-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Složky potravin s předpokládaným ochranným účinkem proti nádorovým onemocněním
[Food components with presumed anticancer effects]
O. Šeda
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- fyziologie výživy * MeSH
- lidé MeSH
- nádory * prevence a kontrola MeSH
- primární prevence MeSH
- zdravá strava MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
V primární prevenci nádorových onemocnění může hrát významnou roli úprava stravovacích zvyklostí. Ta zahrnuje nejen eliminaci rizikových složek potravy, ale také cílený výběr potravin s vysokým obsahem ochranných látek. Tyto ochranné látky jsou po stránce biochemické různorodé: patří mezi ně fenoly, organosírové sloučeniny, terpeny, polysacharidy atd. Jsou obsaženy například v ovoci, zelenině, luštěninách, jedlých houbách, celozrnných potravinách nebo v některých druzích koření. Mezi nejdiskutovanější patří sulforafan obsažený v brokolici a brokolicových klíčcích. Tato látka je zkoumána rovněž z hlediska možného potlačení kmenových buněk určitých typů nádorů. Na ochraně proti nádorovým onemocněním se podílí střevní mikroflóra a významné místo ve stravě tak má příjem fermentovaných potravin. Za dobře akceptovatelný model stravování v rámci primární prevence nádorových onemocnění je možno považovat tzv. středomořskou dietu.
The modification of eating habits can play an important role in the primary prevention of cancer. This includes not only the elimination of risky food components but also the targeted selection of foods with a high content of protective substances. These protective substances are biochemically diverse: they include phenols, organosulfur compounds, terpenes, polysaccharides, etc. They are contained, for example, in fruits, vegetables, legumes, edible mushrooms, whole grain foods or in some types of spices. Among the most discussed is sulforaphane which is present in broccoli and broccoli sprouts. This substance is also being investigated for its possible suppression of stem cells in certain types of tumors. Intestinal microflora is involved in the protection against cancer, and the consumption of fermented foods plays an important role in the diet. The so-called Mediterranean diet can be considered as a well-accepted diet model in the primary prevention of cancer.
Food components with presumed anticancer effects
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23019346
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240104144519.0
- 007
- ta
- 008
- 231130s2023 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šeda, Ondřej $u Poliklinika Prahy 7, Dermatologická ordinace $7 xx0311495
- 245 10
- $a Složky potravin s předpokládaným ochranným účinkem proti nádorovým onemocněním / $c O. Šeda
- 246 31
- $a Food components with presumed anticancer effects
- 520 3_
- $a V primární prevenci nádorových onemocnění může hrát významnou roli úprava stravovacích zvyklostí. Ta zahrnuje nejen eliminaci rizikových složek potravy, ale také cílený výběr potravin s vysokým obsahem ochranných látek. Tyto ochranné látky jsou po stránce biochemické různorodé: patří mezi ně fenoly, organosírové sloučeniny, terpeny, polysacharidy atd. Jsou obsaženy například v ovoci, zelenině, luštěninách, jedlých houbách, celozrnných potravinách nebo v některých druzích koření. Mezi nejdiskutovanější patří sulforafan obsažený v brokolici a brokolicových klíčcích. Tato látka je zkoumána rovněž z hlediska možného potlačení kmenových buněk určitých typů nádorů. Na ochraně proti nádorovým onemocněním se podílí střevní mikroflóra a významné místo ve stravě tak má příjem fermentovaných potravin. Za dobře akceptovatelný model stravování v rámci primární prevence nádorových onemocnění je možno považovat tzv. středomořskou dietu.
- 520 9_
- $a The modification of eating habits can play an important role in the primary prevention of cancer. This includes not only the elimination of risky food components but also the targeted selection of foods with a high content of protective substances. These protective substances are biochemically diverse: they include phenols, organosulfur compounds, terpenes, polysaccharides, etc. They are contained, for example, in fruits, vegetables, legumes, edible mushrooms, whole grain foods or in some types of spices. Among the most discussed is sulforaphane which is present in broccoli and broccoli sprouts. This substance is also being investigated for its possible suppression of stem cells in certain types of tumors. Intestinal microflora is involved in the protection against cancer, and the consumption of fermented foods plays an important role in the diet. The so-called Mediterranean diet can be considered as a well-accepted diet model in the primary prevention of cancer.
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a nádory $x prevence a kontrola $7 D009369 $2 czmesh
- 650 17
- $a fyziologie výživy $7 D009747 $2 czmesh
- 650 _7
- $a zdravá strava $7 D000072001 $2 czmesh
- 650 _7
- $a primární prevence $7 D011322 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 103, č. 4 (2023), s. 170-173
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2023-4-12/slozky-potravin-s-predpokladanym-ochrannym-ucinkem-proti-nadorovym-onemocnenim-135612 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20231130 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240104144730 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2019942 $s 1205761
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2023 $b 103 $c 4 $d 170-173 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 135612
- LZP __
- $c NLK109 $d 20240104 $b NLK111 $a Meditorial-20231130