nisin [Nisin]
- Termíny
-
E 234
E234
Nisin je polypeptid, který se skládá z 34 aminokyselin. Tato látka je produkována některými bakteriemi mléčného kvašení (bakterie rodu Lactococcus) a působí antibakteriálně na jiné bakterie. Díky těmto vlastnostem se řadí mezi takzvané bakteriociny. (cit. Wikipedie, 2021 http://www.wikipedie.cz) Používá se jako konzervační látka při konzervaci ovoce a zeleniny. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra.
A 34-amino acid polypeptide antibiotic produced by Streptococcus lactis. It has been used as a food preservative in canned fruits and vegetables, and cheese.
- DUI
- D009561 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0014869
- Předchozí užití
- Antibiotics (1966-1972)
- Historická pozn.
- 73
- Veřejná pozn.
- 73
Povolená podhesla
- AG
- agonisté
- AA
- analogy a deriváty
- AN
- analýza
- AI
- antagonisté a inhibitory
- AD
- aplikace a dávkování 3
- BI
- biosyntéza
- CS
- chemická syntéza
- CH
- chemie 1
- HI
- dějiny
- EC
- ekonomika
- PK
- farmakokinetika
- PD
- farmakologie 3
- GE
- genetika
- IM
- imunologie
- IP
- izolace a purifikace
- CL
- klasifikace
- BL
- krev
- ME
- metabolismus
- UR
- moč
- CF
- mozkomíšní mok
- ST
- normy
- PO
- otrava
- AE
- škodlivé účinky
- TU
- terapeutické užití 1
- TO
- toxicita
- DE
- účinky léků
- RE
- účinky záření
- SD
- zásobování a distribuce
nisin A Chemical MeSH Prohlížeč
nisin P Chemical MeSH Prohlížeč