-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin
[Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake]
Luboš Pokorný, František Kotěšovec, J. Skorkovský
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy, srovnávací studie
- MeSH
- dospělí MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé MeSH
- muži MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- pilotní projekty metody MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- ukazatele zdravotního stavu MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
- srovnávací studie MeSH
V této části publikace autoři vyšetřovali stravovací zvyklosti a příjem živin u mužů ve věku 40 - 45 let v Teplicích a Prachaticích. V obou vyšetřovaných souborech objevili výrazné nedostatky, spočívající v nadměme konzumaci uzenin a uzenářských výrobků a alkoholických nápojů a nedostatečném množství ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků, ryb a rybích výrobků. Konstatují, že převažuje konzumace potravin, které organismus zatěžují nadměrným množstvím živočišných tuků, bílkovin a cholesterolu a nízká, nebo zcela nedostatečná je konzumace potravin, které obsahují ochranné faktory, jako je vitamin C, vláknina a vápník. Stravovací zvyklosti, příjem tuků a alkoholu je významně horší v Teplicích. Autoři se domnívají, že takovýto způsob stravování je možno považovat za významný rizikový faktor vzniku a rozvoje civilizačních onemocnění a jednu z příčin zvýšené nemocnosti a úmrtnosti mužů ve věku nad 55 let. Muži v této věkové skupině by si jistě zasloužili přinejmenším preventivní péči v oblasti stravování a životního stylu.
In this part of paper the authors examined the dietary habits and nutrient intake of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. In both examined groups they revealed marked shortcomings such as excessive consumption of smoked meat products and alcoholic beverages, inadequate consumption of fruit and vegetables, milk and dairy products, fish and fish products. They found that the consumption of foods which cause an excessive intake of animal fats, protein and cholesterol predominates. On the other hand, the consumption of foods which contain protective factors such as vitamin C, dietary fibre and calcium is quite inadequate. Dietary habits, fat and alcohol intake are much worse in Teplice. The authors assume that this type of diet can be considered an important risk factor for the develoment of diseases with a mass incidence and one of the reasons for the increased morbidity and mortality rate of men above 55 years of age. Men in this age group certainly deserve at least preventivě care in the sphere of diet and lifestyle.
Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake
Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin = Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake /
Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake /
Lit: 18
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc00005152
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20161230111127.0
- 008
- 000200s1999 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Pokorný, Luboš $4 aut
- 245 10
- $a Pilotní studie výživového a zdravotního stavu 40-45letých mužů v Teplicích a Prachaticích. Část 2. Stravovací a výživové zvyklosti a příjem potravin = $b Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake / $c Luboš Pokorný, František Kotěšovec, J. Skorkovský
- 246 11
- $a Pilot study of nutritional and health status of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. Part 2. Dietary and nutritional habits and nutrient intake
- 314 __
- $a Okresní hygienická stanice, Teplice, CZ
- 504 __
- $a Lit: 18
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a V této části publikace autoři vyšetřovali stravovací zvyklosti a příjem živin u mužů ve věku 40 - 45 let v Teplicích a Prachaticích. V obou vyšetřovaných souborech objevili výrazné nedostatky, spočívající v nadměme konzumaci uzenin a uzenářských výrobků a alkoholických nápojů a nedostatečném množství ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků, ryb a rybích výrobků. Konstatují, že převažuje konzumace potravin, které organismus zatěžují nadměrným množstvím živočišných tuků, bílkovin a cholesterolu a nízká, nebo zcela nedostatečná je konzumace potravin, které obsahují ochranné faktory, jako je vitamin C, vláknina a vápník. Stravovací zvyklosti, příjem tuků a alkoholu je významně horší v Teplicích. Autoři se domnívají, že takovýto způsob stravování je možno považovat za významný rizikový faktor vzniku a rozvoje civilizačních onemocnění a jednu z příčin zvýšené nemocnosti a úmrtnosti mužů ve věku nad 55 let. Muži v této věkové skupině by si jistě zasloužili přinejmenším preventivní péči v oblasti stravování a životního stylu.
- 520 9_
- $a In this part of paper the authors examined the dietary habits and nutrient intake of 40-45-year-old men in Teplice and Prachatice. In both examined groups they revealed marked shortcomings such as excessive consumption of smoked meat products and alcoholic beverages, inadequate consumption of fruit and vegetables, milk and dairy products, fish and fish products. They found that the consumption of foods which cause an excessive intake of animal fats, protein and cholesterol predominates. On the other hand, the consumption of foods which contain protective factors such as vitamin C, dietary fibre and calcium is quite inadequate. Dietary habits, fat and alcohol intake are much worse in Teplice. The authors assume that this type of diet can be considered an important risk factor for the develoment of diseases with a mass incidence and one of the reasons for the increased morbidity and mortality rate of men above 55 years of age. Men in this age group certainly deserve at least preventivě care in the sphere of diet and lifestyle.
- 650 _2
- $a muži $7 D008571
- 650 _2
- $a ukazatele zdravotního stavu $7 D006305
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 _2
- $a pilotní projekty $x METODY $7 D010865
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 655 _2
- $a srovnávací studie $7 D003160
- 700 1_
- $a Kotěšovec, František, $d 1932-2018 $4 aut $7 xx0060267
- 700 1_
- $a Skorkovský, J. $4 aut
- 773 0_
- $w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 44, č. 2 (1999), s. 63-71 $x 1802-6281
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20000510 $b ABA008
- 991 __
- $a 20161230111210 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 1999 $b Roč. 44 $c Suppl. $d s. 63-71 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
- LZP __
- $b přidání abstraktu