hořčice rodu Brassica [Mustard Plant]
- Termíny
-
Brassica juncea
Brassica nigra
brukev černá
brukev sítinovitá
černohořčice
hořčice (pochutina)
hořčice černá
hořčice hnědá
hořčice indická
hořčice sareptská
-
Brassica juncea
Brassica nigra
Mustard
Druhy brukví Brassica juncea a Brassica nigra. Semena obsahují olej se silnou hořčičnou silicí, který se obvykle používá při výrobě „ostřejších“ hořčic. V Indii je vylisovaný olej hlavním potravinářským olejem a využívá se také v kosmetice a pro výrobu průmyslových maziv. Na prášek rozemletá semena se používají jako koření i léčivá droga. V Asii i Africe místní obyvatelé z mladých rostlin hojně konzumují syrové listy nebo vařené lodyhy. Rostliny nejsou pro svou ostrou chuť vhodným krmivem pro býložravce, zkrmují se však vylisované pokrutiny. (upraveno podle Wikipedie 2020 http://www.cs.wikipedia.org/)
Any of several BRASSICA species that are commonly called mustard. Brassica juncea is brown or Chinese mustard, and Brassica nigra is black, brown, or red mustard. The plant is grown both for mustard seed from which oil is extracted or used as SPICES, and for its greens used as VEGETABLES or ANIMAL FEED. There is no relationship to MUSTARD COMPOUNDS. A species from a related genus SINAPIS ALBA is white mustard.
- DUI
- D009149 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0014269
- Historická pozn.
- 2004(1963)
- Veřejná pozn.
- 2004; see MUSTARD 1991-2003, see BRASSICA 1986-1990, see MUSTARD 1963-1985
Povolená podhesla
- AH
- anatomie a histologie
- CH
- chemie 2
- CY
- cytologie
- EM
- embryologie
- EN
- enzymologie
- PH
- fyziologie 1
- GE
- genetika 1
- IM
- imunologie
- CL
- klasifikace
- ME
- metabolismus 4
- MI
- mikrobiologie
- PO
- otrava 1
- PS
- parazitologie
- GD
- růst a vývoj
- AE
- škodlivé účinky 1
- TO
- toxicita
- DE
- účinky léků 2
- RE
- účinky záření
- UL
- ultrastruktura
- VI
- virologie
mustard oil Chemical MeSH Prohlížeč