rezistentní škrob [Resistant Starch]
Typ škrobu (a produktů jeho degradace) v potravině, který není absorbován v tenkém střevě člověka a vstupuje do tlustého střeva, kde je částečně metabolizován přítomnými mikroorganismy za tvorby mastných kyselin s krátkým řetězcem a plynů.
Dietary starch and related high-molecular carbohydrate incapable of enzymatic hydrolysis in the SMALL INTESTINE and instead ferments in the COLON, producing SHORT-CHAIN FATTY ACIDS by-products.
- DUI
- D000084922 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M000683597
- Předchozí užití
- Dietary Fiber (1984-2020); Starch (1984-2020)
- Historická pozn.
- 2021
- Veřejná pozn.
- 2021
Povolená podhesla
- AN
- analýza 0
- AD
- aplikace a dávkování 0
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PD
- farmakologie 0
- CL
- klasifikace 0
- ME
- metabolismus 0
- MI
- mikrobiologie 0
- DF
- nedostatek 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- PS
- parazitologie 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- SN
- statistika a číselné údaje 0
- TU
- terapeutické užití 0
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- VI
- virologie 0
- SD
- zásobování a distribuce 0