potravinářské přísady [Food Additives]
- Termíny
-
potravinářská aditiva
potravinářské aditivní látky
Látky, které se záměrně přidávají do potravin za účelem zlepšení vlastností potravin, např. prodloužení údržnosti (konzervační látky), vylepšení barvy nebo textury (barviva, zahušťovadla), snížení energetické hodnoty (sladidla) apod. Patří sem antioxidancia, potravinářské konzervační látky, potravinářská barviva, chuťové esence, antiinfekční látky, excipienty a další látky. Mnoho z nich se používá jako farmaceutické pomocné látky. (upraveno podle: Winklerová, Daniela. Přídatné látky v potravinách. [online]. Praha, 2012 [cit. 2. 5. 2022]. Státní zdravotní ústav. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/potravinarska-aditiva)
Substances used in the processing or storage of foods or animal feed including ANTIOXIDANTS; FOOD PRESERVATIVES; FOOD COLORING AGENTS; FLAVORING AGENTS; ANTI-INFECTIVE AGENTS; EXCIPIENTS and other similarly used substances. Many of the same substances are used as PHARMACEUTIC AIDS.
- DUI
- D005503 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0008672
Povolená podhesla
- AN
- analýza 30
- AD
- aplikace a dávkování 12
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 17
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 11
- IP
- izolace a purifikace 0
- CL
- klasifikace 10
- ME
- metabolismus 2
- ST
- normy 16
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 54
- TU
- terapeutické užití 0
- TO
- toxicita 32
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 2