• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu
[Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis]

Šárka Matějková, Ivan Gut

. 2000 ; Roč. 10 (č. 4) : s. 272-281.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc00014677

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Často je diskutován tzv. francouzský paradox- třikrát nižší výskyt koronárních onemocnění ve Francii, přestože příjem nasycených tuků je zde třikrát vyšší než např v USA. Studie nalezly výraznou nepřímou úměrnost mezi uměřenou konzumací alkoholických nápojů, především červeného vína, a úmrtností na ischemickou chorobu srdeční. Výsledky epidemiologických studlí O příznivých účincích červeného vína jsou dávány do souvislosti s antioxidačním, antitrombotickým a antiproliferačním (na buňky hladké svaloviny cév) účinkem některých polyfenolů, zvláště trans-resveratrolu a kvercetinu, jejichž obsah v některých druzích červeného vína může vytvořit v organismu koncentrace, které byly účinné ve studiích prováděných in vitro. Rozsáhlé in vitro studie podpořily výsledky epidemiologických studií a objasnily celou řadu mechanismů, kterými polyfenoly mohou působií. Zároveň ukázaly, že optimální je zřejmě příjem potravy bohaté na některé druhy zeleniny a ovoce a doprovázené mírným pitím červeného vína.

The so called French paradox - three times lower incidence of coronary heart disease in France despite 3-fold higher consumption of saturated fats than e.g. in the U.S.A., has been frequently discussed in last years. Various studies revealed a Strong indirect relationship between the consumption of alcoholic beverages, especially red wine, and mortality due to coronary hearí disease. The results of epidemiological studies about favourable effects of red wine are correlated with the antioxidative, antithrombotic and antiproliferative (on vascular smooth muscles) effects of some polyphenols, particularly trans-resveratrol and quercetin, whose content in some sorts of red wine may cause concentrations in the human organism, which were effective in the in vitro studies. Extensive in vitro research supported the results of epidemiological studies in humans and revealed various mechanisms, which can be effective in the protection against atherosclerosis. The studies also indicate that an optimum source of the food phenolics includes various kinds of vegetables and fruit, supplemented with modest consumption of red wine.

Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis

Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu = Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis /

Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis /

Bibliografie atd.

Lit: 82

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc00014677
003      
CZ-PrNML
005      
20170519114916.0
008      
001100s2000 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Matějková, Šárka $4 aut
245    10
$a Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu = $b Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis / $c Šárka Matějková, Ivan Gut
246    11
$a Food phenolics as protective compounds against atherosclerosis
314    __
$a Státní zdravotní ústav, Praha, CZ
504    __
$a Lit: 82
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Často je diskutován tzv. francouzský paradox- třikrát nižší výskyt koronárních onemocnění ve Francii, přestože příjem nasycených tuků je zde třikrát vyšší než např v USA. Studie nalezly výraznou nepřímou úměrnost mezi uměřenou konzumací alkoholických nápojů, především červeného vína, a úmrtností na ischemickou chorobu srdeční. Výsledky epidemiologických studlí O příznivých účincích červeného vína jsou dávány do souvislosti s antioxidačním, antitrombotickým a antiproliferačním (na buňky hladké svaloviny cév) účinkem některých polyfenolů, zvláště trans-resveratrolu a kvercetinu, jejichž obsah v některých druzích červeného vína může vytvořit v organismu koncentrace, které byly účinné ve studiích prováděných in vitro. Rozsáhlé in vitro studie podpořily výsledky epidemiologických studií a objasnily celou řadu mechanismů, kterými polyfenoly mohou působií. Zároveň ukázaly, že optimální je zřejmě příjem potravy bohaté na některé druhy zeleniny a ovoce a doprovázené mírným pitím červeného vína.
520    9_
$a The so called French paradox - three times lower incidence of coronary heart disease in France despite 3-fold higher consumption of saturated fats than e.g. in the U.S.A., has been frequently discussed in last years. Various studies revealed a Strong indirect relationship between the consumption of alcoholic beverages, especially red wine, and mortality due to coronary hearí disease. The results of epidemiological studies about favourable effects of red wine are correlated with the antioxidative, antithrombotic and antiproliferative (on vascular smooth muscles) effects of some polyphenols, particularly trans-resveratrol and quercetin, whose content in some sorts of red wine may cause concentrations in the human organism, which were effective in the in vitro studies. Extensive in vitro research supported the results of epidemiological studies in humans and revealed various mechanisms, which can be effective in the protection against atherosclerosis. The studies also indicate that an optimum source of the food phenolics includes various kinds of vegetables and fruit, supplemented with modest consumption of red wine.
650    _2
$a fenoly $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D010636
650    _2
$a potraviny $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $7 D005502
650    _2
$a víno $x ANALÝZA $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $7 D014920
650    _2
$a antioxidancia $x ANALÝZA $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D000975
650    _2
$a ateroskleróza $x PATOFYZIOLOGIE $x PREVENCE A KONTROLA $7 D050197
650    _2
$a biflavonoidy $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D044946
650    _2
$a stilbeny $x METABOLISMUS $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D013267
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a zvířata $7 D000818
650    _2
$a myši $7 D051379
650    _2
$a králíci $7 D011817
650    _2
$a krysa rodu Rattus $7 D051381
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Gut, Ivan $4 aut
773    0_
$w MED00004081 $t Remedia $g Roč. 10, č. 4 (2000), s. 272-281 $x 0862-8947
910    __
$a ABA008 $b B 1736 $c 222a $y 0 $z 0
990    __
$a 20001214 $b ABA008
991    __
$a 20170519115306 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2000 $b Roč. 10 $c č. 4 $d s. 272-281 $i 0862-8947 $m Remedia $x MED00004081
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...