kalorimetrie [Calorimetry]
Experimentální vědní obor zabývající se měřením tepla. Zkoumá fyzikální, chemické a biologické pochody, ale i statické systémy, na které nahlíží z termofyzikálního hlediska. Měří množství tepla zapojeného do různých procesů, jako jsou chemické reakce, změny stavu a formace roztoků, nebo stanovení tepelných kapacit látek. Základní měrnou jednotkou je joule nebo kalorie (4,184 joulu). V lékařství můžeme měřit energetické požadavky organismu a určovat energetické hodnoty potravin. (upraveno podle Wikiskripta 2020 http://www.wikiskripta.eu/)
The measurement of the quantity of heat involved in various processes, such as chemical reactions, changes of state, and formations of solutions, or in the determination of the heat capacities of substances. The fundamental unit of measurement is the joule or the calorie (4.184 joules). (McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms, 4th ed)
- DUI
- D002151 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0003223
- Historická pozn.
- 67(65)
- Veřejná pozn.
- 67
Povolená podhesla
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- CL
- klasifikace 0
- MT
- metody 18
- ST
- normy 36
- IS
- přístrojové vybavení 3
- SN
- statistika a číselné údaje 6
- TD
- trendy 0
- VE
- veterinární 0