-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu
[Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis]
Šárka Matějková, Ivan Gut
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- antioxidancia analýza terapeutické užití MeSH
- ateroskleróza patofyziologie prevence a kontrola MeSH
- biflavonoidy metabolismus terapeutické užití MeSH
- fenoly metabolismus terapeutické užití MeSH
- králíci MeSH
- krysa rodu rattus MeSH
- lidé MeSH
- myši MeSH
- potraviny statistika a číselné údaje MeSH
- stilbeny metabolismus terapeutické užití MeSH
- víno analýza statistika a číselné údaje MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- králíci MeSH
- krysa rodu rattus MeSH
- lidé MeSH
- myši MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Často je diskutován tzv. francouzský paradox- třikrát nižší výskyt koronárních onemocnění ve Francii, přestože příjem nasycených tuků je zde třikrát vyšší než např v USA. Studie nalezly výraznou nepřímou úměrnost mezi uměřenou konzumací alkoholických nápojů, především červeného vína, a úmrtností na ischemickou chorobu srdeční. Výsledky epidemiologických studlí O příznivých účincích červeného vína jsou dávány do souvislosti s antioxidačním, antitrombotickým a antiproliferačním (na buňky hladké svaloviny cév) účinkem některých polyfenolů, zvláště trans-resveratrolu a kvercetinu, jejichž obsah v některých druzích červeného vína může vytvořit v organismu koncentrace, které byly účinné ve studiích prováděných in vitro. Rozsáhlé in vitro studie podpořily výsledky epidemiologických studií a objasnily celou řadu mechanismů, kterými polyfenoly mohou působií. Zároveň ukázaly, že optimální je zřejmě příjem potravy bohaté na některé druhy zeleniny a ovoce a doprovázené mírným pitím červeného vína.
The so called French paradox - three times lower incidence of coronary heart disease in France despite 3-fold higher consumption of saturated fats than e.g. in the U.S.A., has been frequently discussed in last years. Various studies revealed a Strong indirect relationship between the consumption of alcoholic beverages, especially red wine, and mortality due to coronary hearí disease. The results of epidemiological studies about favourable effects of red wine are correlated with the antioxidative, antithrombotic and antiproliferative (on vascular smooth muscles) effects of some polyphenols, particularly trans-resveratrol and quercetin, whose content in some sorts of red wine may cause concentrations in the human organism, which were effective in the in vitro studies. Extensive in vitro research supported the results of epidemiological studies in humans and revealed various mechanisms, which can be effective in the protection against atherosclerosis. The studies also indicate that an optimum source of the food phenolics includes various kinds of vegetables and fruit, supplemented with modest consumption of red wine.
Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis
Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu = Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis /
Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis /
Lit: 82
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc00014677
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20170519114916.0
- 008
- 001100s2000 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Matějková, Šárka $4 aut
- 245 10
- $a Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu = $b Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis / $c Šárka Matějková, Ivan Gut
- 246 11
- $a Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis
- 314 __
- $a Státní zdravotní ústav, Praha, CZ
- 504 __
- $a Lit: 82
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Často je diskutován tzv. francouzský paradox- třikrát nižší výskyt koronárních onemocnění ve Francii, přestože příjem nasycených tuků je zde třikrát vyšší než např v USA. Studie nalezly výraznou nepřímou úměrnost mezi uměřenou konzumací alkoholických nápojů, především červeného vína, a úmrtností na ischemickou chorobu srdeční. Výsledky epidemiologických studlí O příznivých účincích červeného vína jsou dávány do souvislosti s antioxidačním, antitrombotickým a antiproliferačním (na buňky hladké svaloviny cév) účinkem některých polyfenolů, zvláště trans-resveratrolu a kvercetinu, jejichž obsah v některých druzích červeného vína může vytvořit v organismu koncentrace, které byly účinné ve studiích prováděných in vitro. Rozsáhlé in vitro studie podpořily výsledky epidemiologických studií a objasnily celou řadu mechanismů, kterými polyfenoly mohou působií. Zároveň ukázaly, že optimální je zřejmě příjem potravy bohaté na některé druhy zeleniny a ovoce a doprovázené mírným pitím červeného vína.
- 520 9_
- $a The so called French paradox - three times lower incidence of coronary heart disease in France despite 3-fold higher consumption of saturated fats than e.g. in the U.S.A., has been frequently discussed in last years. Various studies revealed a Strong indirect relationship between the consumption of alcoholic beverages, especially red wine, and mortality due to coronary hearí disease. The results of epidemiological studies about favourable effects of red wine are correlated with the antioxidative, antithrombotic and antiproliferative (on vascular smooth muscles) effects of some polyphenols, particularly trans-resveratrol and quercetin, whose content in some sorts of red wine may cause concentrations in the human organism, which were effective in the in vitro studies. Extensive in vitro research supported the results of epidemiological studies in humans and revealed various mechanisms, which can be effective in the protection against atherosclerosis. The studies also indicate that an optimum source of the food phenolics includes various kinds of vegetables and fruit, supplemented with modest consumption of red wine.
- 650 _2
- $a fenoly $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D010636
- 650 _2
- $a potraviny $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $7 D005502
- 650 _2
- $a víno $x ANALÝZA $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $7 D014920
- 650 _2
- $a antioxidancia $x ANALÝZA $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D000975
- 650 _2
- $a ateroskleróza $x PATOFYZIOLOGIE $x PREVENCE A KONTROLA $7 D050197
- 650 _2
- $a biflavonoidy $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D044946
- 650 _2
- $a stilbeny $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D013267
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a zvířata $7 D000818
- 650 _2
- $a myši $7 D051379
- 650 _2
- $a králíci $7 D011817
- 650 _2
- $a krysa rodu Rattus $7 D051381
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Gut, Ivan $4 aut
- 773 0_
- $w MED00004081 $t Remedia $g Roč. 10, č. 4 (2000), s. 272-281 $x 0862-8947
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1736 $c 222a $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20001214 $b ABA008
- 991 __
- $a 20170519115306 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2000 $b Roč. 10 $c č. 4 $d s. 272-281 $i 0862-8947 $m Remedia $x MED00004081
- LZP __
- $b přidání abstraktu