Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection
Jazyk angličtina Země Nizozemsko Médium print-electronic
Typ dokumentu hodnotící studie, časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
21645652
DOI
10.1016/j.aca.2011.04.055
PII: S0003-2670(11)00610-6
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- analýza potravin přístrojové vybavení metody MeSH
- časové faktory MeSH
- disacharidy analýza MeSH
- elektrická vodivost MeSH
- elektroforéza kapilární přístrojové vybavení metody MeSH
- limita detekce MeSH
- monosacharidy analýza MeSH
- nápoje analýza MeSH
- potravinářské přísady analýza MeSH
- ribosa analýza MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- hodnotící studie MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- disacharidy MeSH
- monosacharidy MeSH
- potravinářské přísady MeSH
- ribosa MeSH
A capillary electrophoresis (CE) procedure with contactless conductivity detection (C(4)D) has been developed for monitoring of neutral mono- and disaccharides in drinks and foodstuffs. The separation of a mixture of seven neutral saccharides (glucose, fructose, galactose, mannose, ribose, sucrose and lactose) employed a quartz capillary, 5 μm i.d., with an effective length of 18.3 cm, and 75 mM NaOH (pH 12.8) as the background electrolyte (BGE). The limit of detection (LOD) values obtained lied within a range from 0.4 μmol L(-1) for lactose to 0.9 μmol L(-1) for ribose, with a separation time shorter than 140 s. The procedure was successfully applied to determinations of saccharides in fruit juices, Coca-Cola, milk, red and white wines, yoghurts, honey and a foodstuff additive.
Citace poskytuje Crossref.org