• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin
[Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake]

Luboš Pokorný, František Kotěšovec, J. Skorkovský

. 1999 ; Roč. 44 (Suppl.) : s. 63-71.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy, srovnávací studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc00005152

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

V této části publikace autoři vyšetřovali stravovací zvyklosti a příjem živin u mužů ve věku 40 - 45 let v Teplicích a Prachaticích. V obou vyšetřovaných souborech objevili výrazné nedostatky, spočívající v nadměme konzumaci uzenin a uzenářských výrobků a alkoholických nápojů a nedostatečném množství ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků, ryb a rybích výrobků. Konstatují, že převažuje konzumace potravin, které organismus zatěžují nadměrným množstvím živočišných tuků, bílkovin a cholesterolu a nízká, nebo zcela nedostatečná je konzumace potravin, které obsahují ochranné faktory, jako je vitamin C, vláknina a vápník. Stravovací zvyklosti, příjem tuků a alkoholu je významně horší v Teplicích. Autoři se domnívají, že takovýto způsob stravování je možno považovat za významný rizikový faktor vzniku a rozvoje civilizačních onemocnění a jednu z příčin zvýšené nemocnosti a úmrtnosti mužů ve věku nad 55 let. Muži v této věkové skupině by si jistě zasloužili přinejmenším preventivní péči v oblasti stravování a životního stylu.

In this part of paper the authors examined the dietary habits and nutrient intake of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. In both examined groups they revealed marked shortcomings such as excessive consumption of smoked meat products and alcoholic beverages, inadequate consumption of fruit and vegetables, milk and dairy products, fish and fish products. They found that the consumption of foods which cause an excessive intake of animal fats, protein and cholesterol predominates. On the other hand, the consumption of foods which contain protective factors such as vitamin C, dietary fibre and calcium is quite inadequate. Dietary habits, fat and alcohol intake are much worse in Teplice. The authors assume that this type of diet can be considered an important risk factor for the develoment of diseases with a mass incidence and one of the reasons for the increased morbidity and mortality rate of men above 55 years of age. Men in this age group certainly deserve at least preventivě care in the sphere of diet and lifestyle.

Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake

Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin = Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake /

Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake /

Bibliografie atd.

Lit: 18

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc00005152
003      
CZ-PrNML
005      
20161230111127.0
008      
000200s1999 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Pokorný, Luboš $4 aut
245    10
$a Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin = $b Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake / $c Luboš Pokorný, František Kotěšovec, J. Skorkovský
246    11
$a Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake
314    __
$a Okresní hygienická stanice, Teplice, CZ
504    __
$a Lit: 18
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a V této části publikace autoři vyšetřovali stravovací zvyklosti a příjem živin u mužů ve věku 40 - 45 let v Teplicích a Prachaticích. V obou vyšetřovaných souborech objevili výrazné nedostatky, spočívající v nadměme konzumaci uzenin a uzenářských výrobků a alkoholických nápojů a nedostatečném množství ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků, ryb a rybích výrobků. Konstatují, že převažuje konzumace potravin, které organismus zatěžují nadměrným množstvím živočišných tuků, bílkovin a cholesterolu a nízká, nebo zcela nedostatečná je konzumace potravin, které obsahují ochranné faktory, jako je vitamin C, vláknina a vápník. Stravovací zvyklosti, příjem tuků a alkoholu je významně horší v Teplicích. Autoři se domnívají, že takovýto způsob stravování je možno považovat za významný rizikový faktor vzniku a rozvoje civilizačních onemocnění a jednu z příčin zvýšené nemocnosti a úmrtnosti mužů ve věku nad 55 let. Muži v této věkové skupině by si jistě zasloužili přinejmenším preventivní péči v oblasti stravování a životního stylu.
520    9_
$a In this part of paper the authors examined the dietary habits and nutrient intake of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. In both examined groups they revealed marked shortcomings such as excessive consumption of smoked meat products and alcoholic beverages, inadequate consumption of fruit and vegetables, milk and dairy products, fish and fish products. They found that the consumption of foods which cause an excessive intake of animal fats, protein and cholesterol predominates. On the other hand, the consumption of foods which contain protective factors such as vitamin C, dietary fibre and calcium is quite inadequate. Dietary habits, fat and alcohol intake are much worse in Teplice. The authors assume that this type of diet can be considered an important risk factor for the develoment of diseases with a mass incidence and one of the reasons for the increased morbidity and mortality rate of men above 55 years of age. Men in this age group certainly deserve at least preventivě care in the sphere of diet and lifestyle.
650    _2
$a muži $7 D008571
650    _2
$a ukazatele zdravotního stavu $7 D006305
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    _2
$a pilotní projekty $x METODY $7 D010865
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
655    _2
$a přehledy $7 D016454
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
700    1_
$a Kotěšovec, František, $d 1932-2018 $4 aut $7 xx0060267
700    1_
$a Skorkovský, J. $4 aut
773    0_
$w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 44, č. 2 (1999), s. 63-71 $x 1802-6281
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $y 0 $z 0
990    __
$a 20000510 $b ABA008
991    __
$a 20161230111210 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 1999 $b Roč. 44 $c Suppl. $d s. 63-71 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...