Stanovenie tetracyklínov v kostiach, mechanicky separovaných kostiach a mäse metódou HPLC a mikrobiologickými platnovými metódami
[Determination of tetracycline in bones, mechanically separated bones and meat using HPLC and microbiological plating methods]
Jazyk slovenština Země Česko Médium print
Typ dokumentu anglický abstrakt, časopisecké články
PubMed
9265367
- MeSH
- bakteriologické techniky MeSH
- biotest MeSH
- kosti a kostní tkáň chemie MeSH
- masný průmysl MeSH
- maso analýza MeSH
- rezidua léčiv analýza MeSH
- skot MeSH
- tetracyklin analýza MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- skot MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- anglický abstrakt MeSH
- časopisecké články MeSH
- Názvy látek
- tetracyklin MeSH
HPLC method with solid phase extraction, and microbiological agar diffusion tests for determination of oxytetracycline (OTC), tetracycline (TC) and chlortetracycline (CTC) in bones, mechanically separated beef and bones were developed. Both mechanically separated bones and bovine flat bones showed the highest yield of tetracyclines by HPLC method. Among tetracyclines, the highest yield was determined in chlortetracycline. The strains of Bacillus subtilis (PH 6.0) and B. stearothermophilus showed the highest sensitivity to the presence of tetracyclines.