potravinářské přísady [Food Additives]

tematický
267
Termíny

potravinářská aditiva
potravinářské aditivní látky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D005503
Definice

Látky, které se záměrně přidávají do potravin za účelem zlepšení vlastností potravin, např. prodloužení údržnosti (konzervační látky), vylepšení barvy nebo textury (barviva, zahušťovadla), snížení energetické hodnoty (sladidla) apod. Patří sem antioxidancia, potravinářské konzervační látky, potravinářská barviva, chuťové esence, antiinfekční látky, excipienty a další látky. Mnoho z nich se používá jako farmaceutické pomocné látky. (upraveno podle: Winklerová, Daniela. Přídatné látky v potravinách. [online]. Praha, 2012 [cit. 2. 5. 2022]. Státní zdravotní ústav. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/potravinarska-aditiva)

Substances used in the processing or storage of foods or animal feed including ANTIOXIDANTS; FOOD PRESERVATIVES; FOOD COLORING AGENTS; FLAVORING AGENTS; ANTI-INFECTIVE AGENTS; EXCIPIENTS and other similarly used substances. Many of the same substances are used as PHARMACEUTIC AIDS.

DUI
D005503 MeSH Prohlížeč
CUI
M0008672

D Chemikálie a léčiva
D27.720.372 přísady do jídla 3
D27.720.372.300 potravinářské přísady 267
D27.720.372.300.350 náhražky tuků 4
D27.720.372.300.353 chuťové esence 47
D27.720.372.300.355 potravinářská barviva 65

G Jevy a procesy
G07.203.300 potraviny 1 825
G07.203.300.514 přísady do jídla 3
G07.203.300.514.500 potravinářské přísady 267
G07.203.300.514.500.350 náhražky tuků 4
G07.203.300.514.500.400 chuťové esence 47
G07.203.300.514.500.700 potravinářské konzervační látky 70

J Technologie, průmysl a zemědělství
J02.500 potraviny 1 825
J02.500.514 přísady do jídla 3
J02.500.514.500 potravinářské přísady 267
J02.500.514.500.350 náhražky tuků 4
J02.500.514.500.400 chuťové esence 47