Saccharomyces cerevisiae [Saccharomyces cerevisiae]
- Termíny
-
kvasinka pivní
pekařská kvasinka
pivní kvasinka
pučivá kvasinka
S. cerevisiae
vinná kvasinka
-
Baker Yeast
Baker's Yeast
Brewer's Yeast
Candida robusta
S cerevisiae
S. cerevisiae
Saccharomyces capensis
Saccharomyces italicus
Saccharomyces oviformis
Saccharomyces uvarum var. melibiosus
Yeast, Baker's
Yeast, Brewer's
Druh kvasinky rodu Saccharomyces, čeledi Saccharomycetaceae, řádu Saccharomycetales. Už od neolitu je člověkem používána v kvasných procesech. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae je možné rozdělit do geneticky spřízněných kmenů podle toho, jaký substrát kvasí, přičemž hlavní jsou pivní, pekařské a vinné kvasinky. Kvasinky se v provozní praxi nazývají „kvasnice“. (upraveno podle Wikipedie 2020 http://www.cs.wikipedia.org/)
A species of the genus SACCHAROMYCES, family Saccharomycetaceae, order Saccharomycetales, known as "baker's" or "brewer's" yeast. The dried form is used as a dietary supplement.
- Anotace
- use YEAST, DRIED for brewer's yeast or baker's yeast used as a nutritional supplement or therapeutically
- DUI
- D012441 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0019330
- RN
- txid4932
- Předchozí užití
- Saccharomyces (1966-1971)
- Historická pozn.
- 73(72)
- Veřejná pozn.
- 73
Povolená podhesla
- CH
- chemie 51
- CY
- cytologie 76
- EN
- enzymologie 78
- PH
- fyziologie 138
- GE
- genetika 374
- IM
- imunologie 22
- IP
- izolace a purifikace 16
- CL
- klasifikace 11
- ME
- metabolismus 319
- PY
- patogenita 5
- GD
- růst a vývoj 116
- DE
- účinky léků 128
- RE
- účinky záření 15
- UL
- ultrastruktura 34
- VI
- virologie 1