bylo měřeno složení těla pomocí bioimpedančího přístroje (BIA) InBody 370S a probíhalo dotazníkové šetření prostřednictvím odpovědí studentů na standardizované dotazníky Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) a Food Choice Questionnaire (FCQ) týkající se faktorů ovlivňujících výběr jídla a preference výběru potravin. Výzkum probíhal v laboratořích Lékařské fakulty Ostravské univerzity od října 2020 do května 2021. Výsledky: Bylo zjištěno, že v normálním rozmezí mělo hmotnost (kg) 107 studentů (81,0 %), index tělesné hmotnosti (BMI) 105 studentů (79,5 %), avšak poměr pasu a boků (WHR) jen 70 studentů (53 %). Nad hranicí normy mělo WHR 59 studentů (44,7 %). U této skupiny studentů bylo vyhodnoceno nejnižší skóre oblíbenosti zeleniny (3,96), masa (včetně ryb) (3,55) a nejvyšší skóre oblíbenosti ovoce (4,65). Ovoce bylo nejvíce preferovanou skupinou potravin u všech studentů (4,6 ± 0,61). Nejvýše hodnoceným faktorem ovlivňujícím volbu jídel bylo „pohodlí“ (3,1 ± 0,55), senzorická přitažlivost (3,1 ± 0,55) a zdraví (3 ± 0,59). Celkem 88 studentů (66,7 %) vybíralo jídlo podle chuti a 57 studentů (43,2 %) s ohledem vlivu jídla na zdraví. Závěr: Prevence vzniku obezity a jejich komorbidit je důležitá v každém věku. U mladistvých, kteří mají sklon k tzv. „westernizaci“ stravování, je vhodné v rámci preventivní prohlídky připomenout důležitost správného stravování a vhodného životního stylu. V případě diagnostikované nadváhy či obezity u mladistvých by praktický lékař měl odkázat pacienta na další specializovaná zdravotnická pracoviště.

Introduction: Due to the growing number of people suffering from overweight, obesity or metabolic syndrome, there is a growing need to diagnose body composition and eating habits. Body composition analysis, especially the assessment of the amount and distribution of body fat in young people, is of relatively considerable clinical importance for the detection of eating disorders. Methods: This research included students aged 19–25, body composition was measured using a bioimpedance device (BIA) InBody 370S and a questionnaire survey was conducted through students answers to standardized questionnaires - Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) and Food Choice Questionnaire (FCQ). The research was execuded in the laboratories of Faculty of Medicine of the University of Ostrava from October 2020 to May 2021. Results: It was found normal weight (kg) in 107 students (81.0%), body mass index (BMI) 105 (79.5%) students, but waist to hip ratio (WHR) has in normal range only 70 students (53 %). Above the upper limit WHR was 59 students (44.7%). In this group students (with WHR above upper limit) was evaluated the lowest popularity score in vegetable (3.96) and meat (also fish) (3.55), the highest popularity score in fruits (4.65). Fruit was the most preferred food group of all students (4.6 ± 0.61). The highest rated factor influencing the choice of food was "comfort" (3.1 ± 0.55), sensory attraction (3.1 ± 0.55) and health (3 ± 0.59). Total 88 students (66.7%) selected food to taste and 57 students (43.2%) selected food with regard to the effect of food on health. Conclusion: At any age is prevention of obesity and its comorbidities very important. For adolescents who have a tendency to "westernization" of eating, is appropriate to remind the importance of proper eating and a suitable lifestyle in the preventive examination. When is diagnosed overweight or obesity in adolescents, general practitioner should be this patients refers to other specialized health care facilities.

Eating preferences of university students in connection with their body composition

