-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Potravinová alergie a kůže
[Food allergy and skin]
Mojmír Račanský
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- atopická dermatitida etiologie imunologie komplikace MeSH
- kožní manifestace * MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie * diagnóza imunologie patologie terapie MeSH
- urtikarie etiologie imunologie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Prevalence potravinové alergie celosvětově narůstá, stejně jako v případě dalších alergických onemocnění. Je definována jako imunopatologická reakce navozená konzumací potraviny, v jejíž patofyziologii se uplatňuje protilátková imunita, adaptivní složky buněčné imunity a též součásti imunity nespecifické. Projevy potravinové alergie se neomezují jen na zažívací trakt. Mezi vůbec nejčastěji postiženou orgánovou soustavu náleží kůže - ať už se jedná o akutní kopřivku, angioedémy či vzplanutí atopické dermatitidy. V diagnostice se uplatňují laboratorní vyšetřovací techniky, jako jsou kožní prick testy, stanovení specifických IgE protilátek proti nativním či rekombinantním alergenovým strukturám, testy aktivace bazofilů či aktivační testy alergen specifických T-lymfocytů. Zlatým standardem je však provedení eliminačně-expozičního testu. Jedině tak je možno zavést nutričně vyváženou a bezpečnou formu eliminační diety, která je zásadním terapeutickým postupem a zároveň sekundární prevencí další reakce na rizikový potravinový alergen.
Food allergy is increasing in prevalence worldwide. It is defined as an undesirable immunological adverse reaction after food ingestion. Acute IgE-mediated allergy is a well-described mechanism of food allergy. However, non-IgE mechanisms are often found. Allergen-specific T-cells and reactions of innate immunity cells play a crucial role in non-IgE reactions. Clinical signs of food allergy are not limited to the gastrointestinal tract. One of the most commonly involved organs is the skin. We can identify acute urticaria, angioedema, or atopic dermatitis flare-ups. Diagnostic options are vast. The first step must be a precise personal history focusing on clinical signs, reaction timing and dietary regimes. Laboratory testing, like serum allergen-specific IgE levels, basophil activation tests, skin prick tests with food, or T-cell activation tests, are used often. The golden standard in food allergy diagnostics is food challenge. The best therapeutic option is the elimination diet.
Food allergy and skin
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24021146
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250102212935.0
- 007
- ta
- 008
- 241119s2024 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/der.2024.028 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Račanský, Mojmír $7 xx0235077 $u Oddělení alergologie a klinické imunologie, Fakultní nemocnice Olomouc
- 245 10
- $a Potravinová alergie a kůže / $c Mojmír Račanský
- 246 31
- $a Food allergy and skin
- 520 3_
- $a Prevalence potravinové alergie celosvětově narůstá, stejně jako v případě dalších alergických onemocnění. Je definována jako imunopatologická reakce navozená konzumací potraviny, v jejíž patofyziologii se uplatňuje protilátková imunita, adaptivní složky buněčné imunity a též součásti imunity nespecifické. Projevy potravinové alergie se neomezují jen na zažívací trakt. Mezi vůbec nejčastěji postiženou orgánovou soustavu náleží kůže - ať už se jedná o akutní kopřivku, angioedémy či vzplanutí atopické dermatitidy. V diagnostice se uplatňují laboratorní vyšetřovací techniky, jako jsou kožní prick testy, stanovení specifických IgE protilátek proti nativním či rekombinantním alergenovým strukturám, testy aktivace bazofilů či aktivační testy alergen specifických T-lymfocytů. Zlatým standardem je však provedení eliminačně-expozičního testu. Jedině tak je možno zavést nutričně vyváženou a bezpečnou formu eliminační diety, která je zásadním terapeutickým postupem a zároveň sekundární prevencí další reakce na rizikový potravinový alergen.
- 520 9_
- $a Food allergy is increasing in prevalence worldwide. It is defined as an undesirable immunological adverse reaction after food ingestion. Acute IgE-mediated allergy is a well-described mechanism of food allergy. However, non-IgE mechanisms are often found. Allergen-specific T-cells and reactions of innate immunity cells play a crucial role in non-IgE reactions. Clinical signs of food allergy are not limited to the gastrointestinal tract. One of the most commonly involved organs is the skin. We can identify acute urticaria, angioedema, or atopic dermatitis flare-ups. Diagnostic options are vast. The first step must be a precise personal history focusing on clinical signs, reaction timing and dietary regimes. Laboratory testing, like serum allergen-specific IgE levels, basophil activation tests, skin prick tests with food, or T-cell activation tests, are used often. The golden standard in food allergy diagnostics is food challenge. The best therapeutic option is the elimination diet.
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $x patologie $x terapie $7 D005512 $2 czmesh
- 650 17
- $a kožní manifestace $7 D012877 $2 czmesh
- 650 07
- $a atopická dermatitida $x etiologie $x imunologie $x komplikace $7 D003876 $2 czmesh
- 650 07
- $a urtikarie $x etiologie $x imunologie $7 D014581 $2 czmesh
- 655 07
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Dermatologie pro praxi $x 1802-2960 $g Roč. 18, č. 3 (2024), s. 141-146 $w MED00154667
- 856 41
- $u https://dermatologiepropraxi.cz/artkey/der-202403-0003_potravinova_alergie_a_kuze.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2487 $c 108 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20241105 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250102212931 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2221577 $s 1233136
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2024 $b 18 $c 3 $d 141-146 $e 20241007 $i 1802-2960 $m Dermatologie pro praxi $x MED00154667
- LZP __
- $c NLK189 $d 20250102 $b NLK111 $a Actavia-MED00154667-20241105