• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Složky potravin s předpokládaným ochranným účinkem proti nádorovým onemocněním
[Food components with presumed anticancer effects]

O. Šeda

. 2023 ; 103 (4) : 170-173.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23019346

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

V primární prevenci nádorových onemocnění může hrát významnou roli úprava stravovacích zvyklostí. Ta zahrnuje nejen eliminaci rizikových složek potravy, ale také cílený výběr potravin s vysokým obsahem ochranných látek. Tyto ochranné látky jsou po stránce biochemické různorodé: patří mezi ně fenoly, organosírové sloučeniny, terpeny, polysacharidy atd. Jsou obsaženy například v ovoci, zelenině, luštěninách, jedlých houbách, celozrnných potravinách nebo v některých druzích koření. Mezi nejdiskutovanější patří sulforafan obsažený v brokolici a brokolicových klíčcích. Tato látka je zkoumána rovněž z hlediska možného potlačení kmenových buněk určitých typů nádorů. Na ochraně proti nádorovým onemocněním se podílí střevní mikroflóra a významné místo ve stravě tak má příjem fermentovaných potravin. Za dobře akceptovatelný model stravování v rámci primární prevence nádorových onemocnění je možno považovat tzv. středomořskou dietu.

The modification of eating habits can play an important role in the primary prevention of cancer. This includes not only the elimination of risky food components but also the targeted selection of foods with a high content of protective substances. These protective substances are biochemically diverse: they include phenols, organosulfur compounds, terpenes, polysaccharides, etc. They are contained, for example, in fruits, vegetables, legumes, edible mushrooms, whole grain foods or in some types of spices. Among the most discussed is sulforaphane which is present in broccoli and broccoli sprouts. This substance is also being investigated for its possible suppression of stem cells in certain types of tumors. Intestinal microflora is involved in the protection against cancer, and the consumption of fermented foods plays an important role in the diet. The so-called Mediterranean diet can be considered as a well-accepted diet model in the primary prevention of cancer.

Food components with presumed anticancer effects

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23019346
003      
CZ-PrNML
005      
20240104144519.0
007      
ta
008      
231130s2023 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šeda, Ondřej $u Poliklinika Prahy 7, Dermatologická ordinace $7 xx0311495
245    10
$a Složky potravin s předpokládaným ochranným účinkem proti nádorovým onemocněním / $c O. Šeda
246    31
$a Food components with presumed anticancer effects
520    3_
$a V primární prevenci nádorových onemocnění může hrát významnou roli úprava stravovacích zvyklostí. Ta zahrnuje nejen eliminaci rizikových složek potravy, ale také cílený výběr potravin s vysokým obsahem ochranných látek. Tyto ochranné látky jsou po stránce biochemické různorodé: patří mezi ně fenoly, organosírové sloučeniny, terpeny, polysacharidy atd. Jsou obsaženy například v ovoci, zelenině, luštěninách, jedlých houbách, celozrnných potravinách nebo v některých druzích koření. Mezi nejdiskutovanější patří sulforafan obsažený v brokolici a brokolicových klíčcích. Tato látka je zkoumána rovněž z hlediska možného potlačení kmenových buněk určitých typů nádorů. Na ochraně proti nádorovým onemocněním se podílí střevní mikroflóra a významné místo ve stravě tak má příjem fermentovaných potravin. Za dobře akceptovatelný model stravování v rámci primární prevence nádorových onemocnění je možno považovat tzv. středomořskou dietu.
520    9_
$a The modification of eating habits can play an important role in the primary prevention of cancer. This includes not only the elimination of risky food components but also the targeted selection of foods with a high content of protective substances. These protective substances are biochemically diverse: they include phenols, organosulfur compounds, terpenes, polysaccharides, etc. They are contained, for example, in fruits, vegetables, legumes, edible mushrooms, whole grain foods or in some types of spices. Among the most discussed is sulforaphane which is present in broccoli and broccoli sprouts. This substance is also being investigated for its possible suppression of stem cells in certain types of tumors. Intestinal microflora is involved in the protection against cancer, and the consumption of fermented foods plays an important role in the diet. The so-called Mediterranean diet can be considered as a well-accepted diet model in the primary prevention of cancer.
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a nádory $x prevence a kontrola $7 D009369 $2 czmesh
650    17
$a fyziologie výživy $7 D009747 $2 czmesh
650    _7
$a zdravá strava $7 D000072001 $2 czmesh
650    _7
$a primární prevence $7 D011322 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 103, č. 4 (2023), s. 170-173
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2023-4-12/slozky-potravin-s-predpokladanym-ochrannym-ucinkem-proti-nadorovym-onemocnenim-135612 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20231130 $b ABA008
991    __
$a 20240104144730 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2019942 $s 1205761
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2023 $b 103 $c 4 $d 170-173 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 135612
LZP    __
$c NLK109 $d 20240104 $b NLK111 $a Meditorial-20231130

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...