• Something wrong with this record ?

Počítačový program pro stanovení přiměřenosti výživy a analýzu složení stravy
[Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition]

Stanislav Ďoubal, Petr Klemera

. 1999 ; Roč. 30 (č. 6) : s. 123-125.

Language Czech Country Czech Republic

Optimalizace výživy spočívá v hledání souladu mezi reálnými potřebami organismu a skutečnou nutriční hodnotou přijímané potravy. Jedná se o obtížný a velmi složitý problém, především z hlediska množství faktorů, které je třeba vzít v úvahu. Odborníci i laici jsou odkázáni na dílČí výpočty a empiricky podložené odhady. Komplexní výpočty nejsou reálně proveditelné bez použití výpočetní techniky. Z těchto důvodů byl na našem pracovišti vyvinut softwarový prostředek automatizující nezbytné výpočty a provádějící potřebná porovnání. Program zahrnuje základní databázi obsahující informace o nutričním složení základních součástí potravy a běžných složených pokrmů. Součástí programu je procedura pro výpočet nutričních požadavků konkrétního jedince a procedura porovnávající skutečný příjem jednotlivých složek výživy s optimální potřebou daného jedince. Program umožní kontrolu a modifikaci použitých vztahů a tabelárně zadaných údajů a individálni rozšiřování databáze složených jídel.

The process of assessment of a balanced intake of nutrition is based on the search for harmony between the individual requirements and real food consumption. This procedure is complicated mainly doe to the extensive number of factors, which should be taken into account Both, the specialists in nutrition science and the laymen, are often left to partial calculations and empirically based estimations. The full and complex solution of these problems is not practically feasible unless the computer equipped with adequate software is applied Based on this consideration, the software tool for automatic calculation of the nutritional content of food, calculation of individual requirements and necessary comparisons, was developed in our laboratory. The program includes basic database with information on nutritional content of basic components of food as well as information on nuti-itional content of customary dishes. The procedure of calculation of individual nutritional requirements and the procedure of comparisons of the requirements with the real consumption are also parts of the program. The examination and modification of the applied formulas, databases and procedures for specialists on the field of nutritional science is possible. The development of the individual databases of nutritional content of foods and dishes is also possible.

Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition

Počítačový program pro stanovení přiměřenosti výživy a analýzu složení stravy = Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition /

Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition /

Bibliography, etc.

Lit: 16

Bibliography, etc.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc00004080
003      
CZ-PrNML
005      
20160223120831.0
008      
000300s1999 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ďoubal, Stanislav, $d 1946- $4 aut $7 jn19981002703
245    10
$a Počítačový program pro stanovení přiměřenosti výživy a analýzu složení stravy = $b Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition / $c Stanislav Ďoubal, Petr Klemera
246    11
$a Computer program for evaluation of intake and composition of nutrition
314    __
$a UK. Farmaceutická fakulta Hradec Králové, CZ
504    __
$a Lit: 16
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Optimalizace výživy spočívá v hledání souladu mezi reálnými potřebami organismu a skutečnou nutriční hodnotou přijímané potravy. Jedná se o obtížný a velmi složitý problém, především z hlediska množství faktorů, které je třeba vzít v úvahu. Odborníci i laici jsou odkázáni na dílČí výpočty a empiricky podložené odhady. Komplexní výpočty nejsou reálně proveditelné bez použití výpočetní techniky. Z těchto důvodů byl na našem pracovišti vyvinut softwarový prostředek automatizující nezbytné výpočty a provádějící potřebná porovnání. Program zahrnuje základní databázi obsahující informace o nutričním složení základních součástí potravy a běžných složených pokrmů. Součástí programu je procedura pro výpočet nutričních požadavků konkrétního jedince a procedura porovnávající skutečný příjem jednotlivých složek výživy s optimální potřebou daného jedince. Program umožní kontrolu a modifikaci použitých vztahů a tabelárně zadaných údajů a individálni rozšiřování databáze složených jídel.
520    9_
$a The process of assessment of a balanced intake of nutrition is based on the search for harmony between the individual requirements and real food consumption. This procedure is complicated mainly doe to the extensive number of factors, which should be taken into account Both, the specialists in nutrition science and the laymen, are often left to partial calculations and empirically based estimations. The full and complex solution of these problems is not practically feasible unless the computer equipped with adequate software is applied Based on this consideration, the software tool for automatic calculation of the nutritional content of food, calculation of individual requirements and necessary comparisons, was developed in our laboratory. The program includes basic database with information on nutritional content of basic components of food as well as information on nuti-itional content of customary dishes. The procedure of calculation of individual nutritional requirements and the procedure of comparisons of the requirements with the real consumption are also parts of the program. The examination and modification of the applied formulas, databases and procedures for specialists on the field of nutritional science is possible. The development of the individual databases of nutritional content of foods and dishes is also possible.
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a nutriční nároky $7 D009751
650    _2
$a počítače $x VYUŽITÍ $7 D003201
650    _2
$a software $7 D012984
700    1_
$a Klemera, Petr, $d 1943-2021 $4 aut $7 jk01060394
773    0_
$w MED00011033 $t Lékař a technika $g Roč. 30, č. 6 (1999), s. 123-125 $x 0301-5491
910    __
$a ABA008 $b B 1367 $c 1071b $y 0 $z 0
990    __
$a 20000426 $b ABA008
991    __
$a 20160223120835 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 1999 $b Roč. 30 $c č. 6 $d s. 123-125 $i 0301-5491 $m Lékař a technika $x MED00011033
LZP    __
$b přidání abstraktu

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...