• Something wrong with this record ?

Potravinová alergie a kůže
[Food allergy and skin]

Mojmír Račanský

. 2024 ; 18 (3) : 141-146. [pub] 20241007

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Prevalence potravinové alergie celosvětově narůstá, stejně jako v případě dalších alergických onemocnění. Je definována jako imunopatologická reakce navozená konzumací potraviny, v jejíž patofyziologii se uplatňuje protilátková imunita, adaptivní složky buněčné imunity a též součásti imunity nespecifické. Projevy potravinové alergie se neomezují jen na zažívací trakt. Mezi vůbec nejčastěji postiženou orgánovou soustavu náleží kůže - ať už se jedná o akutní kopřivku, angioedémy či vzplanutí atopické dermatitidy. V diagnostice se uplatňují laboratorní vyšetřovací techniky, jako jsou kožní prick testy, stanovení specifických IgE protilátek proti nativním či rekombinantním alergenovým strukturám, testy aktivace bazofilů či aktivační testy alergen specifických T-lymfocytů. Zlatým standardem je však provedení eliminačně-expozičního testu. Jedině tak je možno zavést nutričně vyváženou a bezpečnou formu eliminační diety, která je zásadním terapeutickým postupem a zároveň sekundární prevencí další reakce na rizikový potravinový alergen.

Food allergy is increasing in prevalence worldwide. It is defined as an undesirable immunological adverse reaction after food ingestion. Acute IgE-mediated allergy is a well-described mechanism of food allergy. However, non-IgE mechanisms are often found. Allergen-specific T-cells and reactions of innate immunity cells play a crucial role in non-IgE reactions. Clinical signs of food allergy are not limited to the gastrointestinal tract. One of the most commonly involved organs is the skin. We can identify acute urticaria, angioedema, or atopic dermatitis flare-ups. Diagnostic options are vast. The first step must be a precise personal history focusing on clinical signs, reaction timing and dietary regimes. Laboratory testing, like serum allergen-specific IgE levels, basophil activation tests, skin prick tests with food, or T-cell activation tests, are used often. The golden standard in food allergy diagnostics is food challenge. The best therapeutic option is the elimination diet.

Food allergy and skin

References provided by Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24021146
003      
CZ-PrNML
005      
20250102212935.0
007      
ta
008      
241119s2024 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/der.2024.028 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Račanský, Mojmír $7 xx0235077 $u Oddělení alergologie a klinické imunologie, Fakultní nemocnice Olomouc
245    10
$a Potravinová alergie a kůže / $c Mojmír Račanský
246    31
$a Food allergy and skin
520    3_
$a Prevalence potravinové alergie celosvětově narůstá, stejně jako v případě dalších alergických onemocnění. Je definována jako imunopatologická reakce navozená konzumací potraviny, v jejíž patofyziologii se uplatňuje protilátková imunita, adaptivní složky buněčné imunity a též součásti imunity nespecifické. Projevy potravinové alergie se neomezují jen na zažívací trakt. Mezi vůbec nejčastěji postiženou orgánovou soustavu náleží kůže - ať už se jedná o akutní kopřivku, angioedémy či vzplanutí atopické dermatitidy. V diagnostice se uplatňují laboratorní vyšetřovací techniky, jako jsou kožní prick testy, stanovení specifických IgE protilátek proti nativním či rekombinantním alergenovým strukturám, testy aktivace bazofilů či aktivační testy alergen specifických T-lymfocytů. Zlatým standardem je však provedení eliminačně-expozičního testu. Jedině tak je možno zavést nutričně vyváženou a bezpečnou formu eliminační diety, která je zásadním terapeutickým postupem a zároveň sekundární prevencí další reakce na rizikový potravinový alergen.
520    9_
$a Food allergy is increasing in prevalence worldwide. It is defined as an undesirable immunological adverse reaction after food ingestion. Acute IgE-mediated allergy is a well-described mechanism of food allergy. However, non-IgE mechanisms are often found. Allergen-specific T-cells and reactions of innate immunity cells play a crucial role in non-IgE reactions. Clinical signs of food allergy are not limited to the gastrointestinal tract. One of the most commonly involved organs is the skin. We can identify acute urticaria, angioedema, or atopic dermatitis flare-ups. Diagnostic options are vast. The first step must be a precise personal history focusing on clinical signs, reaction timing and dietary regimes. Laboratory testing, like serum allergen-specific IgE levels, basophil activation tests, skin prick tests with food, or T-cell activation tests, are used often. The golden standard in food allergy diagnostics is food challenge. The best therapeutic option is the elimination diet.
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $x patologie $x terapie $7 D005512 $2 czmesh
650    17
$a kožní manifestace $7 D012877 $2 czmesh
650    07
$a atopická dermatitida $x etiologie $x imunologie $x komplikace $7 D003876 $2 czmesh
650    07
$a urtikarie $x etiologie $x imunologie $7 D014581 $2 czmesh
655    07
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
773    0_
$t Dermatologie pro praxi $x 1802-2960 $g Roč. 18, č. 3 (2024), s. 141-146 $w MED00154667
856    41
$u https://dermatologiepropraxi.cz/artkey/der-202403-0003_potravinova_alergie_a_kuze.php $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2487 $c 108 $y p $z 0
990    __
$a 20241105 $b ABA008
991    __
$a 20250102212931 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2221577 $s 1233136
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2024 $b 18 $c 3 $d 141-146 $e 20241007 $i 1802-2960 $m Dermatologie pro praxi $x MED00154667
LZP    __
$c NLK189 $d 20250102 $b NLK111 $a Actavia-MED00154667-20241105

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...