dietní sacharidy [Dietary Carbohydrates]
- Termíny
-
jedlé sacharidy
-
Carbohydrates, Dietary
Sacharidy v potravinách zahrnují stravitelné cukry a škroby a nestravitelnou celulózu a další potravní vlákninu. První z nich jsou hlavním zdrojem energie. Cukry jsou v cukrové řepě a třtině, ovoci, medu, kukuřici, kukuřičném sirupu, mléku a mléčných výrobcích atd., škroby jsou v obilninách, luštěninách (FABACEAE), hlízách (bramborech) atd.
Carbohydrates present in food comprising digestible sugars and starches and indigestible cellulose and other dietary fibers. The former are the major source of energy. The sugars are in beet and cane sugar, fruits, honey, sweet corn, corn syrup, milk and milk products, etc.; the starches are in cereal grains, legumes (FABACEAE), tubers, etc. (From Claudio & Lagua, Nutrition and Diet Therapy Dictionary, 3d ed, p32, p277)
- Anotace
- /adv eff: coordinate with disease /etiol, not /chem ind; /ther use: coordinate with specific disease /diet ther
- DUI
- D004040 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0006334
- Historická pozn.
- 64
- Veřejná pozn.
- 64
Kombinace
- chemie
- sacharidy-chemie
- nedostatek
- sacharidy-nedostatek
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AN
- analýza 4
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 41
- CS
- chemická syntéza 0
- HI
- dějiny 1
- EC
- ekonomika 1
- PK
- farmakokinetika 1
- PD
- farmakologie 7
- IM
- imunologie 0
- IP
- izolace a purifikace 0
- CL
- klasifikace 2
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 26
- UR
- moč 1
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 2
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 18
- TU
- terapeutické užití 4
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 0