lecitiny [Lecithins]
- Termíny
-
fosfatidylcholin
lecithin
lecithiny
lecitin
-
Lecithin
Komplexní směs fosfolipidů, glykolipidů a triglyceridů s podstatným množstvím fosfatidylcholinů. fosfatidylethanolaminů a fosfatidylinositolů, které jsou někdy volně označovány jako 1,2-diacyl-3-fosfocholiny. Lecitin je součástí buněčné membrány a je komerčně extrahován ze sójových bobů a vaječného žloutku. Lecitin a je důležitým přírodním tenzidem (emulgátorem) pro potraviny a krmivo. V Evropské unii je lecitin povolen jako přídatná látka do potravin (E 322). (upraveno podle Wikipedie 2023 http://www.cs.wikipedia.org/)
A complex mixture of PHOSPHOLIPIDS; GLYCOLIPIDS; and TRIGLYCERIDES; with substantial amounts of PHOSPHATIDYLCHOLINES; PHOSPHATIDYLETHANOLAMINES; and PHOSPHATIDYLINOSITOLS, which are sometimes loosely termed as 1,2-diacyl-3-phosphocholines. Lecithin is a component of the CELL MEMBRANE and commercially extracted from SOYBEANS and EGG YOLK. The emulsifying and surfactant properties are useful in FOOD ADDITIVES and for forming organogels (GELS).
- DUI
- D054709 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0507090
- Předchozí užití
- Phosphatidylcholines (1977-2007)
- Historická pozn.
- 2008, 1963-1976; use PHOSPHATIDYLCHOLINES 1977-2007
- Veřejná pozn.
- 2008, 1963-1976; see PHOSPHATIDYLCHOLINES 1977-2007
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AN
- analýza 0
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 2
- BI
- biosyntéza 0
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 2
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 2
- PH
- fyziologie 0
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 0
- IP
- izolace a purifikace 0
- CL
- klasifikace 0
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 0
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- DF
- nedostatek 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- TU
- terapeutické užití 5
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 0