Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol-proton symporters
Jazyk angličtina Země Velká Británie, Anglie Médium print
Typ dokumentu srovnávací studie, časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
29385575
DOI
10.1093/femsle/fny020
PII: 4828327
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- Dekkera genetika izolace a purifikace metabolismus fyziologie MeSH
- druhová specificita MeSH
- fungální proteiny genetika metabolismus MeSH
- genom bakteriální genetika MeSH
- glycerol metabolismus MeSH
- osmoregulace genetika MeSH
- protony MeSH
- rekombinantní proteiny genetika metabolismus MeSH
- Saccharomyces cerevisiae genetika MeSH
- symportéry genetika metabolismus MeSH
- testy genetické komplementace MeSH
- víno mikrobiologie MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- srovnávací studie MeSH
- Názvy látek
- fungální proteiny MeSH
- glycerol MeSH
- protony MeSH
- rekombinantní proteiny MeSH
- symportéry MeSH
Dekkera bruxellensis is important for lambic beer fermentation but is considered a spoilage yeast in wine fermentation. We compared two D. bruxellensis strains isolated from wine and found that they differ in some basic properties, including osmotolerance. The genomes of both strains contain two highly similar copies of genes encoding putative glycerol-proton symporters from the STL family that are important for yeast osmotolerance. Cloning of the two DbSTL genes and their expression in suitable osmosensitive Saccharomyces cerevisiae mutants revealed that both identified genes encode functional glycerol uptake systems, but only DbStl2 has the capacity to improve the osmotolerance of S. cerevisiae cells.
Citace poskytuje Crossref.org