celiakie [Celiac Disease]

tematický
1 293
Termíny

celiakální sprue
gluten-senzitivní enteropatie
glutenová enteropatie
netropická sprue
sprue celiakální

 

Celiac Sprue
Gluten Enteropathy
Gluten-Sensitive Enteropathy
Sprue
Sprue, Celiac
Sprue, Nontropical

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D002446
Definice

Onemocnění způsobující poruchu střevního vstřebávání (primární malabsorpční syndrom). Jeho podstatou je nesnášenlivost glutenu, resp. jeho složky gliadinu na imunologickém podkladě, vyvolávající zánětlivé postižení v oblasti tenkého střeva (zejm. jejuna). Histopatologicky je atrofie klků, lymfoplasmocytární infiltrace, poruchy enzymů. Onemocnění začíná častěji v dětství, ale výskyt v dospělosti není vůbec neobvyklý a uplatňují se u něj dědičné vlivy (některé HLA antigeny - zejm. HLA-DQ2). Příznaky malabsorpce (průjmy, nedostatek živin z porušeného vstřebávání, anemie, kostní změny, neuropatie, hubnutí aj.) se objevují po požití potravin obsahujících lepek a mizí po jeho vyloučení ze stravy. Časté a mnohdy převládající však jsou příznaky extraintestinální, zejm. kloubní, kožní (Duhringova herpetitformní dermatitida). V diagnóze je důležitá enterobiopsie (atrofie sliznice, zánětlivá infiltrace, enzymatické změny), vyšetření některých protilátek (proti gliadinu, endomyosinu, tkáňové transglutamináze) a vyšetření malabsorpce (např. xylosový test). Základem léčby je dieta s vyloučením lepku (tj. zákaz potravin z pšeničné a žitné mouky), jejíž dodržování výrazně zlepšuje prognózu. Je možné jej nahradit moukou kukuřičnou, sójou, rýží, bramborami. Karence se léčí substitucí, v těžších případech se podávají přechodně kortikoidy. Průběh choroby je kolísavý a různě těžký, obv. chronický s možnými relapsy i po expozici malému množství glutenu. Některé formy onemocnění mohou mít lehčí průběh a unikat diagnóze. U části pacientů se objevují i některé další poruchy imunitního systému (diabetes mellitus 1. typu, SLE, autoimunitní tyroiditida aj.); je častější výskyt malignit (lymfomy střeva i karcinomy) (cit. Velký lékařský slovník online, 2017 http://lekarske.slovniky.cz)

A malabsorption syndrome that is precipitated by the ingestion of foods containing GLUTEN, such as wheat, rye, and barley. It is characterized by INFLAMMATION of the SMALL INTESTINE, loss of MICROVILLI structure, failed INTESTINAL ABSORPTION, and MALNUTRITION.

Anotace
do not confuse with SPRUE, TROPICAL
DUI
D002446 MeSH Prohlížeč
CUI
M0003736

C Nemoci
C06.405.469 nemoci střev 756
C06.405.469.637 malabsorpční syndromy 300
C06.405.469.637.145 syndrom slepé kličky 23
C06.405.469.637.250 celiakie 1 293
C06.405.469.637.378 kolagenní sprue
C06.405.469.637.506 nesnášenlivost laktózy 132
C06.405.469.637.832 syndrom krátkého střeva 131
C06.405.469.637.850 tropická sprue 4
C06.405.469.637.887 steatorea 13
C06.405.469.637.925 Whippleova nemoc 54
C18.452 metabolické nemoci 1 196
C18.452.603.145 syndrom slepé kličky 23
C18.452.603.250 celiakie 1 293
C18.452.603.314 kolagenní sprue
C18.452.603.378 hyperhomocysteinemie 212
C18.452.603.506 nesnášenlivost laktózy 132
C18.452.603.850 tropická sprue 4
C18.452.603.887 steatorea 13
C18.452.603.925 Whippleova nemoc 54