nisin [Nisin]
- Termíny
-
E 234
E234
Nisin je polypeptid, který se skládá z 34 aminokyselin. Tato látka je produkována některými bakteriemi mléčného kvašení (bakterie rodu Lactococcus) a působí antibakteriálně na jiné bakterie. Díky těmto vlastnostem se řadí mezi takzvané bakteriociny. (cit. Wikipedie, 2021 http://www.wikipedie.cz) Používá se jako konzervační látka při konzervaci ovoce a zeleniny. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra.
A 34-amino acid polypeptide antibiotic produced by Streptococcus lactis. It has been used as a food preservative in canned fruits and vegetables, and cheese.
- DUI
- D009561 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0014869
- Předchozí užití
- Antibiotics (1966-1972)
- Historická pozn.
- 73
- Veřejná pozn.
- 73
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AA
- analogy a deriváty 0
- AN
- analýza 0
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 3
- BI
- biosyntéza 0
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 1
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 3
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 0
- IP
- izolace a purifikace 0
- CL
- klasifikace 0
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 0
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- TU
- terapeutické užití 1
- TO
- toxicita 0
- DE
- účinky léků 0
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 0