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22028674
003      
CZ-PrNML
005      
20230214100116.0
007      
ta
008      
221227s2022 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Petřeková, Karin $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 xx0213177
245    10
$a Stravovací preference studentů vysoké školy v souvislosti s jejich tělesnou kompozicí / $c K. Petřeková, N. Borzenko, J. Strakoš, A. Klvačová, I. Kotoučková, J. Kruťová, M. Kovalová, P. Bujok
246    31
$a Eating preferences of university students in connection with their body composition
520    3_
$a Úvod: Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu osob trpících nadváhou, obezitou nebo metabolickým syndromem vzrůstá potřeba diagnostiky tělesného složení a stravovacích návyků. Analýza tělesného složení, zejména hodnocení množství a distribuce tělesného tuku u mladých osob, má poměrné značný klinický význam k odhalení poruch výživy. Metodika: U vysokoškolských studentů ve věku od 19–25 let bylo měřeno složení těla pomocí bioimpedančího přístroje (BIA) InBody 370S a probíhalo dotazníkové šetření prostřednictvím odpovědí studentů na standardizované dotazníky Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) a Food Choice Questionnaire (FCQ) týkající se faktorů ovlivňujících výběr jídla a preference výběru potravin. Výzkum probíhal v laboratořích Lékařské fakulty Ostravské univerzity od října 2020 do května 2021. Výsledky: Bylo zjištěno, že v normálním rozmezí mělo hmotnost (kg) 107 studentů (81,0 %), index tělesné hmotnosti (BMI) 105 studentů (79,5 %), avšak poměr pasu a boků (WHR) jen 70 studentů (53 %). Nad hranicí normy mělo WHR 59 studentů (44,7 %). U této skupiny studentů bylo vyhodnoceno nejnižší skóre oblíbenosti zeleniny (3,96), masa (včetně ryb) (3,55) a nejvyšší skóre oblíbenosti ovoce (4,65). Ovoce bylo nejvíce preferovanou skupinou potravin u všech studentů (4,6 ± 0,61). Nejvýše hodnoceným faktorem ovlivňujícím volbu jídel bylo „pohodlí“ (3,1 ± 0,55), senzorická přitažlivost (3,1 ± 0,55) a zdraví (3 ± 0,59). Celkem 88 studentů (66,7 %) vybíralo jídlo podle chuti a 57 studentů (43,2 %) s ohledem vlivu jídla na zdraví. Závěr: Prevence vzniku obezity a jejich komorbidit je důležitá v každém věku. U mladistvých, kteří mají sklon k tzv. „westernizaci“ stravování, je vhodné v rámci preventivní prohlídky připomenout důležitost správného stravování a vhodného životního stylu. V případě diagnostikované nadváhy či obezity u mladistvých by praktický lékař měl odkázat pacienta na další specializovaná zdravotnická pracoviště.
520    9_
$a Introduction: Due to the growing number of people suffering from overweight, obesity or metabolic syndrome, there is a growing need to diagnose body composition and eating habits. Body composition analysis, especially the assessment of the amount and distribution of body fat in young people, is of relatively considerable clinical importance for the detection of eating disorders. Methods: This research included students aged 19–25, body composition was measured using a bioimpedance device (BIA) InBody 370S and a questionnaire survey was conducted through students answers to standardized questionnaires - Food preference questionnaire for adolescents and adults (FPQ) and Food Choice Questionnaire (FCQ). The research was execuded in the laboratories of Faculty of Medicine of the University of Ostrava from October 2020 to May 2021. Results: It was found normal weight (kg) in 107 students (81.0%), body mass index (BMI) 105 (79.5%) students, but waist to hip ratio (WHR) has in normal range only 70 students (53 %). Above the upper limit WHR was 59 students (44.7%). In this group students (with WHR above upper limit) was evaluated the lowest popularity score in vegetable (3.96) and meat (also fish) (3.55), the highest popularity score in fruits (4.65). Fruit was the most preferred food group of all students (4.6 ± 0.61). The highest rated factor influencing the choice of food was "comfort" (3.1 ± 0.55), sensory attraction (3.1 ± 0.55) and health (3 ± 0.59). Total 88 students (66.7%) selected food to taste and 57 students (43.2%) selected food with regard to the effect of food on health. Conclusion: At any age is prevention of obesity and its comorbidities very important. For adolescents who have a tendency to "westernization" of eating, is appropriate to remind the importance of proper eating and a suitable lifestyle in the preventive examination. When is diagnosed overweight or obesity in adolescents, general practitioner should be this patients refers to other specialized health care facilities.
650    17
$a studenti $7 D013334 $2 czmesh
650    17
$a stravovací zvyklosti $7 D005247 $2 czmesh
650    _7
$a univerzity $7 D014495 $2 czmesh
650    _7
$a preference v jídle $7 D005518 $2 czmesh
650    _7
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795 $2 czmesh
650    _7
$a složení těla $7 D001823 $2 czmesh
650    _7
$a elektrická impedance $7 D017097 $2 czmesh
650    _7
$a obezita $x prevence a kontrola $7 D009765 $2 czmesh
650    _7
$a dospělí $7 D000328 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    _7
$a mladý dospělý $7 D055815 $2 czmesh
650    _7
$a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
650    _7
$a ženské pohlaví $7 D005260 $2 czmesh
651    _7
$a Česká republika $7 D018153 $2 czmesh
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
700    1_
$a Borzenko, Nadezhda, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $d 1996- $7 osd20211129098
700    1_
$a Strakoš, Jakub, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $d 1971- $7 mzk2005269812
700    1_
$a Klvačová, A. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115735
700    1_
$a Kotoučková, I. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115736
700    1_
$a Kruťová, J. $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie a patofyziologie $7 _AN115737
700    1_
$a Kovalová, Martina $u Ostravská univerzita, Ostrava, Lékařská fakulta, Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví $7 xx0236136
700    1_
$a Bujok, Petr, $u Ostravská univerzita, Ostrava, Přírodovědecká fakulta, Katedra informatiky a počítačů $d 1983- $7 osd20201092586
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 102, č. 5 (2022), s. 241-247
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2022-5-11/stravovaci-preference-studentu-vysoke-skoly-v-souvislosti-s-jejich-telesnou-kompozici-133017 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20221227 $b ABA008
991    __
$a 20230214100113 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1888365 $s 1179993
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2022 $b 102 $c 5 $d 241-247 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 133017
LZP    __
$c NLK182 $d 20230214 $b NLK111 $a Meditorial-20221227

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...